Sportvilág

2014.07.10. 11:20

Foci VB 2014: Dél-amerikai-európai párviadal lesz a világbajnoki fináléban

Rio de Janeiro - Vasárnap este Németország Argentína döntőt rendeznek labdarúgó világbajnokságon. Az egyik fél gálázva, a másik büntetőkkel jutott el a végső összecsapásig, amelynek kimenetele ennek ellenére megjósolhatatlan.

Horváth Gábor

A brazíliai világbajnokság keddi elődöntőjét jó ideig senki sem fogja elfelejteni, különösen akkor nem, ha az ember német vagy brazil. Ki ne tudná: Németország kiütötte a házigazdát. A 7:1-es, hatalmas siker után Joachim Löw tanítványainak első számú feladata az volt, hogy a földön maradjanak (ez a német mentalitást ismerve, valószínűleg sikerül is nekik), a másik pedig az, hogy megnézzék, ki ellen kell pályára lépni majd a döntőben. Nos, másnap Argentína kvalifikálta magát a fináléba, így megismétlődik az 1990-es párosítás. Az argentin válogatott 0:0-s végeredményt követően büntetőkkel nyert a holland csapat ellen.

A szinte helyzet nélküli 120 percet követően a büntetőpárbajban a hollandok részéről Ron Vlaar és Wesley Sneijder hibázott, míg az argentinok minden 11-esüket értékesítették.

Az argentinok (fent Gonzalo Higuain) és a németek ( lent Miroslav Klose) centere is fontos szerepet kaphat a vasárnapi vb-fináléban

Az 1978-ban és 1986-ban is vb-győztes argentinok – akik még soha nem kaptak ki vb-elődöntőben – 1990 után játszhatnak újra világbajnoki döntőt. Akkor az olaszországi torna római fináléjában ép-pen a németektől kaptak ki. Mindkét gárda a biztos védekezésre alapozta játékát, így egyetlen veszélyes akciót sem láthatott a Corinthians Aréna közönsége az első félidőben. Egyedül Lionel Messi pró-bálkozhatott egy közeli szabadrúgással, de Jasper Cillessen magabiztosan hárította a lövést. A fordulást követően sem változott a játék képe, a kapuk közelében semmiféle veszély nem alakult ki. Az utolsó percben végül mindkét oldalon adódott egy-egy lehetőség, de előbb Agüero, majd Robben is rossz megoldást választott.

A hosszabbításban is a védelmek játszották a főszerepet, ennek ellenére a 115. percben Rodrigo Palacio nagy helyzetben találta magát, de mintha túlságosan is meglepődött volna, rendkívül gyengén a holland kapus kezébe fejelt. Következhettek a büntetők, itt a hollandoktól Ron Vlaar és Wesley Sneijder hibázott, a Costa Rica elleni 11-es párbajra lecserélt, ezúttal viszont végig a pályán maradó Cillessen pedig nem tudott túljárni az argentinok eszén.

Fotók: archív

Tizenegyesek: Vlaar gyengén balra helyezett lövését Romero könnyedén hárította. Messi higgadtan emelt a kapu jobb oldalába (1:0). Robben két lépés után a bal alsó sarokba lőtt (1:1). Garay hatalmas erővel középre a léc alá bombázott (2:1). Sneijder jobb oldalra tartó lövését Romero vetődve hárította. Agüero jobb sarokra tartó lövésé- re Cillessen jól mozdult, de a labda a hálóban kötött ki (3:1). Kuyt higgadtan pasz-szolt a bal alsóba (3:2). Maxi Rodríguez nagy erejű lövésébe Cillessen csak belekapni tudott (4:2).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!