Sport

2015.12.11. 19:46

Visszaadják az oklevelet és a kupát a szurkolók

Várpalota – Méltatlannak tartják a várpalotai szurkolók a kialakult helyzetet, hogy szeretett csapatuk győzelem nélkül, 12 vereséggel sereghajtó a férfi kézilabda NB I/B-ben.

B. Virág Rita

A Várpalotai Bányász SK NB I/B-s férfi kézilabda-együttese az idén roppant gyengén szerepel a bajnokságban, az összes meccsét elbukta. Már tavaly is botladozott a csapat, sőt a végelszámolásnál kieső helyen végzett, azonban a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) újra felkínálta az  indulási lehetőséget a társaságnak. Lanczmann Balázs, a VBSK elnöke pedig ismét benevezte a gárdát a másodosztályba, annak dacára, hogy a kulcsemberek szétszéledtek, és más csapatoknál folytatták pályafutásukat, ráadásul az egyesület anyagi helyzete sem volt stabil – erről többször nyilatkozott lapunknak is.

Sikerült meggyőzni Kaló Sándor edzőt, hogy irányítsa a csapatot, de a kiváló szakember csak október közepéig tudta ellátni feladatát, mert a főváros mellé költözött. Ezután hetekig Soha Gergő játékos-edző vezette az együttest, majd két hete Cseh Ferenc ült le a kispadra.

Úgy tudjuk, továbbra is pénz szűkében áll az egyesület, s ez a szereplésen is meglátszik, hiszen valamennyi bajnokiján vereséget szenvedett.

A szurkolók is megelégelték ezt a gyatra, szégyenteljes szereplést, és nyílt levelet fogalmaztak Talabér Márta polgármester asszonynak. Ebben többek között arról írnak, a város is ludas a kialakult helyzetben, és épp ezért a Várvédők szurkolói csoport visszaadja azt az oklevelet és kupát, amit tavaly kapott a polgármestertől elismerésként.

Tisztelt Talabér Márta Polgármester Asszony! 

Az alábbi levelet egy olyan közösség fogalmazta, amelyik több évtizede aktív résztvevője a Várpalotai Bányász Sportkör kézilabda-mérkőzéseinek, a csapat eredményeitől és a bajnokságokban elfoglalt helyétől függetlenül, itthon és idegenben egyaránt. 

Nyilván tisztában van Ön is azzal, hogy a VBSK férfi felnőtt kézilabdacsapata jelenleg sereghajtó az NB I/B nyugati csoportjában, 12 mérkőzésen 12 vereséget szenvedve. Az is egyértelmű lehet Önnek, hogy a problémák nem most kezdődtek, mivel a VBSK elnöke, Lanczmann Balázs tavaly ősszel, az önkormányzati választások előtt lemondott a tisztségéről. Ezt a lemondást megismételte még egyszer az ősz folyamán, hogy így helyezzen Önre nyomást, ezzel próbálva megoldani a klub likviditási problémáit, mindezek ellenére máig is ő vezeti szeretett egyesületünket. 

Mi, szurkolók ezeknek a próbálkozásoknak az eredményét nem ismerjük, csak annyit láttunk, hogy a csapat a tavalyi szezon végére teljesen szétesett, és bár az eredményeink alapján ki kellett volna esnünk a másodosztályból, az Elnök úr vállalta az idei évre is az NB I/B nyugati csoportjában való szereplést, holott tudta, hogy a keret még annyira sem lesz alkalmas, mint az előző évben. Ezek következtében állt elő ez a jelenlegi megalázó helyzet, amely nem méltó a Várpalotai Bányász SK múltjához, és jól jelképezi a város hozzáállását a sporthoz. 

A Várpalota Bányász SK Elnöke, mint fő döntéshozó mellett a város önkormányzatának is felelőssége van a kialakult helyzetben, mivel elfogadja a jelenlegi állapotokat, és nem tesz meg semmit annak érdekében, hogy ezt a megalázó helyzetet kezelje. Elkeserítőnek tartjuk az Önök hozzáállását, hogy hagyják tönkremenni a város egyik legerősebb közösségét, azt a csapatot, amely 11 éven át szerepelt a magyar nemzeti bajnokság első osztályában, és a város első számú reklámhordozójaként vitte a város jó hírét szerte az országban. 

Várpalotán a kézilabda mindig meghatározó erő volt, ezt bizonyítja az is, hogy még a jelenlegi helyzetben is több százan járnak a hazai mérkőzésekre és szívükön viselik a csapat sorsát, azonban tehetetlenek és kénytelenek végignézni, ahogy a kézilabda a regnáló vezetés mellett olyan mélységekbe kerül, ahonnan nincs visszaút. Nem nagyképűség azt kijelenteni, hogy a kézilabdacsapat még mindig a város első számú arculati eleme, így a csapat bárhol jár, az eredményeit azonosítják a várossal is. 

Mi, a Várvédők szurkolói csoport tagjai büszkék vagyunk arra, hogy VÁRPALOTA a mi városunk, és nem szeretnénk továbbra is tétlenül nézni, ahogy a csapat és a város neve ilyen szégyenteljes helyzetbe kerül. Mivel nincs annyi lehetőségünk, mint Önnek ezért azt a döntést hoztuk, hogy a Várpalota városa nevében a tavalyi Várpalotai Napokon Öntől kapott elismerő oklevelet és kupát visszaadjuk. 

Ezzel kívánjuk jelezni, hogy méltatlannak tartjuk ezt a helyzetet, ami a kézilabdacsapat és a város sportja körül kialakulhatott. Nekünk nem elismerésekre és oklevelekre van szükségünk, hanem egy olyan csapatra, amely méltó lehet a Várpalotai Bányász Sportkör és Várpalota városának múltjához! 

Thury György szellemében örökös belső tűzzel égve: 

HAJRÁ BÁNYÁSZ! 

HAJRÁ VÁRPALOTA! 


Tisztelettel: 
Várvédők szurkolói csoport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!