hétvégén rajt

2019.03.13. 12:10

Nem bíznak Vettel elsőségében a németek

A németek alig több mint negyede bízik abban, hogy Sebastian Vettel, a Ferrari pilótája megnyeri a világbajnoki címet a hétvégén rajtoló Forma-1-es szezonban.

Sebastian Vettel from Germany with 05 Scuderia Ferrari Mission Winnow SF90 portrait going to the Medical Center after his crash during the Formula 1 2019 Pre-Season Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya in Montmelo, Spain on February 27. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Xavier Bonilla

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek

mindössze 27 százaléka gondolja úgy, hogy a négyszeres vb-győztes versenyző ötödik ferraris évében legyőzi Lewis Hamiltont, a címvédőt.

Ezzel szemben 37 százalék úgy véli, hogy a 31 éves Vettel biztosan alulmarad a Mercedest erősítő, 34 esztendős, ötszörös világbajnok brit riválisával szemben. A felmérésben részt vettek 36 százaléka nem nyilvánított véleményt.

Érdekes párhuzam, hogy

a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher, az olaszok legutóbbi német pilótája szintén az ötödik ferraris évében aratta első vb-diadalát a maranellói istálló színeiben,

s azt a sikert egymás után további négy vb-trófea követte.

A hétvégén a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal kezdődik a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság 70. szezonja

A 34 éves Hamilton és ötszörös konstruktőri vb-győztes csapata, a Mercedes is arról beszélt a február végi téli tesztek után, hogy legnagyobb riválisuk, a Ferrari egy nagyon ütőképes „csomagot” hozott össze 2019-re, ezért arra számítanak, hogy az idén minden eddiginél nagyobb kihívás lesz számukra megvédeni a vb-címet.

A Barcelonában rendezett hivatalos tesztek időeredményeiből persze az eddig megszokottakhoz hasonlóan nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de

a szakértők egy része szintén azon a véleményen volt, hogy Vettelnek és a Ferrarinak most a korábbinál nagyobb esélye van arra, hogy megtörje a Mercedes 2014 óta tartó egyeduralmát.

A szakértők másik fele viszont a német istálló sikerét vetítette előre, mondván, a tesztelés során a stuttgarti gyár csapata „nem terítette ki a lapjait”, és a versenyautóban bőven van még tartalék.

A 31 esztendős Vettel 2008, az első teljes F1-es idénye óta minden évben elnevezi az autóját,

mostani Ferrarija a Lina nevet kapta,

de ennél is fontosabb, hogy a német sztár szerint „minden rendben van” az olasz istállónál.

„Új fejezetet akarunk nyitni, a csapatszellem a csúcson van és nagyon jó úton haladunk”

- jelentette ki Vettel, aki 2015 óta versenyez a Ferrarinál, de vb-címet még nem tudott nyerni a mezőny legnagyobb költségvetéséből gazdálkodó istállóval. A Ferrari legutóbb 2007-ben, a finn Kimi Räikkönen révén nyert egyéni világbajnoki címet, konstruktőrként pedig utoljára 2008-ban diadalmaskodott. A sikertelenség a vezetőségben is áldozatot követelt, a téli szünetben Maurizio Arrivabene csapatfőnököt menesztették, helyére pedig az addig technikai igazgatóként dolgozó Mattia Binottót nevezték ki.

Vettelnek ugyanakkor a csapaton belül is meg kell küzdenie az elsőszámú pilóta státuszáért, az elmúlt években a német versenyző mögött csendben meghúzódó Räikkönen helyére ugyanis Charles Leclerc érkezett. A 21 éves monacói a Ferrari saját nevelésű pilótája, ambícióit és tehetségét többször megmutatta már, 2017-ben megnyerte a Forma-2-es sorozatot, tavaly pedig a futamok csaknem felén pontszerző pozícióban végzett a Sauberrel, amely a szezon előtt a mezőny egyik leggyengébb autójának tűnt. Leclercnek ugyanakkor bőven van még ideje a legjobbak közé kerülni, de

ha Vettelnek az első néhány futamon nem sikerül tekintélyt parancsolóan versenyeznie, akkor a Ferrarin belül is meginoghat a pozíciója fiatal csapattársával szemben.

A Mercedesnél a másik pilótaülést elfoglaló finn Valtteri Bottas a szezon kezdete előtt ígéretet tett arra, hogy az idén kitör Hamilton árnyékából, és ezúttal harcba fog szállni a világbajnoki címért. A 29 esztendős versenyző minden bizonnyal komolyan is gondolja, amit mondott, nagy kérdés azonban, hogy a csapatutasításokat ilyen-olyan módon eddig is előszeretettel alkalmazó Mercedes vezetése hogyan viszonyul majd ehhez. Valószínűtlennek tűnik ugyanis, hogy ha Hamilton harcban lesz hatodik vb-trófeájáért, akkor az istálló irányítói engedik majd a nyílt versengést a két pilótának.

Hamilton egyre közelebb kerül viszont ahhoz, hogy a minden idők legjobbjaként számon tartott, hétszeres vb-győztes német Michael Schumacher futamgyőzelmekre vonatkozó rekordját is beállítsa, majd megdöntse.

A brit versenyző a pole pozíciókat tekintve 83 rajtelsőségével már egyeduralkodó a Forma-1 történetében, 73 GP-diadalához pedig még 18-at kell hozzátennie, hogy befogja Schumachert, aki 91 sikerével éllovas.

A Forma-1 irányítói kisebb szabálymódosításokkal igyekeztek elérni, hogy az idei szezonban jóval több előzést láthassanak a nézők, mint például tavaly. Az első szárnyakat, az első kerekek mögötti légterelőket, valamint a hátsó szárnyakat jóval egyszerűbbre kellett építeniük a csapatoknak – ettől azt várják a szabályalkotók, hogy könnyebben és gyakrabban tudják majd előzni egymást a pilóták. Változás még, hogy a Pirelli gumigyár az eddigi nehezen követhető elnevezések helyett C1-től C5-ig kategorizálta a gumikeverékeket, amelyek között a C1 a legkeményebb, a C5 pedig a leglágyabb abroncsot jelöli.

A versenyautók minimális súlya 743 kilogramm lesz, de ebből az idei évben már legalább 80 kilogrammot a versenyző testsúlyának kell kitennie.

Aki nem éri el ezt a tömeget, annak plusz súllyal kell kipótolnia a különbséget a pilótafülke területén.

A mezőnyben történt változások közül kiemelkedik, hogy a Ferraritól távozó, rangidős, 39 éves Räikkönen a Sauberről Alfa Romeo Racingre keresztelt istállóban folytatja pályafutását, míg az ausztrál Daniel Ricciardo a Red Bulltól a gyári Renault-hoz szerződött, helyére pedig a holland Max Verstappen csapattársaként a francia Pierre Gasly érkezett az osztrákokhoz. Az idénynek három újonc, a brit Lando Norris (McLaren), a thaiföldi Alexander Albon (Toro Rosso), és a szintén brit George Russell (Williams) vág neki. Utóbbi márkatársa a 2011 februárjában elszenvedett súlyos ralibalesete után visszatérő lengyel Robert Kubica lesz.

A szezon első időmérő edzését szombaton – magyar idő szerint – 7 órakor rendezik Melbourne-ben, az 58 körös futam pedig vasárnap 6.10-kor rajtol. Április közepén a Kínai Nagydíj lesz a Forma-1 történetének 1000. futama, Magyarországra augusztus első hétvégéjén látogat a mezőny. A 21 futamos idény december 1-jén, Abu-Dzabiban zárul. Az M4 Sport a versenyhétvégék legfontosabb történéseit élőben közvetíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában