Sport

2017.08.25. 21:05

Mindig a benzingőzre vágyott: Baumgartner Zsolttal beszélgettünk

BALATONAKARATTYA Nem volt könnyű időpontot egyeztetni Baumgartner Zsolt egykori Forma-1-es pilótával. Mint mondja, munkája miatt sokat tartózkodik külföldön. Nemzeti ünnepünk előtt egy nappal beszélgettünk a család nyaralójában.

Szendi Péter

Zsolt kedvesen fogad, felhívja a figyelmemet, hogy a gyerekek alszanak, így egyből a ház udvarába invitál. Látszik, hogy jól karban van tartva, méregzöld a fű, gyönyörűek a tuják és a virágok. A kilátás pedig pazar a Balatonra. Mint minden fiatal, ő is sok sportágat kipróbált gyerekkorában. A focin kívül a judót és a teniszezést részesítette előnyben, de valahogy mindig a benzingőzre vágyott. - Kiskoromban sokat motoroztam, annak idején pedig volt Akarattyán egy gokartpálya, ahova sokszor elmentem. Mindig is vonzott a sebesség, a száguldás. Kezdetben hobbiszinten űztem, majd édesapám támogatásával már versenyszerűen is - kezdi a beszélgetést Zsolt, aki közben megigazít és helyére tesz egy matracot, melyet a nagy szél felkapott.

1997-ben a német Formula-Ford, majd egy évvel később a brit Formula Renault Winter-széria futamain vett részt. 1999-ben a német, valamint az európai Formula-Renault-sorozatokban versenyzett. Az Európa-bajnokságot Gianmaria Bruni és Antonio Pizzonia mögött az előkelő harmadikként zárta. 2000-ben és 2001-ben a német Formula-3-as bajnokságban indult, majd megmutatta tehetségét a Formula 3000-es szériában is.

A sok munka mellett muszáj időt szakítania   családjára és Akarattyára is, ahova mindig  szívesen jön. Két csodálatos gyermeke van. Anna két és fél éves, Gergő pedig augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön volt négy hónapos. Idén sok időt nem tölthetett Balatonakarattyán. Most   sikerült másfél hétre lejönniük. Zsoltot mindig feltölti a Balaton, kellőképpen kipiheni magát, és hódolhat a horgászatnak is

A 2003-as magyar nagydíj szombati szabadedzésén a Jordan versenyzője, Ralph Firman balesetet szenvedett, és az orvosi személyzet nem engedélyezte számára a futamon való indulást. Zsolt, mint a csapat tesztpilótája kapott lehetőséget Firman helyett. Az időmérő edzésen tizenkilencedikként végzett. Sajnos másnap a versenyt nem sikerült befejeznie, miután a 34. körben motorhiba miatt leállt a versenyautója, de így is hatalmas élményekkel gazdagodott. - Nem volt könnyű beugrani Firman helyére, hiszen erre az ember akarva-akaratlanul, de nincs felkészülve. Mindezt jól mutatja a legutóbbi magyar nagydíj is, ahol a beteg Felipe Massa helyett az utoljára 2013-ban versenyző Paul di Resta ült az autóba a Williams pilótájaként. Óhatatlanul is eszembe jutott az a hasonlóság, amely a Hungaroringen velem is megtörtént. Ettől függetlenül nekem ez nagy lehetőség volt és felfigyelt rám a Minardi csapat.

2004-ben le is szerződtették a teljes szezonra. Az egész szezonban az olasz Gianmaria Bruni volt a csapattársa. Zsolt lett az első közép- és kelet-európai autóversenyző, aki egész éves szerződéssel rendelkezett a Formula-1-ben. A szezonnyitón technikai problémák miatt nem ért célba. Első kiemelkedőbb eredményét a monacói futamon teljesítette, ahol a mezőny fele kiesett, ő azonban beért a célba és kilencedik lett. Indianapolisban az amerikai nagydíjon megszerezte Magyarország első pontját a világbajnokságok történelmében A Minardi csapat több mint két év után szerzett újra pontot a sorozatban. Majd az év végén elhagyta a csapatot, és később befejezte pályafutását a Forma-1-ben.

Jelenleg a hátralevő európai és két tengerentúli Forma-1-es verseny hétvégéin autóztat VIP-vendégeket az F1 Experiences program keretében. Így a hétvégék állandó műsorszámai lettek a kétüléses autók bemutatókörei Baumgartner Zsolttal és Patrick Friesacherrel a volán mögött. Az ötlet a Liberty Mediától származik, ők hívták életre a F1 Experiences programot, aminek keretén belül a szerencsések ízelítőt kaphatnak a Forma-1-es autók teljesítményéből.

A sok munka mellett muszáj időt szakítania családjára és Akarattyára is, ahova mindig szívesen jön. - Két csodálatos gyermekem van. Anna két és fél éves, Gergő pedig augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön volt négy hónapos. Mindez sok időmet leköti, és az az üzleti vállalkozás is, amelyet édesapámmal együtt csinálunk Vas megyében. Idén sajnos sok időt nem tölthettem Balaton-akarattyán. Most sikerült másfél hétre lejönnünk. Engem mindig feltölt a Balaton, kellőképpen kipihenem magam, és hódolhatok a horgászatnak is. Tegnap sajnos nem akadt hal a horogra, de elmondhatom, hogy többször fogtam halat, mint a bot végét - fejezi be a beszélgetést csibészes mosollyal Baumgartner Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!