Sport

2014.06.09. 13:50

Világraszóló dobás és különleges okosszemüveg a Balaton Bajnokságon

Veszprém - Nagyszerű eredményekkel írta tovább a több mint ötszáz nevező a hagyományos Balaton Bajnokság fél évszázada tartó sikertörténetét. Az idei atlétikai viadal a különleges okosszemüveg tesztelése miatt sokak figyelmét felkeltette.

B. Virág Rita

Ha pusztán az adatokat nézzük, akkor megállapíthatjuk, minden várakozást felülmúlt az 56. Balaton Bajnokság: az idén ugyanis ekkora létszámú atlétikai versenyt még nem rendeztek sehol az országban. A 17 pénzdíjas versenyszám mellett még negyven másikat is tartottak, ráadásul az amatőrök számára is remek lehetőségeket kínáltak a szervezők.

A BB legkiemelkedőbb eredménye a férfiak kalapácsvető számában született, ahol olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián az idei évad legjobb eredményével győzött. A 81.31 méteres dobásával azonnal a világranglista élére ugrott a szombathelyi klasszis. Ugyanitt hatalmas egyéni csúcsot dobott a még junior korú Pásztor Bence. Zentai Tibor tanítványa 71.50 métert ért el a felnőtt, 7.26 kilogrammos szerrel. s ezzel negyedik helyen végzett. A nők hasonló számában veszprémi siker született: Orbán Éva is nagyszerű eredménnyel jelezte (71.52), egyre jobb formába lendül és az idén is számolni kell vele. Mögötte a feltörekvő tehetség, a Continent Company fiatalja, Bácskay Zsófia 64.39 méterrel lett második.

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) fontos sikerként könyvelte el, hogy Kiss Gergő 800 méteren teljesítette a junior világbajnoki szintet, 1:49.95-ös idejével egyébként negyedik lett. Sajnos ugyanez nem sikerült Szögi Istvánnak, aki 3000 méter akadályon próbálkozott. Minczér Albert hiába diktált jó kis tempót, végül a fiatalember egy másodperccel elmaradt a kiírt időtől. Minczér ideje 9:09,91, míg Szögié 9:11,43 lett.

 

Nagyszerű hajrájának köszönhetően Kiss Gergő (kék felsőben) teljesítette a junior-vb szintjét (Fotó: Penovác Károly)

Szólnunk kell még a súlylökő Páli Viktorról, aki 16.82 méterrel nyert.

A férfiak 400 méteres gátfutásában is született egy veszprémi érem, Bartha László harmadikként ért célba (53.84).

Női 800 méteren pedig Kéri Bianka végzett az élen 2:11,24-es idővel.

A Balaton Bajnokságon különleges színfoltot jelentett a világújdonságnak számító okosszemüveg tesztelése. A sportolók többsége szívesen viselte az eszközt versenyzés közben is. Többen felvetették, érdekes kérdés, hogy miként tudja majd segíteni a munkát, a fejlődést az új technológia.


Kiderült, hogy mennyire vagy százas

A Balaton Bajnokságon amatőröknek szóló lehetőségek is színesítették a programot. Ezúttal is megrendezték a Mennyire vagy százas elnevezésű futóversenyt, ahol bárki kipróbálhatta magát száz méteren, s teljesítményét a szervezők épp úgy lemérték, ahogy a profiknak. Ebben a férfiaknál Garbacz Tamás nyert jó kis idővel (11.82), a nőknél pedig Kiss Miléna volt a legjobb (16.96). A Kis-Balaton Bajnokságon, az iskoláknak kiírt 10x400-as megméretést a Dózsa iskola nyerte.

Úttörő újdonságot teszteltek az atléták

Európában elsőként próbálhatták ki a Balaton-bajnokságon a VEDAC atlétái azt a különleges okosszemüveget, amelyet akár a pislogással is lehet irányítani.Az idei Balaton-bajnokság egyik fontos eseménye volt a világújdonságnak számító okosszemüveg tesztelése. A sportolók szívesen kipróbálták a hangvezérelt, pislogással is irányítható szerkezetet. Az eszköz segítségével nem pusztán élőben követhettük az eseményeket, de belülről élhettük át a versenyeket, amelyek így még izgalmasabbnak, érdekesebbnek tűntek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!