Sport

2013.12.06. 12:15

Tizennégy hazai pilóta a Mikulás-ralin

A 17. Mikulás-ralin száznál több autó áll rajthoz vasárnap. A mezőnyben tizennégy Veszprém megyei gépnek szoríthatnak a helyszínen az érdeklődők.

Novothny Ottó

Vannak közülük olyanok, akik nélkül némi túlzással el sem „rajtolhatna” a mezőny: a balatonfüredi Osváth Péter valamennyi Mikulás-ralin ott volt.

– Három évvel ezelőtt az abszolút rangsor második helyén végeztünk, az volt az eddigi legjobb szereplésünk. Mondani sem kell, imádunk itt rajhoz állni, különösen úgy, hogy tavaly például kiváló volt a hideg időben a talaj – mondta Osváth Péter.

Pathy László három évig kihagyta az évzáró buliralit, de idén ott lesz a startvonalon.

– Új és a célnak megfelelő autónk van – mesélte a veszprémi versenyző. – Az elmúlt években is indultunk rali-krossz- és szlalomrendezvényeken, de azért mégiscsak a rali az igazi. Ez a verseny közel van, remek a szervezés és hát murva a talaj, ami szintén vonzó az igazi ralis számára. Természetesen az örömérzésért és élvezetért indulunk elsősorban, de ettől függetlenül vannak céljaink is: a mi technikánkkal ugyan nyerni nem lehet, de saját kategóriánkban az élen szeretnénk célba érni - jelentette ki végül Pathy László.

A veszprémi Mikulás-ralin tizenhetedszer rajtol el a mezőny (Fotó: Gáspár Gábor)

– Soha nem hagytuk ki eddig a Mikulás-ralit és most is itt leszünk – kezdte Páhi Csaba, aki szeretné, ha havas futam lenne a vasárnapi, így reméli, hogy valaki már „megrendelte” a téli csapadékot vasárnapra.

– Tavaly például saját csoportunkban győztünk, de év közben is többször rajthoz álltunk úgynevezett amatőr futamokon. Ezeknek az a lényegük, hogy nagyon tehetséges pilóták versengenek, de jóval kevesebb pénz is elég a részvételhez, mint a „profiknál”, vagyis az országos bajnokikon. Általában jellemző, hogy a kategóriánkban az élen végzünk, a kétkerékmeghajtású gépünkkel gyakran több négykerekest is megelőzünk. Bízunk benne, hogy a Mikulás-rali is jól sikerül majd.

A mezőny legfiatalabb indulója a pápai Klausz Kristóf.

– Alig vártam már, hogy idén júniusban megszerezzem a jogosítványt, mert így el tudtam indulni néhány raliversenyen – mesélte a tizenhét esztendős fiatalember. – Aztán rajthoz álltunk a Mecsek-ralin (előfutóként) és két Európa-bajnoki futamon. Az édesapám navigátorként segíti a célba érést. Természetesen sokat hallottam már a Mikulás-raliról, örülök, hogy idén ott lehetek. Két tervünk van: élvezzük a ralit és minél előbb teljesítsük a távot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!