JEGYZET

2018.09.27. 06:30

Tekebalhé

Fenyő Gábor

Ha nem is olyan népszerű, mint az úszás vagy a kajak-kenu, ám ugyanúgy a teke is a magyar sikersportágak közé sorolandó. Az utóbbi hetekben azonban nem az eredményeik, hanem egészen más miatt hívták fel magukra a figyelmet.

A férfi Szuper Ligáról van szó, ahol bár a csapatok zöme már a bajnoki nyitány előtt nemtetszésének adott hangot, az első forduló mégis annak rendje és módja szerint lement. A második és a harmadik körben viszont a hat meccs helyett csupán kettőt játszottak le, lévén a mezőny 12 csapata közül hét is – nevezetesen a Zalaegerszegi TK, a Szolnoki MÁV SE, az Ajka Kristály SE, a Salgózd TK, a Thermalpark-Szentgotthárdi VSE, a Balogunyom TK és a Közutasok-1. MCM Kaposvári TK – úgy döntött, hogy bojkottálja a bajnokságot.

A történet előzménye, hogy az országos szövetség megváltoztatta a bajnokság versenykiírását. A férfi vízilabda OB I. mintájára két csoportba sorolták a 12 csapatot, s az alapszakasz után a két csoport első három-három helyezettje az 1–6., a többiek pedig a 7–12. helyekért folytathatják majd a rájátszásban. Vagyis úgy megy le a bajnokság, hogy a csapatok – bár ugyanabban az osztályban szerepelnek – három ellenfelükkel nem találkoznak.

Na, ez vágta ki a biztosítékot.

A bojkottot hirdető klubok arra hivatkoztak – amiben azért van igazság –, hogy ők nem elkerülni akarják a nagyokat, hanem éppen ellenkezőleg: játszani szeretnének velük, ellenük.

Ugyanakkor a szövetség érvelése is logikusnak tűnik. Azért döntöttek az átszervezés mellett, hogy az azonos játékerőt képviselő csapatok – mind a felső-, mind pedig az alsóházban – több éles meccset váltsanak egymással, izgalmasabbá téve így a bajnoki sorozatot. Másrészt pedig a felszabaduló két hétvége a válogatott játékosoké lenne amolyan összetartás formájában. Merthogy bizony vannak gondok, főleg utánpótlás fronton. A nagy nemzetközi versenyeken még odakerülünk a dobogóra, de már nem annak a tetejére; a nagyoknál utoljára négy éve ünnepelhettünk magyar világbajnokot.

A renitens csapatok közül elsőként a kaposváriak léptek vissza a bojkottól a 2. forduló után, mondván nem érdemes fejjel a falnak menni, meg egyébként is ők inkább játszani szeretnének. Nem tehették meg, mert a Zalaegerszeg nem jött el Kaposvárra.

A negyedik körben viszont már újra mindenki a dobóállásba lépett. A Magyar Teke Szövetség elnöksége levelet fogalmazott meg – gyaníthatóan nem az együttérzésükről biztosították őket... –, ami a jelek szerint meggyőző erővel bírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!