Sportvilág

2011.12.20. 10:30

Magyar mezben játszottak a román hokisok?

Hatalmas botrány tört ki a Románia - Magyarország jégkorong mérkőzésen, mivel a román csapat három játékosa a szünetben mezt cserélt, és a további játékrészben magyar színekben játszott, Magyarország válogatottjaként, mi több, négy gólt is lőtt.

Vas Népe

„Teljességgel megengedhetetlen, ami itt folyik. Ez Románia, a jégkorong és Európa szégyene” - tört ki a Román Jégkorong-szövetség elnöke, Ferencz Bicskarbyz Attila. „A három játékost bíróság elé kellene állítani árulás vádjával, és örökre kizárni a sportéletből!” - véli az elnök.

- Telefonon kerestük meg a három játékost, Vasile Horiát, Nicolae Cloşcát és Grigore Crişant, akik országunk válogatottjának egyedüli román nemzetiségű tagjai. Úgy vélik, hatalmas félreértés húzódik a dolog mögött  -írja a manna.ro.


„Tévedésről van szó - meséli Horia. Mivel mi vagyunk az egyedüli románok a csapatban, kicsit tovább maradtunk kint a cigarettaszüneten, és mire visszaértünk az öltözőbe, már mindenki távozott. Felrántottuk az első mezt, ami a kezünk ügyébe került, és jégre szálltunk. Nem akartunk senkit megsérteni, de egészen a végéig azt hittük, abban a csapatban játszunk, amelyikben kell, ráadásul Magyarország válogatottjában sokkal többet beszélnek románul, mint a romániaiban.”

A Magyarország (vagy Románia?) által 4–1-re megnyert hokimeccs valós problémát jelent a Nemzetközi Jégkorong-szövetség számára, amely most nem tudja eldönteni, melyik csapat javára írja a mérkőzést. „Mindkét csapat benyújtotta igényét a győzelemre, és mindkettő azt nyilatkozta, hogy több a román játékosa, mint a másiknak. Vizsgálatot fogunk indítani, hogy felderítsük mindegyik játékos pontos családfáját Avram Iancuig visszamenőleg” - nyilatkozta a nemzetközi illetékes.

A Román Jégkorong-szövetség a világon az egyetlen olyan sportszövetség, amelynek nem abban az országban van a székhelye, amelyet képvisel: Magyarország. Illetékes vezetője arra a kérdésre, mit szándékozik tenni, hogy elkerülje a hasonló, kellemetlen incidenseket, azt válaszolta, hogy komolyan fontolóra veszi kínai vagy színesbőrű hokisok honosítását, mert így minden gyanút el tudna hárítani - tudósít a catavencii.ro. 


A Román Jégkorong Szövetség támogatásának felfüggesztését fontolgatja a román Nemzeti Sport és Ifjúsági Hatóság azt követően, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar himnuszt énekelték a két ország pénteki válogatott-mérkőzése előtt Csíkszeredán.

Doina Melinte, a hatóság elnöke a Libertatea napilapnak elmondta: a román himnusz szent kell hogy legyen valamennyi sportoló számára, aki a román címeres mezt ölti magára. Hozzátette, nem tartotta normálisnak, hogy a pénteki román-magyar válogatott jégkorong-találkozó előtt a román csapat tagjai a magyar himnuszt énekelték. Azt is kifogásolta, hogy Tánczos Barna, a Román Jégkorong Szövetség elnöke a székely zászló alatt fényképezkedett a játékosokkal a mérkőzés előtt. 

"Magyarázatot kérünk a történtek miatt" - jelentette ki Doina Melinte, aki a Realitatea hírtelevíziónak nyilatkozva megjegyezte, a támogatás megvonása extrém megoldás lenne, de a hatóságnak megvan erre a lehetősége.
A televízió a kijelentést úgy értelmezte, hogy a támogatás megvonása a szövetség megszüntetésével lenne egyenértékű. Octavian Morariu, a Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke is megszólalt a vitában. A sportvezető súlyosnak találta a történteket, de hozzátette, egyelőre nem lehet szó a jégkorongszövetség megszüntetéséről.

A mérkőzést 4-1-re a döntő részben erdélyi játékosokból álló román válogatott nyerte. A románok ezt megelőzően utoljára tizenegy mérkőzéssel ezelőtt, 1997. március 28-án győztek a magyarok ellen.


Himnuszbotrány Csíkszeredán

Páratlan botrányként tálalja a román sajtó, hogy a pénteken Csíkszeredában lejátszott román-magyar válogatott jégkorongmérkőzésen a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai is a magyar himnuszt énekelték.

Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket a tény, hogy "Euro Ice-hockey Challenge" elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt és a mérkőzés végén a székely himnuszt is elénekelték, amely spontán módon tört fel a lelátókon.

A román lapok internetes oldalain a "botrányos, vérlázító" jelzőkkel illették a történteket. A mérkőzést egyébként 4-1 arányban a román válogatott nyerte, melynek 24-es keretében a 22 magyar nemzetiségű játékos mellett egy román és egy honosított ukrán játékos szerepel.

Ilie Nastase egykori román teniszcsillag az Adevarul című lap internetes változatában azt tartotta égbe kiáltónak, hogy a román jégkorongszövetség és a román olimpiai bizottság büntetlenül hagyta a történteket. Az egykori sportoló szerint árulás történt, amit a közvéleménynek kell a leghatározottabban elítélni. Nastase azt is kijelentette, ha ez így megy tovább, a románok azt is tétlenül nézik végig, hogy a magyarok kitűzik a magyar zászlót a bukaresti diadalívre.

Tánczos Barna, a Román Jégkorongszövetség elnöke a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, a sajtó hamis ügyet kreál a himnuszéneklésből, amelynek nincsen köze a valósághoz. A sportvezető azt hangsúlyozta, hogy a találkozó előtt mindkét ország himnusza elhangzott a jégcsarnokban, a román válogatott pedig történelmi jelentőségű győzelmet aratott a magyar válogatott felett.

Tánczos alaptalannak és méltatlannak tartotta a játékosokat ért sajtótámadásokat. Hozzátette, valamennyi játékos teljes odaadással küzdött, és a mérkőzés első percétől az utolsóig élvezte a hazai közönség támogatását.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!