Sport

2017.08.18. 17:15

Öt kérdés és válasz a budapesti extrémsportverseny kapcsán

Miből élnek és hogy kerülnek az olimpiára az extrémsportolók? Ki edzi őket, és hogy nem törik össze magukat egy-egy felkészülés alatt? A világ legnagyobb extrémsportversenye érkezik hétvégén Budapestre, aminek kapcsán összegyűjtöttük azokat a kérdéseket és válaszokat, amelyek mindnyájunkban felmerülhetnek, miközben a BMX-eseket vagy szörfösöket nézzük hétvégén a Kopaszi Gáton.

Mitől is extrém sportok ezek?

A FISE-en szereplő hat sportág kivétel nélkül extrém sportnak számít, hiszen rendhagyóak a körülmények, izgalmasak a helyzetek, és a sportolók felkészülése is speciális erőfeszítéseket igényel. A BMX freestyle parknál a bringások több tíz méter magasban szaltóznak, a görkorisok őrületes sebességgel száguldanak. A wakesurfösök egy hajó után keletkezett hullámokat lovagolnak meg a Dunán, a deszkások pedig korlátokon csúszkálva teszik kockára a testi épségüket.

Van ezeknek a sportoknak edzője?

A legtöbbnek nincs, és ezért vannak olyanok, akik nem ismerik el a versenyzők sportteljesítményét. A legtöbben saját kreativitásukra, merészségükre és ügyességükre hagyatkoznak, hiszen a FISE-en is nagyon sokat ér, ha valaki egy még soha nem látott, utánozhatatlan trükkel lepi meg a versenytársait.

A BMX freestyle parknál a bringások több tíz méter magasban szaltóznak

Meg lehet abból élni, hogy az ember extrém sportoló?

Igen, a legprofibb versenyzők több éve mást sem csinálnak, csak halmozzák a versenyeket, ahol a dobogós helyekért az elismerés mellett pénzjutalom is jár. Ezenkívül a szponzoraik is egyengetik a sorsukat, főleg az utazásaik költségeit, és BMX-ek, gördeszkák javítását, cseréjét állják. Ezenkívül számos fizetett fellépésük is van, a FISE két magyarországi BMX-es nevezője például a Pappa piában is látható.

Milyen gyakoriak az esések?

Az extrém sportnak az is része, hogy a sportolók folyamatosan fel vannak készülve az esésekre és arra, hogy minden körülmények között megóvják a testi épségüket. A BMX freestyle parknál (ahol a versenyzők több méter magasban szaltóznak) a gyakorló pályákon egy-egy ugrás után szivaccsal párnázott hatalmas kádakba érkeznek a BMX-esek. A többi sportágnál a térd- és könyökvédők tompítják az eséseket, de a profi extrém sportolók kivétel nélkül átéltek már kisebb-nagyobb sérüléseket.

A wakesurfösök egy hajó után keletkezett hullámokat lovagolnak meg a Dunán

Hogy kerülnek az olimpiára a BMX-esek?

A BMX freestyle park olimpiai sportágként szerepel 2020-ban Tokióban, ami óriási előrelépést jelent az extrém sportoknak. A versenyszám akkreditációja a Nemzetközi Biciklis Szövetségnek köszönhető, amely már rég-óta kardoskodott a BMX-esek ügyében. A sportág ugyanis amellett, hogy látványos, óriási sportteljesítmény is, hiszen a versenyzőket több szempontból is pontozzák: a trükkök nehézsége, eredetisége, a stílusa és kivitelezése alapján állhat össze az olimpiai aranyérem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!