jegyzet

2021.10.22. 06:30

Fogadóelőny

Szilágyi László

Novak Djokovic nem rajong a vakcinákért. Az oltásellenességéről ismert szerb teniszező még nem árulta el, hogy beadatta-e magának a koronavírus elleni vakcinát. Feltehetően nem élt a lehetőséggel. A világrekordot jelentő 21. Grand Slam-győzelemre hajtó világelső a napokban sokat sejtetve kijelentette, hogy egyáltalán nem biztos az indulása a januárban kezdődő Australian Openen. Nehéz nem összefüggést találni az oltásellenessége és az esetleges visszalépése között. Úgy tűnik, hogy Djokovic számára fontosabbak az elvek a 21. Grand Slam-trófeánál.

A makacs szerb megrögzött oltásellenessége nem hatja meg az ausztrál politikusokat.

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hangsúlyozta, hogy senkivel sem tesznek kivételt, Novak Djokovic is ugyanolyan elbírálásban részesül, mint a többi teniszező, aki Ausztráliába utazik. Egy kiskapu segíthetne a szerbnek, de a nyilatkozatait ismerve ehhez sem fűlik majd a foga. Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews elképzelése szerint amennyiben létezik olyan teniszező, aki a két kötelező védőoltás hiányában lép az ország területére, akkor az a legjobb esetben is két hetet lesz kénytelen karanténban eltölteni. Ezért sem rajonganak a játékosok, Djokovic pláne nem. A tavalyi US Open előtt ő szólalt fel a játékosokra nézve méltatlan karanténkötelezettség feloldása mellett. Akkor ennek nem lett foganatja, és elnézve a szigorú ausztrál intézkedéseket, egyáltalán nincs kizárva, hogy a szerb lemond a januári Grand Slam-tornán való részvételtől, a címvédésről.

Victoria állam sportminisztere, Martin Pakula jóvoltából tudjuk, hogy mikor dőlhet el Djokovic sorsa. A politikus nyilvánvalóvá tette, hogy csak a már beoltott játékosoknak garantálják a részvételt, és a sportolóknak november 26-ig meg kell kapniuk a második adag vakcinát a szereplés érdekében. Ha valóban nem kivételeznek a világelsővel, és a saját oltottságát tekintve titokzatos szerb még egyetlen vakcinát sem kapott, akkor csak ő tudja, mennyi ideje lesz a versenyidőszak alatt felvenni az oltásokat. Illetve létezik olyan megoldás, amit Ausztráliában is elfogadnak: adott esetben egy vakcina is hatékony lehet, ha Djokovics ráveszi magát a beadatására.

Amikor a kötélidegekkel rendelkező világelső bajba került a pályán az adogatásaival, fogadóelőnnyel szembesült, de az esetek többségében kikecmergett a veszélyes helyzetből.

A mostani meccsnek nem ő az esélyese, a fogadóelőny Ausztráliánál van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!