Évről évre kevesebb az induló

2019.06.19. 17:30

Utoljára rendezték meg a lovasi fogathajtó versenyt?

Huszadik alkalommal rendezték meg a település akadálypályáján a lovasi díjugrató és fogathajtó nyilvános edzést.

Szendi Péter

Kis Áron, a Lovas Egyesület Lovas elnöke elmondta, a verseny résztvevőinek száma fokozatosan csökkent

Fotó: Szendi Péter/Napló

Kis Áron, a Lovas Egyesület Lovas elnöke ugyanakkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy valószínűleg utoljára.

Egy hivatalos versenyen való induláshoz lóval, lovassal és a verseny szervezésével szemben is komoly követelményei vannak a Magyar Lovas Szövetségnek. Ezért született meg a gondolat, hogy szervezzünk egy teljes mértékben versenykörülmények között megrendezett edzést, amelyen bárki kipróbálhatja, hogy készen áll-e egy magasabb szintű hivatalos versenyre, és összemérheti tudását környékbeli lovas barátaival – kezdi a beszélgetést Áron.

A környékbeli hobbilovasok kihívást találtak benne és évről évre készültek megmérettetni magukat. Ezen felbuzdulva egyre több faluban rendeztek hasonló nyilvános edzést vagy amatőr versenyt díjugratásban és fogathajtásban is.

A vadászlovaglások is rendszeressé váltak, például Nagyvázsonyban és Nemesvámoson, amelyek szintén a lovas közösséget összekovácsoló események.

– Sajnos néhány éve a résztvevők száma fokozatosan csökkent, és a lelkes szervezőknek érthető módon elment a kedvük. Ez mára odáig fajult, hogy vadászlovaglás egyáltalán nincs, és a nyilvános edzés vagy az amatőr verseny is számos faluban megszűnt, pedig egyre nagyobb divat lovagolni. Szaporodnak a lovardák a nagyobb városok és a Balaton környékén, egyre több hobbilovas engedheti meg magának, hogy saját lovat tartson – folytatja tovább Áron, akin látszik az elkeseredettség, mert, mint mondja, valószínűleg jövőre már nem rendezik meg a nagy hagyományokkal rendelkező lovas eseményt.

Kis Áron, a Lovas Egyesület Lovas elnöke elmondta, a verseny résztvevőinek száma fokozatosan csökkent Fotó: Szendi Péter/Napló

A fogathajtó versenyeken még rosszabb a helyzet, elvétve találkozunk 40 év alatti hajtóval.

Más sportágakban is van némi tapasztalata Áronnak, szinte mindegyikben megfigyelhető ez a tendencia. Egyre alacsonyabbak az elvárások és egyre kevesebb az induló. A versenyek szervezői nehezen találnak segítőket, az emberek elfoglaltak, érdektelenek vagy saját malmukra hajtják a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában