jegyzet

2018.06.27. 06:30

Reggeli vitaindító

K. Mayer András

Heves vitákat váltott ki a sportszerető kollégák körében kedd reggel a világbajnokságon tapasztalt bíráskodás, illetve a videóbíró intézménye. Ki-ki vérmérsékletének megfelelően adott hangot véleményének: sárga lapot nem kellett kiosztanom, de azért elrobbant néhány verbális könyökös, volt némi visszahúzás, mezráncigálás.

Íme néhány gondolatfoszlány a szerkesztőségi pengeváltásból:

– Ez a videóbírózás úgy hülyeség, ahogy van.

Simán vissza kellene állítani a három sporis rendszert,

aztán döntsenek el egy-egy szituációt úgy, ahogy tudnak. Benne van a hiba lehetősége, persze, de nézd meg Cristiano Ronaldo esetét: ki kellett volna állítani! Erre megvideózták, aztán kapott egy sárgát. Röhejes volt.

– Nem igaz, abszolút jó, hogy bevezették. Ha nem tették volna, a bíró nem ítéli meg az irániaknak a kezezésért a büntetőt, és CR buktatásakor sem ad tizenegyest. Sokkal több vitás esetben lehet ennek köszönhetően helyes döntést hozni.

– Én azért utálom az amerikai focit, mert vontatott az egész, szinte sosincs játékban a labda. Na, ez most éppen erre hajaz. Állandóan videóznak, rémesen szaggatott lett a játék.

– Láttátok a spanyol meccset? Szegény Aspas nem is tudott örülni a góljának, mert percekig nézegették, hogy megadják-e, vagy sem. Nagyon gáz volt.

– De legalább megadták. Videóbíró nélkül meg lehet, hogy 1–2 maradt volna…

– Jobban meg kellene húzni a határokat azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet használni, és mikor nem. Lassan minden faultnál reklamálnak a játékosok és mutogatják a képernyő téglalap formáját. Szerintem csak a góloknál és a büntetőgyanús eseteknél kellene alkalmazni, a mezőnyben elkövetett szabálytalanságokat ítélje meg csak a bíró. Egyébként is kész röhej volt, hogy sokáig nem tudták eldönteni, most akkor les volt-e a spanyol gólnál, vagy sem. Milyen technika az, amelyik ezt nem tudja megítélni?

– Tudjátok mit? Legyenek robotok! Vagy: egyáltalán nem kellenek játékvezetők, majd az ilyen-olyan technikák, a gólvonalfigyelő, na meg a videóbíró eldönti, meg kell-e állítani a játékot, történt-e fault, kell-e sárga, jár-e büntető…

Amikor idáig eljutottunk, jött a reggeli lapindító, ami aztán véget vetett a vitának. De amint látszik, egyvalamit biztosan nem tudtak megszüntetni a technikai vívmányok: egy-egy adott szituá­ciót egyvalaki így, másvalaki máshogy fog látni. És ezzel semmi gond nincs, legalább volt okunk némi diskurzusra a világbajnokság kapcsán. Ez pedig mindig hálás téma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!