Kvalifikációt ért a siker

2019.04.09. 07:00

Negyedszer is Veszprémben zajlott a karate-diákolimpia

Mintegy félezer fiatal lépett tatamira a kyokushin karate diákolimpia országos döntőjében a Veszprém Arénában a napokban.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

A megyeszékhely és a Veszprém Aréna az egymást követő negyedik évben adott otthont a rendezvénynek, amelynek rendezője az idén harmincéves Veszprémi Fitt SE volt. A döntőbe a nyugat- és kelet-magyarországi elődöntőkből kerültek be a diákok. A megmérettetésen öt korcsoportban – gyermek I. és II., serdülő, ifjúsági és junior – mérték össze tudásukat a résztvevők, mondta Csiszér Kata, a verseny egyik társszervezője.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A döntőben az általános iskola második osztályába já­ró nyolcéves gyermekektől a végzős középiskolásokig mintegy ötszáz tanuló vett részt. A végzős diákok felvételi pontokat kaptak a helyezésekért. Az egész napos programban délelőtt a formagyakorlatokat hajtották végre a versenyzők, majd délután a küzdelmeknek adott otthont az aréna.

A Veszprém megyei versenyzők közül a következő tanulók értek el dobogós helyezést: Bókai Viktória és Cheyenne Dokter (mindketten Pápai Griff SE) harmadik lett a 60 kilogrammos súlycsoportban a junior korosztály kumite – küzdelem – számban.

Radnai Viktor harmadik helyen végzett formagyakorlatával a junior korosztályban. Kumite számban Ludszky Tamás első (serdülő korosztály, 60 kg), Kis Mónika (gyermek II. korosztály, 45 kg) és Dóra Imre Dominik (gyermek I. korosztály, 29 kg) második helyezést ért el. A négy fiatal a Várpalotai Főnix Dojo versenyzője.

Az országos döntőbe került versenyzők teljesítménye helyezéstől függetlenül kiemelkedő volt Fotó: Penovác Károly/Napló

Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, az országos döntőbe került versenyzők teljesítménye és sportágba fektetett munkája kiemelkedő. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) elnöke elmondta, a karate ma mintegy kétszáz oktatási intézményben része a testnevelésóráknak. Hozzátette, a Testnevelési Egyetemen választható tantárgy a karate, s rövidesen kötelező lesz a tárgy az osztatlan testnevelőtanár- képzésben részt vevőknek.

Az MKSZ és a Magyar Diáksport Szövetség versenyén mintegy hatvan klub versenyzői szerepeltek. A diákolimpiai döntő legjobbjai kvalifikálták magukat az U16-os, U18-as és U20-as Európa-bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!