Sport

2017.05.25. 13:38

Kosár döntő: A bajnoki cím és a feljutás a tét a Debreceni EAC elleni fináléban

VESZPRÉM Az évad legfontosabb ütközetei várnak a Hoya Pannon Egyetem Veszprém férfi kosárlabdázóira, akik az NB I/B bajnoki döntőjében a Debrecen ellen nem csak az aranyért csatáznak. A két győzelemig tartó párharc győztese ugyanis feljut az élvonalba.

B. Virág Rita

A döntő első mérkőzését pénteken 17 órakor rendezik a Vetési gimnázium tornacsarnokában.

Jó hír, hogy mivel a Hoya az alapszakaszban abszolút győztesként zárt, vagyis a keleti és nyugati csoport összevetésében is jobb mutatókkal bírt, mint a Debrecen, így pályaelőnnyel kezdheti a két sikerig tartó párharcot.

A rossz hír viszont az, hogy az első találkozón nem léphet pályára a bakonyiak egyik legjobbja, az exválogatott Körtélyesi Gergely, akit a Miskolc elleni elődöntőben két technikaival kiállították. Ez a büntetés pedig automatikusan egy mérkőzésre szóló eltiltást von maga után.

- Nyilvánvalóan Körte játéka nagyon hiányozni fog, de rajta kívül még akad 13 lelkes játékosunk, akik képesek őt erre az időre pótolni és megnyerni az összecsapást. Úgy vélem, nem lehetetlen küldetésre vállalkozunk, ám az tény, az idény legnehezebb feladatai most következnek számunkra - összegzett Mérész Csaba, a Hoya szakvezetője.

A tréner kitért arra is, a Debrecen, amely a rájátszásban előbb az MTK Törökbálintot, aztán az Oroszlányi SE-t ütötte ki 2:0-val, belső posztokon kifejezetten erős, remekül kettő-kettőznek, szervezetten és fegyelmezetten támadnak és szigorú emberfogással védekeznek.

Megtudtuk azt is, a kezdő ötös a liga legrettegettebb alakulata. Az irányító Velkey János, aki jelenleg 14.53 pontos átlaggal bír. A társai közül a kanadai Jahmal Jonest kell kiemelni, aki korábban megfordult Csehországban és Tallinban, az Euroligában is pályára lépett a helyi Tallinna Ulikool gárdájában. Jelenleg a DEAC egyik húzóembere, 17.36 pontos átlaggal. Nem szóltunk még a Veszprémben is megfordult Farkas Attiláról, aki meccsenként átlagban nyolc lepattanót szed, vagy arról a Szabó Miklósról, aki tavaly még Svédországban csapattársa volt a bakonyiak bosnyák légiósának, Nebojsa Pavlovicnak.

Szabó Miklós mutatói önmagukért beszélnek, közel húsz pontos átlaggal a liga egyik legponterősebb centere és a lepattanó szedésben is élen jár, hiszen legalább egy tucatnyit minden meccsen leszed, legalábbis a statisztikák szerint.

- Alaposan felkészültünk, nekünk nincs veszíteni valónk. Az év elején kitűzött célunkat mi már teljesítettük, így felszabadultan, teher nélkül kosárlabdázhatunk. Akkor lennénk a legboldogabbak, ha feljutást ünnepelhetnénk, ám akkor sem leszünk szomorúak, ha hősként kell meghalnunk a pályán - fogalmazott Mérész Csaba, aki mintegy két és fél éve irányítja a veszprémieket.

Helmeczi András, a veszprémiek játékosa úgy vélekedett, rémálmukba se térjen vissza az első, miskolci találkozó, amikor hazai pályán váratlanul vereséget szenvedtek. Most inkább azt a formájukat szeretnék megmutatni, amit legutóbb szintén a miskolciak elleni, harmadik összecsapáson is láthattunk. Ekkor 17:0-val nyitott a Hoya.

- Tisztában vagyunk ellenfelünk erősségeivel és gyengéivel, küzdeni fogunk az álmaink megvalósításáért - nyilatkozta a játékos.

Nebojsa Pavlovic, a bakonyiak bosnyák légiósa pedig arról beszélt, nagyon jól érzi magát Veszprémben, mindennel elégedett, és boldog, hogy idáig eljutott a csapat. Mint kiderült, jó kapcsolatot ápol a város másik bosnyák hírességével, Mirsad Terziccel, akivel már többször együtt ebédeltek és a Telekom Veszprém kézilabdázója többször is felajánlotta segítségét neki.

Naményi Miklós, a klub ügyvezetője azt hangsúlyozta, korai volna még arról beszélni, mi történik akkor, ha sikerült kétszer két vállra fektetni a Debrecent, de az biztos, hogy a társaság vállani fogja az élvonalbeli szereplést.

- Nem hinném, hogy jót tenne a csapatnak, ha megnyernénk a bajnokságot, aztán mégsem vállalnánk a feljutást. De erről majd beszélgessünk akkor - húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!