Sport

2016.12.04. 08:55

Rajkai Andrea: A sport maga az élet

Aranyjelvényes közép- és hosszútávfutó volt a veszprémi Kiss Lajos (mai Simonyi Zsigmond) Általános Iskola diákjaként Rajkai Andrea. Molnár János egyengette a pályafutását, majd Kungl József vette át testnevelőként és klubedzőként a szakmai irányítását. Bronz fokozatig jutott sportlövészetben.

Donát Tamás

Radnai József a puska, Kiss Tibor a pisztoly használatára tanította meg szinte mesterfokon. De azért érezni lehetett, hogy mégsem ez a két sportág lesz a végállomás a rendkívül agilis fiatal lány életében.

- Fiús természetű, temperamentumos gyerek voltam, akinek fontos a küzdelem, az erő felmutatása is - emlékezett a kezdetekre Rajkai Andrea. - Ezért döntöttem úgy, hogy megmérettetem magam taekwondóban. Gosztolai Géza a volt Gyermekek Házában kezdte megismertetni a veszprémi gyerekekkel az akkor még nálunk igazi újdonságnak számító sportágat. Nagyon sokat tanultam tőle. Majd átkerültem Somlai Jánoshoz, aki Veszprémben már klubszinten szervezte, oktatta a harcművészetnek ezt az ágát, aminek vége természetesen a versenyeken való részvétel volt. Amelyekre fantasztikusan felkészített minket.

Így volt ezzel Rajkai Andrea is, aki pályafutása alatt háromszoros világbajnok volt. Duplázott 1988-ban, amikor egyéni küzdelemben és csapat törésben is aranyérmet hozott haza. Három évvel később pedig megint a legjobb volt, szintén törésben. A kontinenstornákon ötször állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Négydanos, fekete övesként, rajta négy aranycsíkkal szerzett nemzetközi fokozatot.

Rajkai Andrea nem  tűzte ki maga elé  világbajnoki vagy  Európa-bajnoki címek megnyerését.  Csak arra törekedett, hogy amit magában megfogalmazott, azt elérje


- Soha nem a sikerért versenyeztem, mert nekem a sport maga az élet - fogalmazta meg hitvallását a testnevelő tanárként dolgozó, egykori középiskolájába, a Jendrassik- Venesz szakközépiskolába visszatérő tanárnő. - Nem voltam olyan tehetséges, mint Papirovnyik Mónika vagy a többi versenyzőtársam. Elsősorban kitartással, akarattal, tudatossággal haladtam a cél felé. Nem tűztem ki magam elé világbajnoki vagy Európa-bajnoki címek megnyerését. Csak arra törekedtem, hogy amit magamban megfogalmaztam, azt elérjem. Örülök, hogy ezért időnként aranyérmeket is akasztottak a nyakamba a nemzetközi versenyek végén. Azt vallom, hogy minden fejben dől el. Hiába van megfelelő technikai tudás, taktikai felkészültség, ha nem hiszed el, hogy te vagy a legjobb, ha lélekben feladod, sohasem nyerhetsz. Ezt látom a legnagyobb hibának a mai fiataloknál. Annyi minden elvonja a figyelmüket, hogy képtelenek egyvalamire kiemelten koncentrálni. Ez pedig az eredményesség rovására megy.

Rajkai Andrea a Kék Madár Alapítvány gyerekeinek oktatja kedvenc sportágát. A 2-4. osztályos gyerekeknek hetente egyszer órai tananyag a
taekwondo. A legtehetségesebbeket elküldi Mucsi Petrához és Papirovnyik Mónikához. Nehogy elvesszenek. Azt mondja az egykori kiváló sportember, hogy ez a küzdő sportág, amit gyerekként választott magának, sok mindenre megtanította. Pontosságra, fegyelemre, az ellenfelek tiszteletére, szükség esetén embertársak megsegítésére. És ezt annak a közösségnek köszönheti, amelyben a több mint két évtizedet eltölthette. Nemcsak a sportban, a magánéletben is sok segítséget kapott edzőjétől, Somlai Jánostól. Rajkai Andrea büszke rá, hogy sikereivel Veszprémet képviselhette, megismerik a városban és tagja lehet annak a nagy családnak, amelyben mások is messze jutottak választott sportáguk segítségével. Mint például Sydó Tibor és Mészáros Iván főorvos, vagy az ügyvéd Varga Attila, ők szintén fekete övesek.

A többszörös világ- és Európa-bajnokot az sem törte meg, hogy átesett a csípőprotézis-műtéten, és a jobb térde sem működik úgy, mint régen. Határozottan mondja, hogy ehhez semmi köze a versenysportnak. Sokkal inkább a genetika szól bele az egészségkárosodásba. Ennek ellenére, ha van egy kis ideje, azt sportolással tölti. A futást mással pótolja.

Aztán magasra megemeli bal lábát és jelzi, ha akarná, még képes lenne szeretett sportjának mozdulatait is megmutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!