Sportvilág

2014.06.11. 11:15

Foci vb 2014 - A Napló csapata is összeállt a fociünnepre

Csütörtök este végre teljesül a Föld több millió focirajongójának a kívánsága: útjára indul a labda a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon. A Napló is nagyon készül, saját kis csapatot állítottunk össze a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb sporteseményére.

Horváth Gábor

A Napló különleges szakértői csoportot toborzott össze a 2014-es foci vb-re, leendő megszólalóink között van profi labdarúgó, volt játékvezető/sportvezető, kézilabdázó és egy televíziós kommentátor is. Ők heti rendszerességgel kommentálják a foci vébé legérdekesebb történéseit, szakértenek, szurkolnak, észrevételeznek, vagy épp viccelődnek. Segítségükkel igyekszünk a lehető legtöbb oldalról összefogni ezt a nagyszerű eseményt.

Most pedig itt az ideje, hogy bemutassuk őket.

Szántó Petra az Eurosport rutinos, és fiatal kommentátora, teniszspecialista, de minden sportot nagyon szeret. Ő lesz a mi női szemünk a vb ideje alatt.

- Az 1994-es volt az első világbajnokság, amit láttam, jól emlékszem rá. Ahogyan a négy évvel későbbi franciaországi eseményre is, épp Párizsban nyaraltunk, akkor rendezték a döntőt, a franciák nyertek, nagy élmény volt - mesélte a balatonfüredi hölgy, aki elmondta: imád vb-meccseket nézni, kiülni valahová a barátokkal, egymás között tippelni a végeredményre. Utóbbi jól is szokott menni, a családi totó kasszájának tartalma többször vándorolt már az ő zsebébe. Ez azért van, mert nem értek hozzá - jegyezte meg mosolyogva, a szurkolással kapcsolatban hozzátéve: régen a brazilokért szorított, ma inkább az olasz csapatot kedveli. - Ennek női okai is vannak - nevetett, ami a pedig a játékosokat illeti: a régiek között Rivaldo, Robert Baggio és Zambrotta voltak a nagy kedvenceim, a maiak közül Sneidert, Buffont, Marchisiót és Pirlót kedvelem . - Az olaszoknak szurkolók, de nem hiszen, hogy megnyerik a vb-t, én brazil, vagy német sikert tippelek - tette hozzá a televíziós riporter.

A labdarúgó világbajnokságok mindig hoztak egy szerethető kabala figurát is, Brazíliában is lesz ilyen, a neve Fuleco és tatu (Fotó: MTI)

A veszprémi Lang Ádám háromszoros válogatott védő, magyar bajnok és ezüstérmes, Szuper kupa győztes.

- Talán kilenc éves lehettem, amikor először találkoztam a tévében a világbajnoki közvetítésekkel - emlékezett vissza a 21 esztendős labdarúgó. - Kifejezetten nagy fanatikus nem vagyok, a német, spanyol, francia együttes játékát különösen szeretem nézni. Minden bizonnyal eleinte a haverokkal, később a felkészülés alatt a csapattársakkal közösen követjük majd az eseményeket. Nem feltétlenül szakmai szemmel figyelem a meccseket, de előfordul, hogy egy-egy érdekes helyzetben kíváncsian várom, miként oldja meg valaki a feladatot, vagy miért vall kudarcot. Szerintem a letámadásban vannak olyan lehetőségek, melyek újdonságot hozhatnak ezen a vébén. Azt pedig nem nagyon értem, hogy eddig miért nem alkalmazták azokat az újításokat, melyeket most segítik a játékvezetők dolgát majd. Szomorú lenne, ha megint olyan gólon dőlnének el például meccsek, ami nem is volt benn

Hamar László 1980 óta foglalkozik játékvezetéssel és elért a csúcsra is: hat esztendőn keresztül volt FIFA asszisztens. Közreműködött Bajnokok Ligája döntőben (Dortmund-Juventus), de emellett számtalan nagyszerű mérkőzésen jutott szerephez: Európa bajnoki elődöntő (Angliában), világ- és kontinensbajnoki selejtezőkön, izgalmas BL meccseken segített a játékvezetőnek.

- Senkinek sem szurkolok, inkább azért szorítok, hogy jó játék legyen - mondta a 61 éves szakember. - Mindig is a focizni akaró csapatok tetszettek, amelyik csak védekezett, azok nem hoztak izgalomba. Valahogy úgy nézek egy-egy meccset, mint a színházi előadást: adják el nekem, amit akarnak és érezzem, hogy sikerül megvalósítani a szándékot. Természetesen minden meccset megnézek, akár felvételről is, ilyenkor nem zavar, hogy tudom az eredményt. Családi, vagy baráti körben ülünk a tévé elé, jobb társaságban élvezni a történéseket. Félek attól, hogy a spanyolokat kizsigerelték a bajnokságban és talán valamelyik afrikai csapat hozhat még meglepetést, a brazilokban pedig mindig benne van a játékosság. Várom a gólvonal technológia brazíliai bemutatkozását, nagyszerű ötletnek tartom.

Az egyéniségnek szurkol a kézilabdás

A balatonfüredi kézilabda-együttes fiatal irányítója, Faluvégi Rudolf számára a 2002-es világbajnokság volt az első, amelyre jól emlékszik. Viccesen jegyezte meg, Ronaldo frizuráját könnyebben fel tudja idézni, mint a brazilok döntőben lőtt góljait. Nem úgy a 2006-os vébét, amikor egy hónapig a tévé elől el sem lehetett mozdítani. Most a szép, kreatív fociért szorít, meg hogy sok gólt lásson. Az egyéniségeknek szurkol, Messinek, Gerrardnak, CR-nek, titkos favoritjai pedig a belgák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!