Sport

2017.07.04. 13:16

Deszkáról nyilaznak a sportág hazai úttörői

AJKA Még szinte senki sem ismerte itthon a sportágat, amikor Németh Attila megvette első deszkáját, ma pedig már egy új mozgásforma megalkotásán dolgozik. Látványos, kreatív snow-board-életérzés, és még hó/síbérlet sem kell hozzá.

Horváth Gábor

Mountainboard, hegyideszka, nyári snowboard - ezeken a neveken lehet illetni a három ajkai fiatalember sportágát. Rajtuk kívül más nem gyakorolja megyénkben a mozgásformát, és az országban is igen kevesen vannak azok, akik a snowboardra hasonlító, négy keréken guruló eszköz rajongói.

Persze maga a sportág sem idős, mintegy húsz évvel ezelőtt találták ki, úgy mondják, hogy az Egyesült Államokban és Angliában egyszerre. Magyarországra 2005-ben érkezett el, Németh Attila az ötödik volt hazánkban, aki ilyen deszkát vásárolt, őt követte Szalai Ákos, majd Sali Márk.

Ők hárman nemcsak térségünkben, hanem az országban is a sportág úttörői között vannak, és a lelkesedés azóta is tart. Attila és Márk időközben családot alapított, utóbbi néhány évre abba is hagyta a hegyideszkázást, azonban ez nem vetette vissza a lendületet, sőt az utóbbi időben mintha kívülről is megmozdult volna valami a máig elég ismeretlen sportág körül.

A srácok idén túl vannak két televíziós szereplésen, a köztévé reggeli műsora mellett az RTL Klubnál is jártak, különböző rendezvényeken népszerűsítik a sportágat, amelyet hétvégenként az eplényi síarénában ki is lehet segítségükkel próbálni.

- A célunk az, hogy kiszakadjunk a négy fal közül, és szeretnénk, ha mások is követnék a példánkat. Szeretnénk elmozdítani az embereket a televízió és a számítógép elől, ez egy természetközeli sport, amely ráadásul alaposan megmozgat - magyarázta Németh Attila.

A trióval az ajkai extrém pálya feletti domboldalon kialakított földes ugratón találkoztunk. A fiúk bámulatos trükköket mutattak be, különösen Attila, akinek szaltóját látván egy pillanatra elakadt a lélegzet. Az extrém pályán játszó fiatalok mind a kerítés mellé gyűltek, a sebesség, a magasság, a látvány önmagáért beszélt. Megtudtuk, az ugratások igazából snowboardos trükkök, Attila is a havon kezdett, ebből jött aztán a hegyideszkázás ötlete.

A hegyideszkázás rendkívül látványos sport, a fenti képeken Németh Attilát látjuk a levegőben.

- Minden korosztálynak ajánljuk, egy nagyon jó mozgási lehetőségről van szó. Itt a saját példám, miután elkezdtem, két hét alatt öt kilót fogytam. Az alapokat ráadásul gyorsan, egy nap alatt el lehet sajátítani - árulta el Sali Márk.

A sportágnak több verziója is van, az ugratópálya mellett lejtőn (mondjuk egy sípályán téli szezonon kívül) is űzhető, és teljesítménytúrázni szintén lehet vele. Az ajkai hegyideszkások szerint nem sérülésveszélyes (állítják: kevésbé, mint mondjuk a futball) a mozgásforma, persze a bemelegítés és az alap védőfelszerelés kötelező.

Az ajkai fiatalember 2005-ben vette meg első deszkáját, és a lelkesedése azóta is töretlen. Őt követte Szalai Ákos (balra, középen) és Sali Márk. A hármas hétvégente az eplényi sí-arénában népszerűsíti a sportágat és annak az íjászattal kombinált változatát Fotó: Pesthy Márton

Németh Attiláék a sportág gyakorlása és népszerűsítése keretében folyamatosan új dolgokon törik a fejüket, a legújabb, hogy kombinálták a hegyideszkázást és az íjászatot. Mint az ősmagyarok, csak a lovat guruló deszka helyettesíti.

- Néhány hónapja elkezdtem íjászkodni, aztán nem sokkal később eszembe jutott, hogy a két sportágat össze lehetne vonni. Most már Eplényben a hegyideszka mellett az íjászatot is ki lehet próbálni. Így egy család több tagjának egyszerre tudunk érdekes, élvezetes elfoglaltságot nyújtani. A megkeresések miatt úgy döntöttünk, hogy falunapokon és más rendezvényeken is vállalunk szereplést. Szeretnénk továbbra is népszerűsíteni a sportágat, és ehhez támogatókat, partnereket keresünk - mondta Németh Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!