Sport

2014.01.20. 11:40

Magyarország körbefutásával kezdte a sportolást

Amikor célbaérnek a pokoli megpróbáltatás után, versenytársainak fele jobbra dől, a többiek balra. Szinte egyedül ő keresi csak vidáman az ismerősöket, hogy némi túlzással már a beszélgetések alatt regenerálódjon.

Novothny Ottó

Az orvosokkal megegyezett, hogy amíg jó közérzete, addig nem áll le. Majd ha rosszul esik neki a napi adag, akkor elgondolkodik, addig viszont fáradhatatlanul csinálja. Ráadásul most a motivációja is megnőtt, hiszen sok dobogós helyezés után tavaly végre korosztályában az első helyen ért célba. Pontosabban: a 70-74 esztendős korcsoportban országos bajnoki címet szerzett maraton futásban.

– Huszonöt évvel ezelőtt kezdtem el kocogni – mesélte a veszprémi Niedermayer Attila. – Előtte kispályás fociztam, tehát a sport nem állt távol tőlem, de aztán megnőtt a szabadidőm és a futást választottam. A nyolcvanas évek végén meghirdették a fusd körül az országot mozgalmat, ami 2242 kilométert jelentett. Egy év alatt teljesítettem, ez adta az alapokat.

Az idős sportember aztán maratoni távokat kezdett futni. Az elmúlt huszonöt évben éppen harmincnégyszer ért célba.

– Az elsőt a középső fiammal futottam, eljött velem. Akkor értem el a legjobb időt, három óra, tizenhét perc. Évente általában kétszer indulok és csak 2007-ben tartottam szünetet.

A veszprémi Niedermayer Attila a 70 esztendősök mezőnyében nyert országos bajnoki címet (Fotó: Penovác Károly)

A maratoni futónak három fia van és hangsúlyozza: számára a család az első és csak utána jön a futás.

– Indultam már hegyi versenyen, de a Hungaroringet is úgy ismerem, mint a tenyeremet, annyiszor köröztem rajta. Persze lábbal. Hetven esztendős vagyok, de tavaly a 181 futó napomon összesen 2406 km-t tettem meg. Ez az eddigi legtöbb. Korábban még soha nem sikerült nyernem, ötször voltam második, három harmadik. Aztan tavaly végre első helyen rétem célba, de olyan előnnyel, hogy egy órával utánam érkezett a második helyezett.

Kérdezem, hogy előfordult-e már, hogy a cél előtt kiszállt a versenyből.

– Soha nem adtam fel. Ezért is mondom, hogy szerintem a maratoni futáshoz a legfontosabb tulajdonság az akaraterő. Akárki, akármit mond 30 és 35 kilométer között elfogy minden, ekkor számít, hogy mekkora elszántsággal tudod folytatni. Igaz, leszerelésem óta, vagyis ötven éve 68 kg körüli a súlyom, ez megkönnyíti a helyzetemet. Évente egy, előfordul, hogy kettő pár cipőt fogyasztok el. A legnehezebb a tizenharmadik versenyem volt, akkor nagyon megszenvedtem, de végigcsináltam. Amikor beértem, már éreztem, ha ezt végigfutottam, akkor soha nem fogom feladni. Így is történt, hiszen a maratonik mellett számtalan félmaratont is futottam már - fejezte be Niedermayer Attila.

 

Körbefutotta már a földgolyót

Niedermayer Attila huszonöt esztendeje csaknem minden nap fut. Ezzel egyidőben fel is jegyzi a napi teljesített adagot. Saját számításai szerint összességében már köbefutotta az egyenlítőt, vagyis 40075 km-t tett már meg lábbal. Eddig a családból senki nem csatlakozott hozzá, de örömmel újságolta, hogy tíz esztendős unokája már jelezte: szívesen kipróbálná vele a futást. Összes maratoniját itthon teljesítette, soha nem engedhette meg magának, hogy külföldön rajtoljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!