jegyzet

2018.08.28. 06:30

Szülői szeretet

Fábik Tibor

A Formula–1-es Belga Nagydíj időmérője után a televíziós kamerák az alábbi beszélgetést csípték el Sebastian Vettel és Esteban Ocon között.

Vettel: Jövőre? Még mindig semmi?

Ocon: Semmi.

Vettel: Itt leszel, nem?

Ocon: Nem, nem. Ez az ülés már foglalt.

Vettel: Igen? És kié?

Ocon: Találd ki! Azé, ki megvette.

Vettel: Igen, de a másik?

Ocon: Hát, ő meg pénzt hoz.”

A Ferrari négyszeres világbajnoka azután érdeklődött a 21 éves francia pilóta jövője iránt, hogy az nem kis szenzációt szolgáltatva harmadik lett az időmérőn a csőd széléről visszarángatott Force Indiával. Két nappal korábban dőlt el, hogy a csapat marad a száguldó cirkuszban.

A Force Indiát a divatiparban meggazdagodott kanadai milliárdos, Lawrence Stroll vásárolta fel, aki a német Auto Motor und Sport szerint mintegy nyolcvanmillió dolláros befektetéssel faragott Formula–1-es pilótát a fiából, Lance-ból. A hírek szerint tavaly az említett összeg csaknem fele a Williams számláján landolt, hogy a most 19 éves fiú megkapja az egyik pilótaülést. Most pedig Lawrence papa Lance-ot átviszi a manapság jóval versenyképesebb Force Indiába, ahol az ugyancsak nem kevés szponzori pénzt hozó mexikói Sergio Pérez mozdíthatatlan – következésképpen Oconnak új csapat után kell néznie.

A Force Indiát amúgy megvásárolta volna egy orosz milliárdos, bizonyos Dmitrij Mazepin, az Uralchem vegyipari vállalat tulajdonosa is, ám hoppon maradt. Láss csodát, neki is van egy 19 éves autóversenyző csemetéje, Nyikita, aki jelenleg a GP 3-as sorozatban szerepel, de mondani sem kell, ő is a királykategóriába vágyik. S egy jó szülő, ugye, mit meg nem tesz a gyermekéért, még Formula–1-es csapatot is vásárolna neki.

Félreértés ne essék, az említett fiúk nem fakezűek a volán mögött

– Lance gyereknek idén nem nagyon megy, de tavaly harmadik lett az F1-es Azeri Nagydíjon, Nyikita pedig momentán a negyedik helyen áll a GP3-ban –, ám hatalmas előnnyel indulnak az olyan kortársaikkal szemben, akik csak a tehetségüket tudják felmutatni. Ocon szülei annak idején a házukat is eladták, és a család egy időre lakókocsiba költözött, hogy legyen pénzük gokartos fiuk versenyeztetésére. Akiről most Lewis Hamilton is azt mondja, hogy a Formula–1-es mezőny egyik legjobb pilótája, és egy topcsapatnál lenne a helye.

S aki nem csak azt nem tudhatja, mi lesz vele jövőre; azt sem, hogy a hét végén még meglesz-e a helye a Force Indiánál...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!