Téli olimpia

2019.02.05. 11:09

Síszövetségi elnök: a túlélésért karcsúsítani kellene a programot

Ez nagyon fontos a játékok jövője, illetve a jövőbeli házigazdák szempontjából.

Nem szabad engedni, hogy túl nagyra nőjön a téli olimpia a Nemzetközi Síszövetség (FIS) elnöke szerint.

Gian-Franco Kasper az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportálnak úgy nyilatkozott, hogy a 2022-es pekingi játékok után a túlélésért karcsúsítani kellene a programot.

A 75 éves svájci sportvezető, aki egyben a téli olimpiai sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség elnöke, nem ért egyet azzal, hogy folyamatosan bővül a program.

Sokat vitázunk a nyári és a téli olimpiák költségvetéséről és arról, hogy újabb és újabb versenyszámok bevonása nem segít – emlékeztetett rá, majd úgy folytatta, mindezek után a 2020-as tokiói játékok műsorába öt új sportág került be.

Óvatosnak kell lennünk, nehogy megöljük magunkat azzal, hogy túl sokat akarunk. Ez nagyon fontos a játékok jövője, illetve a jövőbeli házigazdák szempontjából – vélekedett.

Kasper szerint szerényebbnek kellene lenniük, mert például a 2022-es pekingi téli olimpia máris nagyobbnak és költségesebbnek tűnik, mint a korábbiak.

Nem ez a helyes út, 2026-ban senki sem próbálja majd meg a pekingi szintet hozni – vetítette előre.

A kínai fővárosban 109 versenyszámot rendeznek, az eddigi rekorder e tekintetben a tavalyi, phjongcshangi téli olimpia volt 102-vel.

A Kasper által irányított szövetség egyik szakágában, alpesi síben éppen világbajnokság zajlik Aréban, abban a városban, amely Stockholmmal együtt pályázik a 2026-os téli játékok megrendezésére. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság június 24-én, Lausanne-ban dönt a helyszínről. A svéd jelentkezők egyetlen ellenfele a szintén közösen pályázó Milánó és Cortina d„Ampezzo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában