Sport

2017.06.16. 08:25

Teqball világkupán szerepel a sümegi Blázsovics Ádám

A sümegi Blázsovics Ádám, a Testnevelési Egyetem két hallgatója valamint Szolga Máté képviseli Magyarországot az első teqball világkupán, amelyet a jövő héten, június 22 és 24 között rendeznek Budapesten.

Tisler Anna

Ádám két éve ismerkedett meg a magyar fejlesztésű eszközzel, amin a teqballt művelik. A sümegi fiú ügyességére és biztos labdakezelésére hamar felfigyeltek az egyetemen. A labdarúgásra épülő teqballnál jól jött Ádám hat éves előképzettséget, ugyanis 2009 és 2015 között labdarúgó volt, előtte négy évig az aikidoban ért el sikereket.

- A magyar fejlesztésű, hajlított rétegelt fából készült asztalt az egyetemen állították fel - mondta Ádám. - Sokat gyakoroltunk, tetszett az újdonság. Mivel egy teljesen új sportágról van szó, így az edzéstervet, a szabályokat a mi tapasztalatainkat is figyelembe véve állították össze. Mi magunk a gyakorlás során tapasztaltuk ki azt, hogy mit hogyan lehet megoldani, fejlesztettük a technikákat. Később már bemutatókat is tartottunk. Aki érdeklődött, először hagytuk játszani, hogy próbálja ki saját magát, majd ha érdekelte, fokozatosan ismertettük meg a szabályokkal. A teqball szabályrendszere első hallásra bonyolult, de aki a gyakorlatban elsajátította, annak nem okoz problémát a betartása. Háromszor egymás után nem szabad ugyanazzal a testrésszel átadni az ellenfélnek a labdát, azt is szabályok mondják meg, hogy milyen testrésszel lehet a labdához érni, átadás előtt hányat pattanhat, mikor nem szabad hozzáérni.

A teqsport másik négy sportágat is magában foglal, mint a teqvolley, a teqpong, a teqtennis, valamint a gyerekek által kedvelt labdapattogtatás, a qatch.

Ádám, aki már edzőként is dolgozik, elmondta, a játékban nagyon oda kell figyelni, így fizikailag és szellemileg is próbára teszi a játékost. A sportágat 9-10 éves kortól már a gyerekek is játszhatják, akkorra érik el azt a testmagasságot, hogy látják az asztalt.

A sportágat egyre többen ismerik meg, már megalakult a nemzetközi teqball szövetség, a Fiteq. A szövetség tagjainak a célja, hogy olimpiai sportággá váljon a teqball. Addig azonban még sok teendő áll előttük. Bíztató, hogy már az első világkupára érkeznek távoli földrészekről, Brazíliából és Kínából is versenyzők, valamint számos európai országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!