Sport

2014.01.02. 11:20

Sikeres, de nehéz év

Veszprém - Sikeres, de pénzügyileg rendkívül kiélezett, nehéz évet zárt a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC). Az új esztendőben viszont stabilizációt és még több jó eredményt vár Németh Attila, az egyesület ügyvezetője.

Napló sport

– A sportolóink remek évet tudhatnak maguk mögött: Kiss Balázs, (olimpiai bajnok kalapácsvető) óta először jutott felnőtt versenyzőnk világbajnoki döntőbe. Tizenkét évnyi böjt után Orbán Éva végre megtörte a jeget és ráadásul az előkelő nyolcadik helyen végzett, ami nagyszerű eredmény – kezdte évértékelését Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója.

– Ne feledkezzünk meg Pásztor Bencéről sem, aki a junior Európa-bajnokságon lett ezüstérmes szintén kalapácsvetésben. A junior Eb-n a futók is kitettek magukért (Tóth Áron 5000 méter 6. helyezett, Szögi István ugyanitt 12., Kéri Bianka 400 méteren 14.), sőt az U-23-as kontinens vetélkedőn is két pontszerző hely jutott nekünk (Szalai Benjámin 3000 méter akadály 6., Fertig Fruzsina kalapácsvetés 4.). Az eredményeink az edzők munkáját is dicséri, ki emelném Zentai Tibort és Tóthné Stupián Anikót.

– A VEDAC hazánk egyik legnépesebb, legeredményesebb egyesülete. Miként sikerül a mai nehéz helyzetben is a legjobbak között maradni?

– Sokak számára evidens, hogy van és működik a VEDAC, lehet hol edzeni és van, aki megtartsa a tréningeket. Pedig ez nem evidencia, a háttérben ezért rengeteget kell dolgoznunk. Idén a pénzügyi helyzetünk különösen kiélezett volt, sokszor az is kérdéses volt, el tudunk-e utazni az aktuális versenyre. Sajnos az utóbbi években azt tapasztaltuk, minden utófinanszírozásban történik, és mivel nincsenek tartalékaink, évek óta egyik hónapról a másikra élünk, nehéz a működési feltételeket megteremteni. Emellett a benzinár három év alatt 100 forinttal nőtt, a nevezési díjak két és félszeresére emelkedtek. Csak ezek a tételek milliós nagyságrendű többletkiadást jelentettek évente, amit kemény munkával, más forrásokból sikerült pótolnunk.

Pásztor Bence kalapácsvetésben szerzett ezüstérmet az Európa bajnokságon, ezzel is gyarapította a VEDAC remek eredménylistáját (Fotó: Zwicker Tamás)



– Jó hír viszont, hogy a várossal meghosszabbították a támogatási szerződést.

– Így van. A nehéz pénzügyi helyzet ellenére Veszprém város elkötelezett az atlétika iránt, s a 2016. december 31-ig meghosszabbított kontraktus számunkra azt jelzi, elismerik a sikereinket.

– Az idén várható-e javulás a nehéz körülményekben?

– Több pályázaton is eredményesen szerepeltünk, ezek segítségével plusz forrásokhoz jutottunk. Az itt elnyert pénzek hetven százalékát a dobó akadémia megalakítására fordíthatjuk, míg a fennmaradó részt a futó szakág fejlesztésére és eszközbeszerzésre költhetjük. Úgy vélem, javulást várhatunk a helyzetünkben, talán stabilizálódhatunk és nem kell egyik napról a másikra élnünk. Nagyon remélem, hogy a katasztrofális létesítmény helyzetünkben is érdemi lépéseket tudunk tenni 2014-ben. Abban bízunk, hogy ha az idén városi kézbe kerül a stadion, akkor sor kerülhet az otthonunk felújítására is.

– Eredmények szempontjából mire számít?

– Az idén felnőtt Európa-bajnokságot és junior világbajnokságot is rendeznek atlétikában, ahol döntős helyezéseket várhatunk sportolóinktól, illetve a korosztályos országos bajnokságokon és csapatbajnokságokon is valószínűleg a legjobbak között lehetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!