Sport

2016.10.07. 17:40

Pásztor Bence menni akar!

Majd két évvel ezelőtt mindenki boldog volt a VEDAC-nál, hogy megalakulhatott a dobóakadémia.

Donát Tamás

A Magyar Atlétikai  Szövetség pedig úgy gondolta, hogy a veszprémi atlétikai egyesület dobó szakága az elmúlt évtizedekben eredményességével kivívta azt az elismerést, hogy nem csekély támogatással további sikerekre sarkallja elsősorban a kalapácsvetőket. Kiváló szakemberek, a jövő olimpiai reménységei ültek egy asztalnál. Demonstrálva az összetartozást, az elhivatott közös munkát. Olyannyira, hogy még Hudi Ákos is visszatért Szombathelyről nevelő egyesületéhez, megbékélve a szakmai vezetővel Zentai Tiborral. Az olimpiát követő hetekben azonban nagyot fordult a világ. Merthogy egyetlen VEDAC-osnak sem sikerült eljutnia Rióba. A szakmai elemzés nyílván rávilágít majd a miértekre. Ami viszont tény, hogy Hudi Ákos ismét elment a vasi fővárosba. De az igazi bomba meglepetés, hogy Pásztor Bence a fehérvári ARAK-nál akar tovább sportolni. Eltökélt szándéka, hogy elhagyja a VEDAC-ot és követi féltestvérét, aki már edzőként dolgozik a közeli városban.

A veszprémi kalapácsvető igazi őstehetség. Ifjúsági világbajnok, juniorként is ezüstéremig jutott a legjobbak seregszemléjén. Túlzás nélkül kijelenthető: lehetne  Kiss Balázs, a megyeszékhely egyetlen olimpiai bajnokának utódja. Ha sérülése nem hátráltatja, akár már nyáron olimpikonként jöhetett volna haza Brazíliából a rendkívül tehetséges fiatalember. Most azonban menni akar. Csend, nagy csend van körülötte. Veszprém, a klubja felnevelte és most úgy tűnik, elengedik. Pontosabban fogalmazva, nem tudja a klub, a város itt tartani. Óriási hiba lenne, ha ez megtörténne. Talán még nem késő beszélgetni vele. Persze az sem mindegy, ki teszi ezt. De lehet, hogy már késő, mert  nagyon úgy tűnik, Pásztor Bence menni akar.

Pásztor Bence igazi őstehetség. Ifjúsági világbajnok, juniorként is ezüstéremig jutott a legjobbak seregszemléjén. Túlzás nélkül kijelenthető: lehetne Kiss Balázs, a megyeszékhely egyetlen olimpiai bajnokának utódja

-Igen, a hír igaz, valóban váltani akarok -ismerte el a városban terjedő, vele kapcsolatos információkat a kiváló sportember. -Nincs ebben semmi meglepetés, mert a szándékomat még augusztusban közöltem Németh Attila ügyvezető igazgatóval és a dobóakadémia szakmai vezetőjével, edzőmmel, Zentai Tiborral. Heteken keresztül vívódtam, amíg meghoztam ezt a nehéz döntést.

-Mi az oka, hogy Fehérváron akar tovább sportolni?

-Nem könnyű erről beszélni. Ami a legfontosabb, hogy nem a több pénzért megyek el, mertogy erről még nem is beszéltünk új klubom vezetőivel. Elsősorban azért távozom, mert több figyelemre, törődésre, edzésre lenne szükségem, hogy tovább fejlődhessek, hogy elérhessem nagy álmomat, az olimpiai részvételt.

-Keveset foglalkozott önnel az edzője, Zentai Tibor?

-Mindent neki köszönhetek! Amit eddig elértem a kalapácsvetésben, abban elévülhetetlen érdemei vannak Tibornak. De emberileg is rengeteget kaptam tőle. Tartást, morált adott nekem. Segített átvészelni a tinédzser kor nehéz pillanatait. Mindenért nagyon hálás vagyok neki.De most úgy érzem, több kellene belőle nekem a sportpályán. Róla tudni kell, hogy a magán életben is rendkívül sikeres ember. Ott is rengeteget kell dolgoznia. Nem azért nincs velünk többet, mert nem akar, hanem mert egyszerüen nem jut ránk több ideje.

-Lévai Dóra a féltestvére, aki edzőként dolgozik a fehérvári klubnál. Nem tart attól, hogy a családi kapcsolat inkább gyengíti, mint erősíti a további pályafutását?

-Ettől egyáltalán nem félek. Testvérem, Dóri nagyon szigorú, kemény edző, aki meggyőződésem, hogy tőlem még többet követel majd, mind másoktól. És persze bízom magamban is, hogy jó döntést hoztam. Nem lesz megtorpanás, hanem új impulzusokat szerezve megvalósíthatom terveimet.

A kialakult helyzet kimondottan veszélyes. Hiszen a két éve alakult dobóakadémiából két, tehetséges, nagy reményű fiatal kalapácsvetò is távozott. Ami veszélyezteti az eredményességet és ez által a központi pénzügyi támogatást is.

Németh Attila, a VEDAC ügyvezetője elmondta, hogy újra beszélt Pásztor Bencével, de egyelőre nem kíván megszólalni az ügyben. A jövő héten megkérdezzük az akadémia szakmai vezetőjét, hogy lát e arra esélyt,hogy tanítványa Veszprémben maradjon és továbbra is királynék városának gyűjtse a sikereket, ne a szomszédos koronázó megyeszekhelynek. Persze, az is benne van a pakliban, hogy a váltás megsínyli Bence további pályafutását...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!