Sport

2014.03.26. 16:45

Három évtizede a pályán - A PELC szakmai vezetője újabb diplomát szerzett

Az országban az első között kapta meg az UEFA legújabb, utánpótlásképzésre szakosodott edzői diplomáját Nagy Mihály, a Pápai ELC szakmai vezetője.

Horváth Gábor

A Magyar Labdarúgó Szövetség Telki edzőközpontjában hétfőn adták át ünnepélyes keretek között az Elite Youth A elnevezésű labdarúgó szakmai diplomát, amelyet az európai szövetség (UEFA) utánpótlásképzésre specializálódott vezető szakemberek képzésére hozott létre.

Az elsőként végzett csoport tagja volt a pápai szakember, Nagy Mihály is, aki éppen harminc évvel ezelőtt, 1984-ben szerezte meg első edzői oklevelét. A tréner az elmúlt három évtizedben mind az iskolai, mind az UEFA liszenszes vonalon végigjárta a „szamárlétrát”, azaz az összes képesítést begyűjtötte.

Nagy Mihály az előző idényben még a Lombard Pápa azóta megszűnt másodikszámú csapatát irányította. A szakember továbbra is azért dolgozik, hogy a város első, NB I-es csapatának hosszú távon megfelelő minőségű utánpótlást biztosítson Fotó: archív

- Hosszú volt – mondta az elmúlt harminc évről a most a pápai utánpótlásért felelő edző, aki hozzátette, természetesen mindegyik diplomára büszke. A most megszerzettre is, amely ráadásul különleges.

– Ennek a tanfolyamnak nem elsősorban az egyébként rengeteg új tudásanyag megszerése volt a fő célja, hanem az, hogy a magyar utánpótlással foglalkozó szakemberek gondolkodását egy irányba terelje. Ez maximálisan meg is valósult. Például már tetten érhető akkor, ha egy veszprémi és egy pápai utánpótláscsapat találkozik egymással.

A PELC szakmai igazgatója kiemelte, komoly felelősség van rajtuk.

– Nem mindegy, hogy a feltörekvő edzőnemzedéknek mit adunk a kezébe, hiszen az ő feladatuk lesz, hogy a magyar futballt kivezessék a gödörből. Lehet kritizálni a mai edzőket, és kell is. Az unottan, spiritusz és igazi eltökéltség nélkül teljesítőket el kell takarítani a labdarúgásból, ugyanakkor látni kell, hogy borzalmasan nehéz a dolga az utánpótlásban dolgozóknak. Ennyi motiválatlan gyerek ugyanis korábban sosem volt. Régebben ifjúsági korban kezdődtek a lemorzsolódások, ma viszont már 13-14 évesen sokan elkallódnak.

Nagy Mihály hozzátette: az átlag magyar futballviszonyok jelenleg fényévekre vannak a nyugaton tapasztalható körülményektől. – Azonban ebbe nem temetkezhetünk bele. Meg kell találnunk azokat, akikben megvan a tehetség és az alázat.

A pápai utánpótlás helyzetével kapcsolatban elmondta, akadnak tehetségeik és azon vannak, hogy az első csapat hátterét biztosítani tudják.

– Öt éve kezdtük al az óvodai programunkat, amelynek keretében hét óvodában a helyszínen vagyunk. Erre szeretnénk építkezni, jó lenne, ha a közeljövőben elindulna egy sportiskolai képzés is. Korábbi saját nevelésű játékosokat alkalmazunk edzőként és igyekszünk odafigyelni az értékeinkre. Nem akarunk például Radó Andrásokat (a Haladás NB I-es csapatának fiatal sztárját még a mostani utánpótlásképzés elindulása előtt Pápáról vitte el a Szombathely - a szerk.) veszíteni – tette hozzá a szakember.

 

Huszonkét szakember diplomázott

Az első csoport tagjaként összesen 22 szakember vehette át az UEFA Elite Youth A liszenszet. A névsor: Borbély Péter, Botos Antal, Hegedűs Gábor, Herczeg András, Keller József, Korolovszky György, Liszkai Dezső, Mészöly Géza, Mink Olivér, Nagy Mihály, Orlovics Viktor, Osztermajer Gábor, Pisont István, Simon Attila, Szabó György, Szalai László, Szepessy László, ifj. Tajti József, Tamási Zsolt, Török László, Tuboly Frigyes, Vojtekovszkí Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!