jegyzet

2018.08.18. 06:30

Balczó: nyolcvan

Buzgó József

Aki öttusázni kezd, homokra építi a házát – mondta valamikor a világ legjobb, legsikeresebb öttusázója, élő legendája, Balczó András, utalva ezzel is a modern pentathlon kiszámíthatatlanságára.

Balczó András ebben a sportágban, ebben a közegben volt és marad is mindörökké állócsillag. Stabil, kiszámítható, megbízható, sokoldalú, szeretni való bölcs EMBER a bizonytalanságban, ebben a sokszor eszement világban.

Tizenegy éves voltam, ő huszonnyolc, amikor életemben először megpillantottam a margitszigeti Nemzeti Sportuszodában. Úszóedzése végeztével foszlott, színét vesztett bordó köpenyében, csálé klumpájában, mélyen elgondolkodva bandukolt az öttusázók főhadiszállása, az úgynevezett toronyépület felé. Egyszerre volt megnyugtató és félelmetes a látványa. Földbegyökerezett lábbal álltam az ötvenméteres medence végében. Ott megy „a” Balczó, s én, az úszópalánta egészen közelről láthatom őt, a világ egyik legjobb sportolóját, akit addig csak az újságokból ismertem.

Akkor és ott megközelíthetetlennek, sőt, kifejezetten mogorvának tűnt a „sünire” nyírt frizurájával… Jóval később, amikor személyesen is megismerhettem őt, kiderült, hogy végtelenül jó, közvetlen és mindenkor segítőkész EMBER. Vicces, humoros, filozófus alkat, aki mindenkit egyenrangú partnerként kezel. Nem játssza a bazári majmot, eszébe sem jut azt éreztetni, hogy ő „a” Balczó. Sőt! Lovásszal, kabinossal, úszómesterrel, szurkolóval, csóróval, bárkivel, bármiről szívesen elbeszélget. De sohasem magáról, a nagyszerű eredményeiről regélt, hanem felőled érdeklődött, azt éreztette, hogy te vagy a fontos!

Szeretett és tudott is mulatni, nem mórikálta magát, ha úgy adódott, beugrott a nagybőgőbe, megitta a maga borát, sörét, pálinkáját – ha éppen ehhez volt gusztusa. Amikor mulatunk, ne fogjuk magunkat vissza! Ugráljuk az asztal tetején, együnk, igyunk, nótázzunk!

Ha viszont edzünk, versenyzünk, adjunk bele apait, anyait,

hajtsunk orvérzésig, köpjük ki a tüdőnket. Balczó Bandi képes volt szinte az ájulásig kihajtani magát egy-egy futóedzésén, de mosolyogva szenvedett.

Budakeszin alakította ki családja, tizenkét gyermeke és felesége, az olimpiai bronzérmes tornásznő, Császár Mónika számára a boldogság szigetét. Balczó András, az etalon augusztus 16-án ünnepelte 80. születésnapját. Igaz EMBER. A hitből él. Isten éltesse!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!