Sport

2014.06.21. 18:45

Piros betűs úszás - Gyurta Gergely nyerte a nyíltvízi Európa Kupát

Balatonfüred – A hidegfront sem tudta megfutamítani a Magyar Úszás Napja szervezőit: második alkalommal is Balatonfüred volt a remek házigazda.

Novothny Ottó

A sportági ünnepnapon rendezték meg a nyíltvízi Európa Kupát 10 kilométeres távon a hölgyeknél és az uraknál egyaránt. De emellett a móló mellett mindenkit Balatonba szólított az a 2021 méter, melyet a Tagore sétánnyal párhuzamosan jelöltek ki a vendéglátók. A táv egyébként természetesen nem véletlen, hiszen Magyarország 2021-ben látja vendégül az úszó világbajnokság mezőnyét. A tervek szerint a toronyugrásnak és a nyílt vízi futamoknak Füred lesz a házigazdája.

 

Kis László piros betűs úszó ünnepnek nevezte a szombati eseményeket és valóban ezen a napon a sportág abszolút főszerepet kapott..

A férfiak Európa kupáján harmincnégyen indultak és közülük kilenc magyar ugrott vízbe. Ott volt a mezőnyben és a 22 fokos hullámmentes vízben a veszprémi olimpikon Rákos Patrik is. A Balaton Úszó Klub kiválósága egyébként életében először rajtolt nyílt vízen és összetett negyedik helyével (ami egyébként a magyar bajnokságban ezüstérmet ért a győztes Gyurta Gergely mögött és egyben részvételt a berlini Európa bajnokságon), irányt mutatott a többi Veszprém megyei indulónak is. Ugyanis a korosztályosok között Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK) szintén negyedik, Muelek Fruzsina (Rája 194 Ajka) szintén egy hellyel maradt le a dobogóról, utóbbi ezzel az eredménnyel kijutott zágrábi junior Európa bajnokságra.

– Az élmezőnnyel haladtam és a bunyóban néha kiszorítottak az ukránok, de a végére sikerült benne maradnom a legjobbak csoportjában – részletezte a történéseket Rákos Patrik. – Természetesen örülök, hogy sikerrel vettem ezt az akadályt is.

A nőknél Risztov Éva hajszállal lemaradva a nyertes lengyel úszótól második lett, míg Olasz Anna a harmadik helyen zárt.

Miközben a profik az 1250 méteres körön birkóztak egymással és az elemekkel, a jövő bajnokai is belevetették magukat a habokba. A citromsárga úszódresszes és nadrágos apróságok visongva ugrottak a Balatonba és háromszázan kezdték szinte egyszerre a tempózást. A pezsgő vízbe aztán a többi amatőr jelentkező is beleereszkedett, összesen három és fél ezren (ötszázzal többen, mint tavaly) használták ki az úszás napja kínálta lehetőséget.

Rédli András újdonsült párbajtőr Európa bajnok apró kézsérülés miatt nem indult az amatőrök között.

– Tapolcai, illetve balatoniként természetesen szerettem volna elindulni, de sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogy terveztem. Pedig rendszeresen úszom, tehát biztosan teljesítettem volna a távot – mondta a vívó.

A parton egyébként felbukkantak neves sportolók, olimpia és világbajnok „vizesek": Drávucz Rita, Kósz Zoltán, Darnyi Tamás, Martinek János, Cseh László és még mások is. Óriási volt a tömeg és ezen a napon valóban minden az úszásról szólt. A 2021-es világbajnoki rendezés mellett fontos terv, hogy minden magyar gyermek tanuljon meg úszni, akkor is ha nem feltétlenül lesz belőlük nagy bajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!