Sport

2016.09.20. 18:46

Ő az Európa Bajnok (sakk-) királynő!

Gaál Zsóka az idősebbek között is tarolt!

Horváth Gábor

A kilencéves játékos sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két városban is nagyon büszkék rá, ráadásul hiába lakik 150 kilométerre Budapesttől, egyre bizonyosabb: az országos utánpótlás képzeletbeli sakktábláján ő a királynő.Tavaly úgy búcsúztunk el, most egy átmeneti év jön, hiszen az U-8-as világbajnoki ezüstérem után Gaál Zsóka korosztályt lépett, s a 10 évesek között egy kilencesztendős ritkán tarol. Ritkán, de előfordul.Például éppen idén Csehországban, az ajkai hölgy ugyanis veretlenül lett Európa-bajnok a 10 év alatti lányok kategóriájában a Prágában rendezett utánpótlás-kontinenstornán.

A kilencéves Gaál Zsóka a dobogó tetején, ő volt az egyetlen magyar érmes a prágai versenyen

- Az eredeti cél az volt, hogy Zsóka kerüljön be a legjobb húsz közé, pontosabban a 10. és 20. hely közötti eredménnyel számoltunk. Azaz mindenféle görcs és teher nélkül játszhatott - adott némi magyarázatot a valóban kiugró teljesítményre az apa, Gaál Sándor, aki elárult néhány kulisszatitkot a felkészülésről.Több edző, több edzés és futás.Zsóka felkészülését a korábbi kettő helyett most már négy mester irányítja: Kosztolánczi Gyulához és Istvándi Lajoshoz a budapesti Varga Zoltán, valamint az Egyesült Államokban élő Kustár Sándor csatlakozott. Utóbbival Skype-on keresztül tartják a kapcsolatot, a hétórás időeltolódás miatt olykor egészen fura időpontokban.

- Rátettünk egy lapáttal. Egy edző sem idővel, sem energiával nem bírná a tempót, ráadásul jót tesz Zsókának, ha többféle szemlélettel, stílussal találkozik - mondta Sándor, aki sakkozóként szintén foglalkozik lányával, plusz most már a családi futótréningeket is vezényli. Bizony, Zsóka édesapjával és édesanyjával, Renátával az Eb előtt szorgalmasan rótta a köröket az ajkai városligetben a tó körül.

Elsőre furán hangzik, de ez sokat számított, a remek fizikai állapotban lévő magyar sakkozó akkor lendült igazán formába, amikor a többiek már elfáradtak. Zsóka egészen pontosan az utolsó fordulóban nyerte meg a versenyt, az addig éllovas szlovák vetélytárssal szemben speciális taktikát dolgoztak ki, kockáztattak, és bejött. Hazánk 30 tagú küldöttségéből egyedül az ajkai tehetség lett érmes, amikor felállt a dobogó tetejére, az összes magyar ott tapsolt, együtt énekelték a himnuszt.

A viadal 10 napig tartott, Zsóka kilenc meccséből hatot megnyert, három végződött döntetlenre. Tiszteletet parancsoló teljesítmény egy kőkemény viadal erős mezőnyében. Mosolygós, könnyed, laza, szerény, kíméletet nem ismerő játék, épp ahogyan egy sakk-királynőhöz illik.

Gaál Zsóka ajkai, de a nagy hagyományokkal rendelkező tapolcai sakkiskola növendékét, a rendkívül eredményes hölgyet mindkét városban megbecsülik és szeretik. Az Eb után mindkét településen kitüntették, így gratulálva a fantasztikus teljesítményhez. Immáron Budapesten sem lehet kérdéses, Zsóka megérdemli az országos figyelmet.

Az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola negyedik osztályos tanulóját sulijában is köszöntötték: az alsósok és felsősök együtt ünnepelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!