jegyzet

2021.05.08. 06:30

Vég, hajrá

Szilágyi László

Az egyetemes kézilabda­sport korszakos zsenije, Görbicz Anita a szezon végén befejezi a pályafutását. Görbe mindent megnyert a Győrrel, a válogatottban vb-ezüstöt és Eb-aranyat szerzett, főképp elkényeztette a zsenialitásával a sportág rajongóit. Anyagilag, erkölcsileg, minden értelemben megbecsülik az ETO-nál, a nyáron sportigazgatóként folytatja a klubjában, de részben önhibáján kívül mégis megeshet vele az a csúfság, hogy trófea nélkül zárja karrierje utolsó szezonját.

Szerdán a Ferencváros otthonában váratlanul összecsuklott a csapata, a kilencgólos vereség után már csak a Fradin múlik, hogy besétál-e a célegyenesben, és megnyeri-e a bajnokságot. Görbicz szekérderéknyi trófeát gyűjtött a Győrrel, túléli, ha nem kerül egy újabb díszes serleg a családi vitrinbe, de a Győr tizenhármasa, esze, lelke ennél sokkal többet érdemel. A sors igazságtalansága lenne, ha trófea nélkül zárná le a pályafutása utolsó szezonját.

Pedig erre megvan az esély.

Győrben az edző, Danyi Gábor állásába került a Fradi elleni vereség.

Bartha Csaba klubelnök átmenetileg Görbicz Anitára bízta a csapatot, azaz a klublegenda pályafutása utolsó szezonjában nem csak a pályán, a pálya szélén is bizonyíthat.

Nem irigylem, szétesett csapatot kell felráznia. Az edzői megbízatásról szóló közlemény nem tesz említést arról, hogy Görbicz játékos­edzőként tevékenykedik-e a szezon hátralevő részében. Őt ismerve ezt is megoldaná.

Béatrice Edwige felépüléséért sokat nem tehet. A védelem oszlopa a Fradi elleni rangadón szenvedett sérülést, és ki tudja, vajon ott lehet-e a május 29–30-i Final Fouron. Görbicz Anita ott lesz – hogy milyen minőségben, azt még nem tudjuk, és ő sem tudja.

A szezon előtt ki gondolta volna, hogy így ér véget a pályafutása? Hatalmas mázlija van Bartha Csabának, hogy kéznél van egy minden szerepben alkalmazható klublegenda. Idén játékos volt, mostantól átmenetileg (játékos)edző, a nyártól sport­igazgató lesz. Volt már stábtag decemberben a női kézilabda Európa-bajnokságon. Mély vízben kezdte a szakmát. Most éppen a tűzoltó szereppel ismerkedik, a Fradi elleni rangadón leblokkolt csapatot, a csapattársait (vagy a tanítványait?) kell felráznia a folytatásra.

Görbicz a pályán mindent megoldott, mindig egy lépéssel a többiek előtt járt, olyat talált ki, ami soha, senkinek sem jutott az eszébe. Nem csak Győr, az egyetemes kézilabdasport kíváncsian várja, hogy most mire lesz képes.

Nekem jók a megérzéseim.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!