Sport

2015.11.11. 15:37

Norvégia az esélyesebb? Válogatott játékost és kint dolgozó szurkolót kérdeztünk

A korábbi válogatott játékos Korcsmár Zsolt szerint Norvégia az Európa-bajnoki pótselejtező favoritja. A szíve azonban azt mondja, a magyarok lelkes játékkal kivívhatják a továbbjutást.

B. Virág Rita

Magyarország legutóbb 1972-ben vett részt labdarúgó Európa-bajnokságon. Igaz, akkor a legjobb négy alakulat szerepelt a tornán, s idáig eljutni bizony komoly teljesítményt jelentett. A 43 évvel ezelőtti négyes döntőn végül az NSZK szerezte meg az aranyérmet a Szovjetunió előtt, a bronzérem Belgiumé lett, miután hazánkat 2:1-re verte.

Azóta hiába növelte az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a kontinensvetélkedőn részt vevő csapatok számát, Magyarországnak egyszer sem sikerült kiharcolni a részvételt.

A keserű időszak azonban most véget érhet, s az utolsó, 1986-os világbajnoki szereplés után a piros-fehér-zöld gárda ismét komoly nemzetközi tornán szerepelhet, amennyiben a pótselejtezőn maga alá gyűri Norvégia válogatottját.

A Peremarton SC Berhida megyei I. osztályú labdarúgócsapat ügyvezetőjének, Korcsmár Istvánnak az unokatestvére Korcsmár Zsolt korábbi válogatott labdarúgó, aki három évet futballozott Norvégiában, így jól ismeri a helyi viszonyokat, hogy milyen erőt képvisel az északi ország focicsapata.

– A norvég válogatott rendkívül taktikus, agresszíven előre védekező alakulat, amelynek a belső tengelye igen stabil. A selejtezőn rendkívül szoros meccseket játszott, s az olaszok kivételével egyetlen ellenfele sem tudta egy gólnál többel legyőzni. Rendkívül nehéz feltörni a védelmét, masszív, szervezett együttes benyomását kelti – összegzett az egykoron Újpesten és három évig a norvég Brann gárdájában focizó, jelenleg a német Greuther Fürth csapatát erősítő játékos.

Korcsmár Zsolt (pirosban) szerint két kiélezett és szoros mérkőzést láthatunk majd 
Fotó: mlsz.hu

Korcsmár Zsolt, akinek pár napja született meg norvég barátnőjétől első gyermeke, elmesélte, Norvégiában sokan szeretik a focit, sokan járnak meccsre, de még a legnagyobb rangadókon is úgy tűnik, mintha színházba ülne az ember. Épp ezért a norvég szurkolóktól nem kell tartania a magyar csapatnak.

– Szerintem két kiegyenlített meccset láthatunk majd, és abban bízom, hogy nemcsak minket, a norvégokat is nyomja majd a teher. Ugyan a szakma a norvégokat tartja a párharc esélyesének, de szerintem nekünk is jó csapatunk van. Bíznunk kell magunkban, és lelkes játékkal ott lehetünk az Eb-n – vélekedett a keresztszalag-szakadásból nemrég felépült labdarúgó.

Czeller Nóra Myser városában dolgozik közel két éve fitneszoktatóként. Nagy sportrajongó, ezért természetes volt számára, amikor kiderült, hogy a magyar labdarúgó-válogatott sorsdöntő meccset játszik Oslóban, ő is a helyszínen szurkol majd a mieinkért.

– Egész Norvégia focilázban ég. A helyi sajtó rendkívül szerényen, visszafogottan ír, de ugyanakkor elképzelhetetlennek tartja, hogy a magyarok ellen két meccsen ne Norvégia jusson tovább. Királyt és Gerát tartják igen sokra, őket szinte minden beharangozóban megemlítik. A jegyek egyébként 25 perc alatt elfogytak, szerencsére nekünk a magyar szektorba sikerült bejutnunk. Mivel pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket, most sorsolást tartanak, s a kihúzottaknak lehetőséget biztosítanak rá, hogy egy-egy belépőt megvásárolhassanak – mesélte a veszprémi lány.

Czeller Nóra (balra) és barátnője, Bodrogi Kincső a helyszínen tekinti meg a pótselejtező első mérkőzését. Nekik a magyar szektorba sikerült jegyet váltaniuk, de elképesztő az érdeklődés, máshová 25 perc alatt elfogytak a belépők

Nóra barátnőjével, Bodrogi Kincsővel látogat majd ki a találkozóra, norvég barátjának ugyanis nem sikerült jegyhez jutnia.

– Nincs magyar mezünk, de piros-fehér-zöld arcfestéssel készülünk a derbire. Rajtunk nem fog múlni a továbbjutás, teli torokból szurkolunk majd a magyaroknak. Természetesen a visszavágót is nézzük, nagyon bízunk a csapatban – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!