Sport

2014.10.13. 16:15

Ősi értékek nyomán

Veszprém - A harmadik alkalommal megrendezett Jótékonysági budo harcművészeti nap idén is nagy siker volt.

Heffler Péter

A budo jelentése harci út vagy a harc útja. Azonban sokan félreértelmezik, ugyanis nem csak a küzdelemről szól. Az ősi japán harcművészetek gyűjtőneve, mely az ország békés, Tokugawa-korszakából származik. Ekkor már nem csupán a harc volt a lényeg, hanem a tradíciók, értékek ápolása mellett a küzdés azon fajtája került előtérbe, mely az önvédelemre helyezte a fő hangsúlyt.

A Lovassy iskola tornacsarnokában rendezett szombati Jótékonysági budo harcművészeti nap ezeket a hagyományokat igyekezett bemutatni és immáron harmadik kiírásával ápolni is egyben. A rendezvényt, melynek fővédnöki tisztségét Porga Gyula látta el idén is, Mihalovics Péter, a Bakony- és Balaton-térség fejlesztéséért felelős miniszteri biztos nyitotta meg, és részt vett rajta Némedi Lajos alpolgármester is.

Idén tizenöt harcművészeti ág látványosabbnál látványosabb bemutatóját csodálhatták a nézők
Fotó: Penovác Károly

Az egész napos program azon túl, hogy az egészséges életmódra, a megfelelő táplálkozásra, a testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet, a sportra mint központi tényezőre is rámutatott a lelki egyensúly megtalálásában.

Persze a látványos küzdelmek sem maradhattak el, amikből jócskán kijutott az érdeklődőknek, hiszen a különféle harcművészeti ágak képviselői érdekes bemutatókkal készültek. Így a baranta, ju jitsu, shotokan karate, kendo, kyokushin karate, bujutsu-kai, aikido, systema, mediball, kangoo, capoeira, thaibox, akrobatikus rock and roll és a zumba művelői adtak számot tudásukról. Továbbá a rendezvény nemcsak szórakoztatott, illetve értéket közvetített, hanem nemes célt is szolgált egyben, ugyanis a szervezők a Veszprém és környéki harcművészeti és művészeti csoportok működését, valamint a klubok utánpótlás- nevelését támogatták a bevétellel. Aki kilátogatott láthatta, hogy a küzdősportok valóban olyan értékes dolgokra tanítják az embert, mint személyes határaink megismerése, tisztelet, fegyelem, elkötelezettség, illetve a megszerzett tudás felelősségteljes használata. Emellett elengedhetetlen a harmónia meglelése, amire a harcművészeteknél kevés dolog tanítja meg jobban az embert. A környezetünkkel való egyensúly meglelésében a saját magunkkal történő megbékélés játssza a legfontosabb szerepet.

A rendezvény sikerrel közvetítette ezen értékeket és méltán őrizte a budo hagyományát.

Az idei rendezvény számos külön érdekességgel szolgált. Több csapat is bevonta a közönséget a bemutatójába, így például a bujutsu-kai, a systema az érdeklődők-kel együtt táncolhatott a zumbásokkal, kipróbálhatták a mediball-, kangoo-technikákat és kültéren a baranta- és a lovasíjász-bemutatón is aktív résztvevők lehettek.

A közönség díját holtversenyben a Berenhidai Huszár Péter Baranta Egyesület és a Kassai Lovasíjász Iskola Szmrecsányi törzse nyerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!