Sport

2011.06.28. 05:58

Szlovén ultragyőztes

Tihany, Balatonfüred - A Balaton Bike Fest, valamint az Ultrabalaton tókerülő futóverseny nagy tömegeket mozgósított a hétvégén mindkét településen. Ráadásul most tartották meg a kelet-balatoni medence legnagyobb vitorlás túraversenyét, a Fehér szalagot is.

B. Virág Rita

Közép-Európa legnagyobb kerékpáros fesztiválja, a Balaton Bike Fest igazi csemegét ígért minden sportrajongónak. Az újonnan átadott füredi bringaparkban két, hazánkban még nem igazán ismert szakágban rendeztek viadalt komoly nemzetközi mezőnnyel. Előbb a dirtösök léptek porondra, pontosabban ugratóra, ahol a levegőben fantasztikus trükköket bemutatva kápráztatták el a közönséget.

A triál szakág a zárónapon versenyzett, itt nemcsak az elit és a junior, hanem a szenior és a kezdő kategória is megmutathatta tudását a különböző farönkökkel, óriási betoncsövekkel, sziklákkal, kövekkel, vizesárokkal nehezített szekciókban.

A tereptriatlonos országos bajnokságot is a Balaton Bike Fest keretein belül tartották meg, ahol a gyerek korosztálytól a felnőtteken át egészen a szenior kategóriáig mindenki kipróbálhatta magát úszásban, bringázásban és futásban. A terepversenyre közel száz sportoló nevezett. Az eredeti terv szerint Tihanyban tartották volna meg az úszószámot, azonban végül a füredi Kisfaludy strandról rajtoltak el a résztvevők. A megméretés színvonalas vetélkedést hozott, remek felkészülést jelentett a hétvégi visegrádi Európa-bajnokság előtt.

 

 

A Balaton Bike Festen kívül az Ultrabalaton tókerülő futóversenyre is érdemes volt odafigyelni, hiszen kétezer futó és kerékpáros induló nevezett az eseményre. A 212 kilométeres versengés egyéni számát a szlovén Boris Ivanovic nyerte 19:36:56-os eredménnyel. A nőknél dr. Lubics Szilvia 24:30:39-es idővel volt a leggyorsabb. A váltóknál több Veszprém megyei indulóról is tudunk: a női párosoknál például Rácz Adél és dr. Lőcsei Judit a Fú-Tó-Kör Tihany fantázianévvel megnyerte a kategóriáját (21:19:13). Szólnunk kell még a várpalotai Marathon TKE-ről (18:14:02), a Bakonyi betyárokról (19:14:27) és a FutaPét (20:02:51) csapatairól is, akik egyaránt a tízes váltók kategóriájában indultak és teljesítették a nem mindennapi versenyt.

Eközben a tó vizén a Fehér szalag, a hagyományos Izsák Szabolcs-emlékverseny zajlott. A viadalon nemcsak egytestű, hanem többtestű hajók is indulhattak, így a kiváló szélviszonyok között papírforma katamaránsiker született: a keszthelyi Hun Cat nyerte a Füred-Kenese-Siófok-Tihany-Füred közti vetélkedést.

 

A Sirocco nyerte a Classic Roundot

A Fehér szalag vitorlásverseny az úgynevezett Classic Rounddal vette kezdetét, ahol az 1945 előtti terveknek megfelelően épült hajók indulhattak el. Összesen 31 hajó nevezett, és közülük végül a Sirocco volt a leggyorsabb. A Fehér szalagon a Hun Cat mögött másodikként ért célba a Twin-Go, harmadikként a kilencszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas irányításával az Apuka (a korábbi Lisa). A díjkiosztó végén Apukára, a nemrégen elhunyt Litkey Bencére emlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!