JEGYZET

2021.01.30. 06:30

Gulyás gulyása

Szilágyi László

Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapítója 2013-ban sajátos véleményt fogalmazott meg a labdarúgásról. A szenvedélyes futballrajongó politikus a bográcsgulyáshoz hasonlította a sportág finanszírozását. „A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész” – nyilatkozta Orbán a felcsúti klub honlapján. A gazdasági vállalkozások szempontjával ellentétben a futballban a tulajdonos nem tud hasznot realizálni, mert a kormányfő szerint ez lehetetlen.

A sportszerető miniszterelnök gulyáshasonlata nem csak az egyes sportágak finanszírozására, a csapatépítése is érvényes. Gulyás Istvánt 2019 nyarán nevezték ki a magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitányává. A korábbi kiváló veszprémi irányító egyértelművé tette, hogy számít a tapasztalt játékosokra, de nyitva hagyja a kaput a junior korú fiatalok előtt is. Mindenkire számít, és egyfajta generációs keverékből szeretne kifőzni valamit, amivel fel tud zárkózni a csapat a világelithez.

A kapitány a gyakorlatra átültetve alkalmazta a receptet: folyamatosan építette a csapatot a segítőivel együtt.

A tavalyi Európa-bajnokság előtt a lebőgés veszélye fenyegetett, amikor kiderült, hogy Lékai Máté, Bodó Richárd és Ancsin Gábor sem egészséges, így a kulcs­emberei nélkül utazott el a csapat a kontinenstornára, de nem vallott szégyent. Sőt! Bravúrgyőzelmekkel menetelt, a világbajnok Dánia ellen döntetlent ért el, karnyújtásra volt az olimpiai selejtezőtől, de végül lemaradt róla. A közvélemény elismerését ennek ellenére kivívta Gulyás István válogatottja, az eredményeknek köszönhetően Nagy Bence, Máthé Dominik, Bóka Bendegúz és a klasszissá érett Bánhidi Bence nevét már nem csak a sportág bennfentesei, hanem a mezei sportrajongók is ismerik.

Idén ugyanez a közösségi élmény ismétlődött meg. Gulyás István tovább főzte a saját gulyását: két honosított szélső, Pedro Rodríguez és Stefan Sunajko is bekerült a csapatba, nem mellékesen visszatért a 32 éves irányító, a már a 2012-es londoni olimpián részt vett veszprémi irányító, Lékai Máté.

A válogatott eggyel magasabb polcra került: a hatszoros világbajnok franciák ellen csak hosszabbításban maradt alul a negyeddöntőben, végül minden idők harmadik legjobb magyar vb-helyezését elérve az ötödik helyen végzett.

A gulyás alakul, de még nem készült el. Reméljük, jövőre, a magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság előtt le lehet venni a lángról Gulyás gulyását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!