Sport

2014.01.15. 10:10

Újra a világ tetején Vadnai Benjámin

Balatonfüred - Élete eddigi legnehezebb erőpróbájának egyszerű tanulsága volt: most már elhiszi, hogy akár már a riói olimpián ő képviselheti a magyar színeket Laser Standard hajóosztályban. Vadnai Benjámin ugyanis Ománban a vitorlás világbajnokságon már olimpiai hajóosztályban szerzett aranyérmet.

Napló sport

Az elmúlt két esztendő óriási sikereket hozott a magyar vitorlás sportnak. Két év alatt három világbajnoki címet söpörtek be a magyarok, pontosabban a Vadnai testvérek.

Az ifjabbik fivér, Jonatán tavaly a füredi Laser Worlds világbajnokságon nyerte meg kategóriáját, Benjámin viszont az elmúlt héten már másodszor élhette át, milyen a földkerekség legjobbjának lenni.

Az Ománban megrendezett Laser Radial ifi vébén a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) tehetséges sportolóján kívül egy belga, illetve egy svájci fiút emlegettek esélyesként, de a gyenge szélben végül az olasz Planchestainer vezetett öt napon keresztül.

Aztán az utolsó előtti napon megóvták az itáliai eredményét, amelynek a versenybíróság helyt is adott, így az addig második Benjámin ugrott az élre és a záró futamon a tizedik helyezéssel bebiztosította a győzelmet.

- Ez volt az eddigi legnehezebb világversenyem. Szinte végig nagy taktikai csata zajlott, folyamatosan ment a számolgatás, az idegeink eléggé ki voltak feszítve - kezdte Vadnai Benjámin. - Az első hat futam nem úgy sikerült, ahogy terveztem, csak a negyedik helyen álltam, aztán a végére egyre jobban ment minden, fel is zárkóztam a második helyre, és aztán nagy küzdelemben sikerült megszereznem az aranyérmet. Határtalanul jó érzés volt nyerni, apával egymás nyakába is ugrottunk és azt sem bántam, hogy az ünneplés végén a vízben csobbantam egy nagyot.

Vadnai Benjámin megnyerte az ománi világbajnokságot és most hazai környezetben próbál feltöltődni a még rá váró erőpróbákra (Fotó: Archív)

 

A mostani eredményt, a fiatalember szerint, elsősorban annak köszönheti, hogy a napi gyakorlásokon kívül heti hat alkalommal járt erősíteni, súlyt emelni, emellett sokat úszott is. Jobb erőben érzi magát, mint eddig bármikor és ez az alkatán is alaposan nyomot hagyott.

A kétszeres világbajnoki győztes vitorlázó úgy nyilatkozott, a következő célja, hogy a 2016-os riói olimpiára kvalifikációt szerezzen. Azt viszont kihangsúlyozta, a vébé cím nem azt jelenti, hogy toronymagas esélyes, hiszen ő a tizenkilenc éven aluliak között nyert és Laser Radial hajóosztályban. A felnőttek mezőnyében viszont még komolyabb versengés zajlik, ráadásul egy az említetthez hasonló hajóosztályban, Laser Standardban és ennek bizony nem egyszerű megfelelni.

A vébé arany viszont meghozta az önbizalmát és úgy érzi, ha nem is az idén, de jövőre kiharcolhatja a részvételt. Ehhez első sorban a másik magyart, Tomai Balázst kell maga mögé utasítania a kvalifikációs versenyeken, aztán igyekeznie kell, hogy a legjobb negyven-ötven között érjen célba. Első körben szeptemberben osztják ki a Laser Standard osztályban a kvóták felét, majd jövőre a többit.

Hazaérve Ománból Benjámin visszazökkent a hétköznapokba, de a nappali legszembetűnőbb pontjára kitett világbajnoki trófeát látva mindig jó érzések töltik el.

A Lóczy gimnáziumban most sok a teendője, igyekszik pótolni a hiányosságait, naponta írja a dolgozatokat és persze délutánonként edz keményen. Közben édesapja szervezi számára a téli, tavaszi programot, az edzőpartnereket, az edzőtáborokat és egyezteti a versenyek időpontjait. Láthatjuk, feladatok mindig akadnak és ezt Benjámin is jól tudja:

- Jó most egy kicsit itthon lenni. Nagyon szeretem a Balatont is. Az itthoni környezet mindig feltölt és új erőt ad. Annak idején, amikor elkezdtem vitorlázni, hét évesen aranyérmekről, kupákról, serlegekről, olimpiákról álmodoztam. Az első kettőből már kijutott, ideje nekilátni az utóbbi megvalósításának

Omán első számú reklámértéke

A világbajnokságról hazatérve arra az érdekességre is felhívta a figyelmet Benjámin édesapja, Vadnai Péter, hogy egyáltalán nem véletlenül került Ománba ez a nagyszabású verseny. A felmérések szerint ugyanis az ország első számú brandje, vagyis reklámértéke maga az OmanSail (Ománi Vitorlás Szövetség). A helyi, nagyhatalmú szultán is erre épít és ezért a közeljövőben számtalan komoly vitorlás világesemény helyszíne lesz majd Omán partvidéke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!