Sport

2009.06.23. 02:28

Négynapos őrület

Balatonfüred, Tihany - Minden idők egyik legnagyobb kerékpáros fesztiválját rendezik meg június 25. és 28. között a két tóparti városban.

B. Virág Rita

Több ezer hazai és külföldi sportolót, profit és amatőrt, nézőt, szurkolót és érdeklődőt várnak Balatonfüredre és Tihanyba, ahol több mint tíz bringás kategóriában mérhetik össze erejüket a résztvevők. 

A Balaton Bike Fest alapötletét az olaszországi Garda Bike Fest adta, azonban azt tudni kell, hogy itt a hazánkban létező összes kerékpáros ágban tartanak majd kisebb-nagyobb versenyt, bemutatót. 

Az egyik legizgalmasabb viadalnak az úgynevezett kritériumverseny ígérkezik. Ez az országúti kerékpársport leglátványosabb fajtája, a városok központjában, a közönség számára folyamatos látványosságot nyújtó egy-két kilométeres körpályán zajlik az erőpróba. 

A verseny értékelésébe a részhajrák is beleszámítanak. Bárki nevezhet, profikat és amatőröket is várnak. Ebben a számban egy megméretés erejéig visszatér a magyar kerékpársport legeredményesebb sportolója, Árvai Attila, aki többek között B világbajnoki arany- és bronzérmes, hétszeres hegyi, háromszoros kritériumbajnok, valamint sokszoros magyar bajnok. 

A megméretésre meghívást kapott a Balaton-kerülő Tour de Pelso teljesítménytúra legjobb 10 férfi és női indulója is. 

Füred egyébként már rutinos az ilyen jellegű sportesemények lebonyolításában, hiszen két évvel ezelőtt a Tour de Hongrie egyik befutóját is a belvárosban tartották meg. 

A mountainbike-osok sem unatkoznak majd, hiszen nekik rövid, közép- és hosszú távú maratonversenyeket is tartanak. A legrövidebb útvonal 38, a közepes 70, míg a leghosszabb 107 kilométer hosszú.

A hegyikerékpárosok másik szakága, a downhill is képviselteti magát. Ennek a számnak az a lényege, hogy a kijelölt pálya teljes egészében lejtőn kell, hogy haladjon. 

Nem kényszerítheti semmi a versenyzőt tekerésre. A pálya hossza az előírás szerint minimum 1000 méter, míg a verseny ideje egy perc kell, hogy legyen. 

Ezt a látványos versenyt Tihanyban bonyolítják majd le. A triál ugyancsak hegyikerékpáros szám, ahol a legfontosabb az ügyesség az akadályokkal teletűzdelt és megnehezített pályán. 

Az egyik leglátványosabb vetélkedésnek a waterjump ígérkezik. Magyarul úgy fordíthatnánk: vízbe ugrás kerékpárral. 

A nem mindennapi feladatot az is nehezíti, hogy a bringásoknak a levegőben különböző trükköket kell bemutatniuk a zsűrinek. 

Különleges és igen nehéz szakág az úgynevezett dirt is. Az enyhe lejtésű ugratókkal és extrém elemekkel kialakított pályán megrendezett viadalon az indulóknak látványos bemutatóval, a levegőben véghezvitt fantasztikus showelemekkel kell lenyűgözni a nézőket és a pontozóbírókat is. 

A füredi kemping előtti parkolóban kialakított pálya 30 méter hosszú és hat méter magas gyorsítóval rendelkezik, ami 10 tonna vasállványzatra épült. 

A tét pedig a meghívott versenyzőknek igen nagy, hiszen a legjobb tízezer eurót vihet haza.A programban szerepelnek még különböző túrák is. 

Az egyik Füred legszebb részein át vezet a Koloska-völgytől egészen a füredi savanyú víz forrásáig. Természetesen, aki kedvet érez, benevezhet a teljesítménytúrára, sőt akár éjszaka is letekerheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!