Sport

2009.11.12. 10:39

Labdarúgó vb-selejtező: Afrikában szombaton eldől a három szabad hely sorsa; Bolívia helyett Sahtarral játszanak a bolgárok

Az öt csoportból még háromban nyílt a továbbjutás kérdése a szombati utolsó forduló előtt a 2010-es labdarúgó-világbajnokság afrikai selejtezőjében. A bolgár válogatott Antalyában fogadja berátságos mérközésen az ukrán Shatar Donyeck csapatát.

Kiss Nikolett

A szombati zárókört Ghána (D csoport) és Elefántcsontpart (E csoport) hátradőlve várhatja,hiszen a vb-kvalifikációt jelentő csoportgyőzelmet már korábban bebiztosította mindkét nemzet csapata.
Az A, B és C csoportokban azonban még nincs továbbjutó. Az A csoportban Kamerun vezet, s amennyiben legyőzi az utolsó helyen álló Marokkót, biztosítja helyét a dél-afrikai világbajnokságon. Ám ha elhibázzák, akkor az egy ponttal mögöttük álló Gabon lehet a befutó.
A B csoportban Tunézia két ponttal előzi meg Nigériát; így az előbbi jut tovább, ha Mozambikból elviszi a három pontot. Abban az esetbena döntetlenre hozzák a találkozót és Nigéria legyőzi Kenyát, akkor megváltozhat a sorrend. 
A C selejtezőcsoport mérkőzései tűnnek a legsimábbnak, mégis itt állhat elő a legpikánsabb helyzet: Algéria három ponttal előzi meg jelenleg Egyiptomot, ám éppen legnagyobb vetélytársánál vendégeskedik a hétvégén. A házigazdák esélyei nem túl jók, mert még egygólos győzelemmel sem lehetnek csoportelsők. Amennyiben két góllal sikerül verniük az algériaiakat, a pontazonosság mellett a gólkülönbség is megegyező lesz. Ebben az esetben jövő szerdán Szudánban kell majd ismét pályára lépnie egymás ellen a két csapatnak a továbbjutásért.
Afrikából a csoportgyőztesek jutnak ki a vb-re, a Dél-Afrikai Köztársaság válogatottja a rendező jogán résztvevő.

Afrika, 6. (utolsó) forduló, szombat:

A csoport:

Marokkó-Kamerun, 16:30
Togo-Gabon, 16:30
Az állás: 1. Kamerun (10 pont), 2. Gabon (9 pont), 3. Togo (5 pont), 4. Marokkó (3 pont)

B csoport:

Mozambik-Tunézia, 14:00
Kenya-Nigéria, 14:00
Az állás: 1. Tunézia (11 pont), 2. Nigéria (9 pont), 3. Mozambik (4 pont), 4. Kenya (3 pont)

C csoport:

Ruanda-Zambia, 14:30
Egyiptom-Algéria,18:30
Az állás: 1. Algéria (13 pont), 2. Egyiptom (10 pont), 3. Zambia (4 pont), 4. Ruanda (1 pont)

D csoport:

Ghána-Mali,
18:00
Szudán-Benin, 18:00
Az állás: 1. Ghána (12 pont; továbbjutott), 2. Mali (8 pont), 3. Benin (7 pont), 4. Szudán (1 pont)

E csoport:

Burkina Faso-Malawi, 17:00
Elefántcsontpart-Guinea, 17:00
Az állás: 1. Elefántcsontpart (13 pont; továbbjutott), 2. Burkina Faso (9 pont), 3. Malawi (4 pont), 4. Guinea (3 pont)


Labdarúgás-Bulgária

Mivel a vendég bolíviaiak lemondták a szereplést, az ukrán Sahtar Donyeck labdarúgócsapatával játszik a hétvégén barátságos mérkőzést a bolgár válogatott.
A helyi szövetség bejelentése szerint a májusban UEFA Kupát nyert gárda elleni találkozóra a törökországi Antalyában kerül sor pénteken.
A bolgárok eredetileg szombaton fogadták volna a bolíviaiakat, a dél-amerikaiak azonban "gazdasági okokra" hivatkozva lemondták a meccset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!