Sport

2015.08.26. 15:41

Negyed évszázados sportbarátság

Várpalota – Huszonötödik alkalommal érkeznek olasz futók a várpalotai félmaratonra, amelyet idén október 17-én rendeznek meg a településen.

Szabó Péter Dániel

Németh Tibor főszervezőtől megtudtuk, a két nemzet sportolóinak kapcsolata 1991-ben indult, amikor négy futó látogatott el az akkor még Serviglianoban, ma már a tengerparti Porto San Giorgioban rendezett Maratona del Piceno nemzetközi versenyre, míg az olaszok a várpalotai félmaratonon képviseltették magukat.

A Várpalota Félmaraton rajtja a városi sportcsarnoknál. Középen háromszoros győztes veszprémi olimpikon, Kovács Tamás
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Azóta minden évben jönnek hozzánk, ahogy a pétfürdői és várpalotai futókból álló csapat is rendszeresen résztvevője az olaszországi sportrendezvénynek. Idén szeptember 20-án is ott leszünk a rajtnál – mondta el a Naplónak Németh Tibor. A Várpalota Félmaraton főszervezője hozzátette, az elmúlt két és fél évtizedben a sportkapcsolatok barátságokká értek, Várpalotaé és Grottazzolina között testvérvárosi kapcsolat jött létre, s az olaszországi verseny szervezője, Egidio Lattanzi Várpalota díszpolgári címét is megkapta néhány évvel ezelőtt.

Ami az idei várpalotai verseny programját illeti, ezúttal is három távra nevezhetnek a futók. A klasszikus félmaraton mellett 10 kilométeren, illetve egy városi futás keretében 4 kilométeren mérettethetik meg magukat a sportolók, akiket az abszolút mellett külön korcsoportokban is díjaznak. A palotai verseny színvonalát jól példázza, hogy az elmúlt három évben a VEDAC olimpikon hosszútávfutója, a nemzetközi szinten is jegyzett Kovács Tamás volt a győztes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!