Sport

2009.09.10. 06:55

Mintha kicserélték volna! Orsi örömében sírt a félmaraton után

Tapolca - A történet eleje bárhol, bármikor megeshetett, ha valaki magára ismer, ne lepődjön meg, szó sincs véletlenről. Adva van egy kislány, aki finoman szólva sem szereti a testnevelést, ellógja (a legjobb esetben is lerövidíti) az iskola körbefutását, az úszásórán is igyekszik kibújni a feladatok alól.

Novothny Ottó

Eltelnek a középiskolás esztendők, és kiderül, hogy a hölgynek szívzöreje van, ami terhelés hatására megszűnik. 

Alakformáló tornára jár, de nem az igazi, a kerékpározás sem jön be, a lovaglás viszont igen, de ott meg a rendszeres lehetőség hiánya az akadály.

Másfél évvel ezelőttig tartott a tanácstalanság, aztán amikor sokadszor alig kap levegőt néhány lépcsőfok megmászása után, a csinos asszony rájön: a láb kéznél van, a tapolcai stadion is adott, heti egy-két alkalommal néhány kör kocogásra lehet időt szakítani.

- Nyilván az túlzás, hogy abban a pillanatban, de rövid időn belül megváltozott az életem - ismerte el Nyáriné Németh Orsolya, merthogy történetünk főhőse a 26 esztendős tapolcai hölgy. 

- Alig telt el fél év, és belső igénynek engedve emeltem az adagot: már heti három-négyszer róttam a köröket, melyek száma is megtízszereződött. 

Közben az interneten kerestem a szakirodalmat, nézegettem a strapabíró cipőket, szóval lassan, de biztosan kezdtem komolyan venni a dolgot.

Orsolya férje ugyan nem sportol, de mindenben támogatja párját. Így aztán nem meglepő, hogy a keszthelyi félmaratoni futóverseny hirdetésére ő hívta fel a figyelmét.

- Ez idén júniusban történt, és nagyon izgultam. Folyamatosan az járt a fejemben: Orsi, nem vállaltál túl sokat? Aztán a tömeg pozitívan hatott rám, a saját tempómat tudtam futni és elképzelhetetlen élmény volt célba érni. 

Őszintén bevallom, hogy sírtam örömömben, végigcsináltam, bizonygattam magamnak gondolatban - mesélte az amatőr sportoló.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a sikerélményt futóadag-növelés követte. Fáradtabb napokon 12, de átlagban 16 kilométert kezdett el naponta teljesíteni.

- Amikor megbetegedtem és másfél hétig nem edzhettem, szinte elvonási tünetek jelentkeztek nálam. A rendszeres sport ugyanis minden téren megváltoztatott: otthon és a munkahelyemen is más lett a légkör körülöttem. 

Kiegyensúlyozottabb vagyok, vidámabb és aktívabb, előfordul, hogy elmegyünk a férjemmel bulizni és reggelig simán táncolok, majd még fáradtnak sem érzem különösebben magam. Többen is megjegyezték: mintha kicseréltek volna.

Orsolya az egyik tapolcai ügyfélirodán dolgozik, ezért aztán többször előfordul, hogy meglehetősen mérges emberekkel is találkozik nap mint nap.

- Jóval kevesebbet idegeskedem - sorolja tovább a pozitív változásokat, melyeket a sportnak is köszönhet -, mindennek megtalálom a humoros oldalát. Egész egyszerűen más vagyok, és ez remek érzés.

A futónő időnként elfogadja sporttársai tanácsát, majd önmagán ellenőrzi azokat, és ha beválnak, akkor alkalmazza. 

Változatlanul az internet a legnagyobb információforrás, amikor is a táplálkozással, energiabevitellel kapcsolatban nézegeti a lehetőségeket.

- Nem lettem megszállott, továbbra is szeretem a hasamat, mindent ugyanúgy eszem. Nyilván vannak alapszabályok, amikre odafigyelek, de semmiféle extrém dolog nem vált az életem részévé. 

Ugyanaz a középiskolás lány vagyok, aki voltam, csak találtam valamit az életben, ami számomra új és lenyűgöz. 

Kicsit sajnálom, hogy erre nem tudtak fiatalabban rávenni, talán a hangsúly és a megfelelő figyelemfelkeltés hiányzott. 

Jól érzem magam a bőrömben, és azt hiszem, a barátaink is jobban becsülnek, amiért van erőm ehhez. Ha egészségem engedi és felkészültségem lehetővé teszi, akkor hamarosan szeretném a maratont is lefutni. 

De a sikertől függetlenül a sport, a futás biztos, hogy már elválaszthatatlanul velem marad mindig - mondta végül Nyáriné Németh Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!