magyar kézilabda

2018.05.16. 12:30

Mesteredző lett Elek Gábor és Danyi Gábor is

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nemzetközi edzőképző központja szerdán kiosztotta az európai szövetség (EHF) mesteredzői diplomáit a képzést elvégző húsz szakembernek, köztük Elek Gábornak és Danyi Gábornak.

Dabas, 2018. január 28. Elek Gábor, az FTC vezetõedzõje gratulál játékosainak a nõi kézilabda Bajnokok Ligája középdöntõjének elsõ fordulójában játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Buducnost Podgorica mérkõzésen a dabasi OBO Arénában 2018. január 28-án. A Ferencváros 34-26-ra legyõzte a montenegrói csapatot. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Tamás

A Ferencváros női csapatának vezetőedzője és a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC másodedzője – nyártól vezetőedzője – mellett Apró Ferenc, Csoknyai István, Gúnya Péter, György László, Győrvári Viktor, Gyurka János, Hlavaty Tamás, Horváth László, Imre Vilmos, Koi Endre, Kovács Attila, Kovács Ferenc, Majoros Gusztáv, Rosta István, Szilágyi Zoltán, Varga Márta, Velky Mihály és Woth Péter vehette át bizonyítványát a tavaly február végén indult kurzus lezárásaként az MKSZ székházában.

Az ünnepségen Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem (TF) rektora elmondta, nagy sikernek tartja, hogy Magyarországon egyedüliként a kézilabdában a szakszövetség és a TF olyan rendszert alakított ki, amelyben

„összejöttek az értékek és érdekek, a végzett hallgatók pedig rögtön bekapcsolódhatnak a legmagasabb szintű munkába”.

Az MKSZ tiszteletbeli elnöke hozzátette, ez a korosztály büszke lehet a szaktudására, hiszen szakmaiságban a legtöbben megfelelnek a legmagasabb szintű elvárásoknak.

A rektor bejelentette, hogy a nemzetközi szövetség (IHF) négy képzési központja közül az egyik Balatonbogláron létesül. Az erről szóló megállapodást július első felében írja alá a TF, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és az IHF.

Marczinka Zoltán, az MKSZ nemzetközi edzőképző központjának igazgatója elmondta, a kurzuson meghaladták a kötelező minimumként előírt 172 órás szakmai tartalmat. Vélekedése szerint az edzői társadalom akkor lesz erősebb, ha kommunikáció van a tagjai között, ezért februárban nyitott volt a szakdolgozati témavédés, vagyis az edzők beleláthattak kollégáik munkájába.

Kovács Péter, az európai szövetség (EHF) módszertani bizottságának oktatásért felelős tagja közölte, 2020-tól az Európa-bajnokságon és a Bajnokok Ligájában a csapatok szakmai stábjában legalább egy embernek rendelkeznie kell mesteredzői képesítéssel.

„A nemzetközi eredményeink csúsznak le, vagyis van lemaradásunk, van munkánk,

de ha mindenki megpróbálja a saját területén a legjobbat nyújtani, és nem zárkózik el az újdonságoktól, hanem beépíti azokat a munkájába, akkor sikeresek lehetünk” – fogalmazott a korábbi világválogatott játékos.

Kersch Ferenc, az MKSZ főtitkár-helyettese emlékeztetett, hogy Magyarországon 2000-ben hét, 2013-ban 23, most pedig újabb 20 tréner kapott EHF-mesteredzői bizonyítványt.

Borítókép: Elek Gábor, az FTC vezetőedzője gratulál játékosainak a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének első fordulójában játszott FTC-Rail Cargo Hungaria – Buducnost Podgorica mérkőzésen a dabasi OBO Arénában 2018. január 28-án.

MTI Fotó / Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!