Sport

2017.06.18. 19:06

Férfi kézi: Fazekas és Sabate búcsúja

Veszprém - Fazekas Nándor utoljára öltötte magára a magyar válogatott mezét. A Magyarország-Hollandia Európa-bajnoki selejtezőn, amit a mieink 35-30-ra nyertek, Javier sabate szövetségi kapitány is elköszönt.

B. Virág Rita

Magyarország-Hollandia

35-30 (16-13)

Veszprém, 5000 néző. V.: A. Konjicanin, D. Konjicanin (bosnyákok).

Miután a hét közepén Lettországban 12 gólos sikert aratott a magyar férfi kézilabda válogatott, így biztossá vált, hogy részt vehet a 2018-as Európa-bajnokságon. Ezek után a Hollandia elleni találkozónak már egyáltalán nem volt tétje.

Az összecsapás előtt köszöntötték a 175. válogatottságán túljutó Mikler Rolandot, illetve Lékai Mátét, aki századik alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

Visszatért a nemzeti csapatba Nagy László, aki június 21-én a világválogatottban lép pályára Csehország All-Star alakulata ellen.

Szólnunk kell még a Balatonfüredi KSE kiválóságáról, Fazekas Nándorról, aki utoljára lépett pályára a magyar válogatott színeiben. A kapus 236 válogatottság után végleg visszavonul a nemzeti együttestől. Rajta kívül Javier Sabate, szövetségi kapitány is utoljára irányította a magyarokat.

Az első félidő nem hozott éles játékot, Baart szerezte az első gólt, a 4. percben Bánhidi egyenlített. A 6. percben Schagen góljával még újra vezetni tudott a holland együttes, ám ezt követően már csak a magyaroknál volt az előny.

Előbb Bodó egyenlített, aztán a fiatal Tóth Attila hetesből szerezte meg a vezetést a mieinknek (8. perc: 3-2).

Hét percig képtelen volt a magyar kapuba találni Hollandia, mikor legközelebb ez sikerült, akkor pedig már 5-3 állt az eredményjelzőn (13. perc).

Az első negyedóra végére is három góllal mentek a mieink (7-4), s a 22. percig rendre két-három találattal a piros mezes házigazdák mentek elől. Jól használta ki az emberelőnyt a Sabate legénység és két perc múlva már 15-10-re ment a csapat.

A szünetig kissé kiengedett a magyar együttes, így 16-13-mal vonultak pihenőre a csapatok.

Az alaposan megfiatalított magyar válogatott megnyomta a második félidő elejét, Győri, Szita, Juhász is szépen termelte a gólokat, és a 40. percben már 25-18-ra állt a mérkőzés.

A nyártól a Telekom Veszprémhez igazoló Győri Mátyás a 43. percben már nyolc találatnál járt, a hollandok képtelenek voltak feltartóztatni a nagy kedvvel és igen lendületesen kézilabdázó irányítót (27-21).

Szita Zoltán kiállítása sem vetette vissza a mieinket, majd Nagy László is megvillant (46. perc: 29-22). A vendégek Remernek és schagennek köszönhetően lopóztak közelebb (48. perc: 29-24).

Zúgott a "Mindent bele!" a lelátókról, a veszprémi közönség ezúttal is kitett magáért. Iváncsik Tamás harcolt ki holland kiállítást, az emberelőnyben a klasszikus figurát követően Iváncsik jegyezte a hazaiak harmincadik találatát (30-24).

Haenen és Vilovski góljait követően két újabb holland találat esett, Sabate edző pedig időt kért (53.perc: 31-27). A rövid tanácskozás végén tisztán hallhatóan valaki megjegyezte, "Gyere, gyere, még nincs vége!" Ennek ellenére azonban megtorpantak a piros mezes magyarok, főleg a védekezésben akadtak problémák, hiányoztak a megállító faultok, így aztán az 55. percben 32-29-re felzárkóztak a vendégek.

Mint egy falat kenyér, úgy kellett Lékai ziccere, a győzelmet azonban nem sikerült bebiztosítani, mert Boomhouwer lerohanásával ismét belátható távolságon belül voltak a fekete mezes vendégek (33-30).

Két perccel a vége előtt Győri villant újra, majd Fazekas lépett pályára, aki megfogta Schagen hetesét. Sabate pedig az utolsó percre pályán is hagyta a klasszist, aki újabb védéssel hálálta meg a bizalmat.

A magyar együttes kettős emberhátrányban fejezte be a meccset, és 35-30-ra nyert.

A találkozó után hivatalosan is megköszönte a Magyar Kézilabda Szövetség Fazekas Nándor, valamint Javier Sabate munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!