Sport

2006.11.22. 03:28

Tenisz a székből

Tihany - Tizenhat ország legjobb kerekesszékes teniszezői érkeznek a héten az üdülőfaluba, hogy összemérjék tudásukat a salakos teniszpályákon.

Dallos Zsuzsa

Navratyil Sándor főszer-vező elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően ismét több nevezést vissza kellett utasítania a szervezőbizottságnak. A rendezvényre ugyanis 65-en jelentkeztek, de a körülmények (november 22. és 25.) csak negyven résztvevő szereplését teszik lehetővé.

Lesznek egyéni küzdelmek és páros csaták egyaránt. Emellett hagyományosan a legjobbak az A, míg a kevésbé profik a B csoportban vetélkednek majd.

A földkerekség legügyesebb 25 teniszezője közül tízen teniszeznek majd a tihanyi salakos pályákon. A tavalyi győztes lengyel Tadeusz Kruszelnicki (világranglista 5. helyezett) és az osztrák Martin Legner (világranglista 8.) kedvenc helyszíne a Balaton-parti sportcentrum. Az említettek mellett a csapatvilágbajnoki címet elnyerő japánok közül is érkezik egy remek kerekesszékes teniszező, de ott lesz Farkas László is, aki a legjobb magyarként 22. a világranglistán. Ő 2004-ben részt vett a paralimpián. A hazai színeket egyébként hét fiatalember képviseli.

- Három pályánk van és négy napunk - sorolta a feltételeket a balatonfüredi Navratyil Sándor, aki a legutóbbi téli paralimpia után pihent. - A következő hétvégén Prága lesz a helyszín, ezért is jön hozzánk sok tengerentúli sportoló.

- A résztvevők elégedettek a hazai akadálymentesítéssel?

- Ők elsősorban a Club Tihanyban töltik a napjaikat, ahol ilyen szempontból nincs probléma. Ugyanakkor éppen a napokban voltam Veszprémben a törvény házában, ahová nem tudtam bejutni.

- Tenisz vagy síelés?

- Valószínűleg versenyszerűen mindkettőt befejezem. Itt még elindulok, de csak az amatőrök között. Hobbiszerűen sportolok tovább, illetve sorstársaim közül szívesen segítek annak, aki erre megkér. Sérülések, illetve az anyagi háttér hiánya miatt nem sportolok már komolyan, de rendszeresen eljárok majd kerékpározni, valamint kajakozni is.

Visszatérve a Hungarian Openre, a verseny pénzdíjas. A legjobbak között 6500 eurót osztanak szét a házigazdák. A rendezvény része a NEC Wheelchair Tennis Tournak (harminc országban több mint száz pontversenyt bonyolítanak le egy évben), melynek csúcseseménye a legjobb nyolc férfi és nyolc női teniszező mestertornája, melyet az idén Hollandiában rendeznek meg.

A tihanyi kerekesszékes mérkőzések szerdán kezdődnek, és a hét végén, vasárnap lesznek a döntők. Minden érdeklődőt szívesen látnak a szervezők.Harminc országbantöbb mint százpontversenyt játszanak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!