FINA nyíltvízi úszó világkupa

2019.06.15. 12:04

Rasovszky Kristóf nyerte a balatonfüredi világkupát

Szerencsét hozott a bajusz: Rasovszky Kristóf megnyerte a hazai rendezésű, Balatonfüreden megrendezett FINA nyíltvízi úszó világkupát.

B. Virág Rita

A kétszeres Európa-bajnok Rasovszky Kristóf azzal a céllal érkezett a tóparti városba, hogy hazai pályán dobogóra állhasson a tíz kilométeres viadalon. A Balaton Úszó Klub (BÚK) kiválóságának eddig még sosem sikerült a füredi versenyen dobogóra állnia, legjobb helyezése az ötödik volt, tavaly pedig egy hányós, hasmenéses vírus miatt kénytelen volt feladni az úszást.

Új, hetyke bajuszt is növesztett a világkupára, s lapunknak azt mondta, ha szerencsét hoz, semmiképpen sem borotválja le a világbajnokságig.

A FINA nyíltvízi világkupa szervezői megadták a módját, hiszen ahogy a korábbi években is, a mólónál alakították ki a rajt-cél területet, és a 2500 méteres kört, így a partról is kényelmesen követni lehetett az eseményeket. Persze a két óriási kivetítő is segítette a szurkolókat, a televíziós élő közvetítéseknek köszönhetően.

A rajt előtt Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, valamint Bóka István, Balatonfüred polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket.

Az 52 férfi és 44 női résztvevőt egyenként szólították az ideiglenesen felállított vízi stégre, természetesen minden magyar induló nagy tapsot kapott, de a balatoni cápaként bemutatott Rasovszky Kristóf a legnagyobbat.

A világkupa egyben a tíz kilométeres magyar bajnokság is volt, így kilenc-kilenc férfi és női sportolóért szoríthattunk.

A 9.30 órai rajt után Rasovszky Kristóf igyekezett az élbolyban tempózni, majd az első kör végén sikerült az élre állnia. A harmadik körig gyakorlatilag az első helyen állt, mögötte viszont óriási volt a tülekedés. Aztán egy rövid ideig a brit Robinson átvette a vezetést, de a veszprémi fiú miután láthatóan megpihent az éllovas farvizén, tempót váltott és maga mögött hagyott mindenkit.

Rasovszky Kristóf igyekezett az élbolyban tempózni

A negyedik körben pedig már kétség sem férhetett hozzá, hogy Raso megnyeri futamot. Mögötte hét másodperces hátránnyal érkezett be másodikként a hollandok világ- és Európa-bajnok, olimpiai bajnok úszója Ferry Weertman, harmadik lett a német Sore Meissner.

- Szerencsére minden a terveim szerint alakult, s az ellenfeleim taktikája is nekem kedvezett – kezdte a vízből kiérve Rasovszky. – Kemény verseny volt, mögöttem sokan próbálták tartani a tempót, nagy iramban kellett haladnom – magyarázta.

A 22 esztendős klasszis kitért rá, elég meleg volt a víz (25-27 Celsius fokos), s az alaphőmérséklet is magas volt, ezért a körülmények nem könnyítettek az amúgy is kemény versengésen.

- A három hetes bulgáriai edzőtábor meghozta az eredményét. Soha még ennyit nem úsztam egy hét alatt, mint ott, de úgy érzem, a kilométerek növelése beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. Ezt kell folytatnunk a kvandzsui világbajnokságig.

Mint kiderült, a három hét múlva kezdődő vébén a balatoni cápa elsődleges célja a legjobb tíz közé kerülés tíz kilométeren, ugyanis így kvótát szerez a jövő évi, tokiói olimpiára.

- Dél-Koreában rajthoz állok, öt, tíz, huszonöt kilométeren és vállalom a váltót is. Szerencsére több idő lesz erre a négy versenyszámra, mint az Európa-bajnokságon tavaly, de így is nagyon komoly erőpróba lesz. Tíz kilométeren, ha betegség, vagy sérülés nem szól közbe, mindenképpen érmes reményeim vannak – hangsúlyozta.

Szokolai László, Kristóf trénere lapunknak elmondta, igen meggyőző produkciót nyújtott az edzőtábor után a tanítványa.

Szokolai László edző
Fotó: B. Virág Rita/Napló

- Bulgáriában a szállodánk 2050 méteren helyezkedett el, s a magaslaton igen komoly munkát végeztünk. Hetente 100 kilométer közelében úszott Kristóf. Mondhatnánk azt is, jelenleg az olimpia előtti felkészülés főpróbáját tartjuk. A világbajnokságra időzítjük a csúcsformát, most még lehet kísérletezgetni, de a vébé után azt is meg tudom mondani, kell-e valamin változtatni. Jövőre viszont már nem kísérletezgethetünk, ez most még belefér – tudtuk meg.

Szokolai László arról is beszámolt, július 5-én utaznak, és 13-án úszik először Kristóf, akkor öt kilométeren „bemelegít”.

- Nyilván az elsődleges cél az olimpiai kvóta, de ez a vébé egyértelműen az éremszerzésről szól nekünk. Addig is itthon készülünk, főleg medencés edzéseket végzünk, s heti egyszer az almádi strandon is úszik majd. Nem szeretnénk kockáztatni, hogy valamilyen fertőzést elkapjon véletlenül – avatott be.

Az eredményhirdetést a Vitorlás téren tartották, ahol első ízben húzták fel Rasovszky Kristóf tiszteletére a magyar zászlót. Bízunk benne, hogy Kvandzsuban is felhangzik majd a magyar Himnusz a veszprémi fiúnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában