Sport

2014.09.17. 10:15

Siklóernyővel szeli az eget

Pápa - Kis Pál személyében pápai résztvevője is volt a nyári paramotoros siklóernyő világbajnokságnak, melyet idén Magyarország rendezett. A magyar válogatottal szép eredményt ért el a világversenyen.

Polgár Tibor

Hazánkban kevesen űzik versenyszerűen a hátimotoros siklóernyőzést, Kis Pál közéjük tartozik. Mint mondta, csaknem tíz évvel ezelőtt tanulta meg a siklóernyőzés alapjait. – Első repüléseimet az egyedülálló adottságokkal és panorámával rendelkező Csobánc-hegy tetejéről hajtottam végre, akkor még motor nélkül. Később hátimotorozni kezdtem. Tavaly indultam először országos versenyen, melyen negyedik lettem. Aztán idén sikerült egy helyezést javítanom az országos bajnokságon, így bronzérmet szereztem. Bekerültem a magyar válogatott keretbe, így részt vehettem az idei paramotoros siklóernyő világbajnokságon, amit a matkópusztai repülőtéren rendeztek – mesélte Kis Pál.


Kis Pál a matkópusztai paramotoros siklóernyő világbajnokságon 10. helyen végzett a hattagú magyar válogatottal


Megtudtuk tőle, a nagyobb hátimotoros siklóernyő versenyeken általában háromféle feladattípusban kell bizonyítani. A navigációs feladat során térkép és iránytű segítségével, elektronikus segédeszköz nélkül kell egy adott vonalon haladni, vagy adott pontokat megkeresni. Az úgynevezett economy versenyszámok alkalmával adott üzemanyag-mennyiség mellett mérik a megtett távot vagy időt. A leglátványosabb és a versenyzők számára talán a legkockázatosabb feladatszám az ügyességi, amikor pár méterrel a föld felett manőverezve kell szlalomozni – természetesen az nyer, aki a legrövidebb idő alatt a legkevesebb hibával megy végig a kitűzött pályán.



Kis Pál a matkópusztai világversenyen a 10. helyen végzett a hattagú magyar válogatottal. Elmondása szerint a mezőny rendkívül erős volt, a külföldiek többsége kimagasló technikai háttérrel rendelkezett, mindent összevetve pedig jó eredménynek számít a magyar válogatott helyezése. Kis Pál oszlopos tagja a pápai Easy Fly Siklóernyős Egyesületnek. A tagság rendszeresen tart összejöveteleket, közös repüléseket. Felszállásaikat általában Dáka modellrepteréről hajtják végre.



– Idén első alkalommal a fertőszentmiklósi reptéren rendeztünk hátimotoros siklóernyős találkozót, amire 30 pilóta jött el elsősorban Ausztriából és Észak-Magyarországról. Egyesületünk pilótáinak többsége hobbiból repül, így az összejöveteleken örömrepülés, időjárás függvényében távrepülés zajlik. Az Easy Flynak 25 tagja van, közülük hatan vagyunk pápaiak. Edzőnk és egyesületi vezetőnk Gubics Frigyes, aki oktatóként az utánpótlás-nevelésért is felel – mondta a tapasztalt siklóernyős, aki kérdésünkre úgy fogalmazott, a hátimotoros siklóernyőzés a repülés legelérhetőbb formája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!