Még álmodni sem merte a volna

2019.07.24. 14:39

Siklósi Gergely huszonegy évesen világbajnok – Tapolcának is nyerte az aranyat

Jelenleg Siklósi Gergelynek hívják a világ legjobb párbajtőrözőjét, a tapolcai fiú 21 évesen ért fel a csúcsra. Hihetetlen történet az övé, egy fantasztikus sportsztori, amit még ő sem bírt ki könnyek nélkül.

Horváth Gábor

Siklósi Gergely még csak ismerkedik azzal, hogy ő a vb-cím tulajdonosa Fotó: MTI

Siklósi Gergely egy kiemelkedően tehetséges vívó, amelyet utánpótlás versenyzőként sokszorosan bizonyított. Siklósi Gergely a felnőttek között is jól indult, ám aztán sérülésektől is hátráltatva nem igazán jöttek neki az eredmények, kikerült a magyar válogatottból. Siklósi Gergelyt január végén megműtik. Siklósi Gergely július végén egyéni világbajnok.

Tényleg hihetetlen utat járt be a tapolcai nevelésű (2017-ben a fővárosba kerülő) ifjú, aki múlt pénteken egészen elképesztő vívással nyert aranyérmet hazai közönség előtt. Az őt ismerők nem lepődtek meg az eredményen, a szakmabeliek jól tudták, hogy ez Gergőben „benne van”, mégsem számított senki arra, hogy a 21 éves vívó a dobogó tetején áll majd idén Budapesten.

Milyen érzés világbajnoknak lenni? (Gergő eredményeiről 15 éves kora óta igyekszem tudósítani, régi tehát a kapcsolat, ezért készült tegeződve a beszélgetés.)

- Nagyon boldog vagyok, de még csak ismerkedem a dologgal. Most is, mielőtt hívtál, azon gondolkodtam, milyen érzések kavarogtak bennem az eredményhirdetést követően. Próbáltam felidézni azt a helyzetet.

És milyenek?

- Emlékszem, lejöttem a dobogóról, összeölelkeztem Boczkó Gáborral (a szintén tapolcai származású, olimpiai-, vb- és Eb-érmes párbajtőröző pár éve vonult vissza – szerk.), majd bementem az egyik üres terembe. Korábban láttam, hogy sírnak a nekem kedves emberek és ott én is elkezdtem zokogni. Kitört belőlem a boldogság.

Siklósi Gergely még csak ismerkedik azzal, hogy ő a vb-cím tulajdonosa Fotó: MTI

Az orosz Bida elleni döntőben többször is hátrányból álltál fel. A győztest tust követően minden az arcodra volt írva.

- Igazából akkor tudtam felfogni, hogy mi történik. Kinéztem a tömegre és csak abban pillanatban láttam, hogy milyen sokan vannak. Egyszerűen nem tudtam nem a vívásra koncentrálni közben, olyan állapotba kerültem, amit tankönyvekben írnak le. Egy pillanatot éltem meg, amikor beszúrtam az együttest (azt a találatot, amellyel megnyerte a finálét – a szerk.). Úgy érzem, hogy a vb-n a legelső asszóm volt a legnehezebb. A selejtező kezdetén hátrányba kerültem, aztán valami bekattant, azt mondtam, én vagyok otthon, izguljon az ellenfelem, fordítani tudtam. Ez megadta aztán az alaphangot a folytatásra, és a döntőben is ugyanez jutott az eszembe. Nem gondoltam, hogy én itt nyerhetek, nem is álmodtam ilyen eredményről. Hazai közönség előtti vb, amely ráadásul olimpiai kvalifikációs is, ezért sokan ölni tudnának. Meg kell jegyezzem, az idei világbajnokságnál szebbet, színvonalasabbat soha nem rendeztek, fantasztikusak voltak a körülmények.

Ez év elején még nem úgy tűnt, hogy fényes lesz a következő időszak számodra.

- A nagyon rosszul sikerült hedenheimi világkupát követően úgy döntöttem, hogy nem bajlódok többet a sérült kezemmel, megműttetem. Január 26-án végezték az operációt, másfél hónapig tartott a regeneráció. Utána szerencsére egyre jobban ment a vívás.

Gondolom összeszorított foggal dolgoztál a visszatérésen, ahhoz, hogy megfelelő formába kerüljél.

- Épp ellenkezőleg, lazán, nyugodtan, tehermentesen vívtam, rájöttem, hogy számomra ez a célravezető.

Bár ma már a Honvédban versenyzel, az edződ Dancsházy-Nagy Tamás, azért mondhatjuk, hogy kicsit Tapolcáé is ez az aranyérem?

- Abszolút. Én tapolcai vívó vagyok. Szalay Gyöngyi (a hétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes szakember 2017 decemberében hunyt el tragikus hirtelenséggel – szerk.) nevelt fel, ő volt a vívóanyukám, ő csinált belőlem versenyzőt. Kamaszodtam, voltak hullámvölgyek, de összességében nagyon jó volt a kapcsolatunk.

Egyszer, amikor Gyöngyivel a magyar párbajtőr jövőjéről beszélgettem, ő azt mondta: „a Gergő jobb vívó lesz, mint amilyen én voltam”.

- (Némi hallgatás a telefonban, Gergő kissé elcsuklott hangon válaszolt) Nekem ezt sosem mondta..., nagyon erős, hihetetlen, hogy mennyi erős és szép mondatot kapok. Kulcsár Győző, Szász Emese és akkor ezek szerint Gyöngyi is úgy érezte, nagy dolgokra lehetek képes. Ez nagyon megtisztelő.

„Ki tudunk jutni az olimpiára!”

Siklósi Gergely hibátlan mérleggel teljesítette a budapesti vívó világbajnokság selejtező szakaszát. A 64-es táblán először a venezuelai Francisco Limardót győzte le (15-10), majd jött a 2016-os olimpiai bajnok dél-koreai Park Sangyoung (15-10). A nyolc közé jutásért az Ázsia-bajnok japán Yamada Masaru ellen kellett vívnia, egy tussal nyert (10-9) a magyar fiú, akit a holland Verwijlen sem tudott megállítani (15-8). Az elődöntőben az olasz Andrea Santarelli volt a vetélytársa (15-9), a fináléban pedig az orosz Sergey Bida nem találta meg az ellenszert (15-14) Gergővel szemben. A csapatverseny sajnos nem sikerült a magyar válogatottnak, a 11. helyen végző alakulat nehéz helyzetbe került az olimpiai kvalifikációt tekintve. – Nincs minden veszve. Megnehezítettük ugyan a saját dolgunkat, de optimista vagyok, ki tudunk jutni a tokiói olimpiára. Ahogyan a többiek, én is beleadok majd mindent, maximálisan beleállok a munkába. Ugyanaz vagyok, mint a vb-cím előtt, ugyanaz a szerepem. A múlt pénteki csak egy nap volt az életemben, még csak azt sem mondhatom, hogy emlékezetes, mert a nagy részére nem emlékszem. Nem baj, majd visszanézem felvételről – fogalmazott Gergely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában