jegyzet

2021.03.11. 06:30

Légió

Novák Miklós

A Szusza Ferenc Stadionban a mérkőzések előtt immár évtizedes hagyományként lejátsszák a Himnuszt. Az Újpest kedd este a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjében a Mezőkövesd ellen az alábbi tizeneggyel sorakozott fel a kezdőkörben, hogy erőt merítsen eme nemes gesztusból: Pajovic – Pauljevic, Kastrati, Kutrumpisz, Risztevszki, Antonov – Mitrovic, Onovo, Croizet – Tallo, Beridze.

Négy szerb, egy-egy grúz, francia, koszovói, görög, macedón, elefántcsontparti és nigériai futballista. Ők dúdolták megindulva, hogy „Isten, áldd meg a magyart…”.

Persze a tulajdonos (a belga Roderick Duchatelet) és a vezetőedző (a német Michael Oenning) is külföldi Újpesten, előbbi nem azért tartja utóbbit, hogy szentimentális érzelmek vezéreljék, hanem hogy profitot termeljen a lila-fehér „brand”.

Egy hete a Ferencváros–DVTK bajnokin mindkét csapat a soraiban csupán két-két magyarral állt fel, tehát hozzá lehetünk, hozzá vagyunk szokva a módihoz. Tudjuk persze, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség a klubok nyomására adta be a derekát, s számolt fel tavaly nyáron a légiósokat érintő minden korlátozást az első osztályban. Miközben Csányi Sándor, az MLSZ elnöke büszkén beszélt arról az év elején vele készített interjúban, hogy az OTP addig támogatja a Vasast, amíg csakis magyar futballistákat foglalkoztat. Nincs itt ellentmondás? Nincs, persze hogy nincs, hiszen a Vasas az NB II.-ben szerepel…

Mindenkinek van – vagy volt – legalább egy, de inkább több olyan kedvenc csapata, amelyiknek az összeállítását memoriterként úgy fújja, mint a himnuszunkat. Elképzelem az e téren identitásválasztás küszöbén álló ifjú újpesti szurkolókat, amint teleszívják a tüdejüket, majd egy szuszra felmondják, hogy „Pajovic – Pauljevic, Kastrati, Kutrumpisz, Risztevszki, Antonov – Mitrovic, Onovo, Croizet – Tallo, Beridze”… S noha manapság, ahogy mondani szokás, jó fradistának lenni, de a drukkerek Dibusz neve után máris gondolkodóba eshetnek, hogyan tovább.

Hogyan tovább? Igen ez a kérdés. Régen látott sikeres esztendő után kegyelmi állapotban van a magyar labdarúgás: a válogatott kijutott az Eb-re, a Ferencváros felkerült az európai klubfutball főszínpadára, a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ki ne örülne ennek! Mégis, nem árt tisztázni, hogy az NB I. sohasem lesz a Premier League, legalábbis ami a színvonalat illeti. Más téren viszont – sajnos – arra tartunk.

Az MLSZ vezetői egy éve ilyenkor alaptalannak tekintették az aggodalmat, hogy a klubokból kikopnak a magyar játékosok. Talán nem ártana ismét napirendre tűzni a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!