Sport

2016.10.19. 10:59

Remek harcosok ellen álltak helyt

Veszprém - Két veszprémi harcos is éremmel tért haza a minszki grappling világbajnokságról. Mindketten kemény és érdekes küzdelmek után állhattak dobogóra.

Horváth Gábor

Érdekes sportág a grappling, amely a brazil jiu jitsu a judó és a birkózás keveréke, ennek megfelelően többféle küzdősportból érkeznek versenyzők a világába. Éppen utóbbi adja különlegességét, a különböző stílusok változatossága egyszerre teszi sokszínűvé és nehézzé a grapplinget.

A Fehéroroszországban, pontosabban Minszkben rendezett világbajnokságon a magyar válogatott tagjaként két veszprémi lépett szőnyegre.Németh Krisztián gi kategóriában versenyzett, plusz 100 kilogrammban a 40-45 évesek között.- Jó volt a sorsolásom, hiszen fokozatosan kerültem szembe egyre nehezebb ellenfelekkel - mesélte a Veszprémi Rendőr SE sportolója, aki orosz, csecsen és román vetélytársat győzött le, eljutott a döntőig, ahol viszont vállsérülése miatt nem tudott kiállni, így lett ezüstérmes. - Az utazás hosszú volt, 28 órát buszoztunk, de jól éreztük magunkat Minszkben.

Sándor József csapata, a Carlson Gracie Bloodline Team

Az emberek kedvesek voltak, a létesítmények maximálisan megfeleltek, egyedül a versenyprogram több órás csúszása volt zavaró. Egyébként magas volt a színvonal, Brazíliától Japánig 30 ország képviseltette magát - mondta a 20 éves ökölvívó és thai-box versenymúlttal rendelkező, a grapplingban bíráskodással is foglalkozó Németh Krisztián, aki heti 15 edzéssel készült a vb-re. Hangsúlyozta: köszönettel tartozik felkészítőinek, az erőnléti edzésekért Kertai Gábornak, a japán jiu jitsu tréningekért Varga Tamásnak és Tóth Tamásnak, a judó oktatásért Takács Attilának.

A minszki vb másik veszprémi résztvevője, Sándor József egy másik stílust, a brazil jiu jitsut képviseli. Ő gi és no gi kategóriákban indult, mínusz 84 kilogrammban, ugyanúgy a 40-45 évesek között. Kétszer is felállhatott a dobogóra, ezüstérmeket akasztottak a nyakába. Izraeli, üzbég és orosz ellenfeleket győzött le, nagy fölénnyel, a döntőben pedig mindkét kategóriában ugyanattól a panamai versenyzőtől kapott ki, pontozással. A finálébeli csaták különösen értékesek voltak pályafutásában.- A verseny övszínek tekintetében nyílt volt. Én brazil jitsu kék övvel rendelkezem a Carlson Gracie Team Hungarynél, ellenfeleim nálam magasabb kategóriás, lila és fekete öves jitsusok voltak. Soha semmilyen brazil jitsu versenyen nem lett volna rá módom, hogy ilyen magasan képzet harcosokkal küzdjek.

Németh Krisztián (balra) és Sándor József egyaránt remekül szerepelt a Fehéroroszországban rendezett grappling világbajnokságon

A döntőbeli ellenfelem egy fekete öves professzor volt, óriási élményt jelentett vele mérkőzni. Többet jelentett, mint maga az ezüstérem - jelentette ki Sándor József, aki a judóból érkezett a brazil jitsuba (ebben van egy Eb aranya és két bronzérme, emellett többszörös magyar bajnok) és a grapplingbe, és már évek óta a Carlson Gracie Bloodline Team tagja.József tehát remekül helytállt, az pedig óriási hab volt a tortán, hogy az említett panamai professzor, Leonardo Gonzales gratulált neki, beszédes volt, ahogyan a szőnyegről lefelé jövet megrángatta a magyar harcos kék övét.

Ez egy igazi pozitív visszajelzés volt, hogy a veszprémi versenyző jó úton halad a magasabb kategória felé.Természetesen az ő felkészülésében is rengeteg munka van, kiemelte mesterei, Sztraka Mihály - Carlson Gracie Team Hungary alapítója és vezető edzője - és Füstös Balázs - Carlson Gracie Bloodline Team instruktor - hozzájárulását az eredményhez. Nem megfeledkezve felesége támogatásáról, aki júliusban hozta világra kislányukat, így a vb-érmeket párja mellett már négy gyermek szurkolta ki.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!