JEGYZET

2018.12.07. 06:30

Portischt kapitánynak!

Buzgó József

A jelek szerint sem a hazai szövetségnek, sem pedig a jelenkor legjobb versenyzőinek nincs komoly együttműködési szándéka a világ valaha élt egyik legjobb, legkiegyensúlyozottabb magyar sakkozójával, Portisch Lajossal.

Bár már a nyolcvanegyedik évét tapossa az olimpiai bajnok, szellemileg tökéletesen fitt, tapasztalata, szellemisége, a sportága iránti elkötelezettsége felbecsülhetetlen értékkel bír!

Bárhol is jár a nagyvilágban, megsüvegelik, minden ajtó megnyílik előtte, mert az emberek, a sakkozás szerelmesei tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy mi mindent tett ő le a (sakk)asztalra. A világklasszis nemzetközi nagymester felajánlotta szolgálatait, hogy egy kilenc alkalomra szóló mesterkurzus keretében kvázi továbbképzést tart a mai válogatottak számára. A mai „mindent tudó számítógépes menők”, írd és mondd: egyetlen alkalommal vették csupán a fáradságot arra, hogy meghallgassák Portisch Lajos tanácsait... Ki tudja, ha esetleg komolyan veszik ezt a bizonyos mesterkurzust, odafigyelnek az „öregre”, meghallgatják a tanácsait, könnyen elképzelhető, hogy – a magyar sakkozás korábbi csodálatos eredményeit figyelembe véve – nem a kertek alatt kell hazasunnyogniuk a Batumiban megrendezett sakkolimpiáról a szégyenteljes 18. helyezésük miatt!

Portisch Lajos szeretett volna szövetségi kapitányként (is) segíteni, de a „hozzáértő” ítészek 7:1 arányban leszavazták a pályázatát. Ilyen jól állunk. Nincs nekem semmi bajom a jelenlegi kapitánnyal, a nemzetközi nagymesteri ranggal rendelkező Balogh Csabával, nyilván a legjobb tudása szerint, elhivatottan dolgozik a magyar sakkozásért, de hogy jön ő Portisch Lajoshoz? Milyen pályázatot adott be Portisch Lajoshoz képest, amivel sikerült meggyőznie a döntéshozó­kat arról, hogy alkalmasabb, mint a magyar sakkozás élő legendája?!

Valamikor réges-régen, a kilencvenes évek elején, voltam szövetségi kapitánya a magyar öttusa-válogatottnak. De ha Balczó András azt találta volna mondani, hogy ő is pályázik, abban a pillanatban úgy lépek vissza a jelöltségtől, mintha ott sem lett volna. Portisch Lajos a magyar sakkozás Balczó Andrása. Van még kérdés?

Fogalmam sincs arról, hogy ki most a magyar sakkozás teljhatalmú ura, de ha esetleg létezik ilyen, azt tanácsolnám neki, a lehető leggyorsabban, amíg nem késő, kérje fel Portisch Lajost szövetségi kapitánynak – élete legjobb döntését hozná!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!