Sportvilág

2017.07.16. 09:45

Hamilton rajt-cél győzelme Silverstone-ban, dráma a Ferrarinál

Silverstone - Nagy-Britanniába, Lewis Hamilton szülőföldjére érkezett a száguldó cirkusz, aki a hazai pálya előnyeit kihasználva meg is szerezte a pole pozíciót.

Elekes Gergő

Körrekorddal szerezte meg pályafutása ötödik silverstone-i rajtelsőségét a brit Lewis Hamilton, akit a Ferraris Kimi Räikkönen követ a második rajtkockából. A világbajnokságot jelenleg vezető Sebastian Vettel ezúttal csak a harmadik pozícióból várhatja, hogy kialudjanak a piros lámpák, és kezdetét vegye a futam.

A teljes rajtsorrend:

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
3. Sebastian Vettel (német, Ferrari)
4. Max Verstappen (holland, Red Bull)
5. Nico Hülkenberg (német, Renault)
6. Sergio Pérez (mexikói, Force India)
7. Esteban Ocon (francia, Force India)
8. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren)
9. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) - váltócsere miatt 5 rajthellyel hátrébb sorolták
10. Romain Grosjean (francia, Haas)
11. Jolyon Palmer (brit, Renault)
12. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso)
13. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)
14. Felipe Massa (brazil, Williams)
15. Lance Stroll (kanadai, Williams)
16. Kevin Magnussen (dán, Haas)
17. Pascal Wehrlein (német, Sauber)
18. Marcus Ericsson (svéd, Sauber)
19. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) - váltócsere miatt 5, motorelemek cseréje miatt 10 rajthellyel hátrébb sorolták
20. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) - motorkomponensek cseréje miatt 30 rajthellyel hátrébb sorolták

A mezőny elindult a felvezető körre. 72%-os páratartalom van jelenleg a helyszínen, a szakértők szerint egyelőre száraz futamra van kilátás, ám Silverstone felett erősen borult az ég. Palmer már a felvezető körben műszaki problémával küzd, hidraulikus rendszere elszállt, versenye azonnal véget is ér.

Forrás: ">F1.com twitter

A mezőny elindult egy második felvezető körre, mivel Palmer autóját még nem sikerült letolni a pályáról.

Rajt/1. kör: Hamilton egy picit beragadt, Verstappen hatalmasat rajtolt, rögtön feljött a harmadik helyre, és folyamatosan támadja Kimi Räikkönen-t. Danyiil Kvjat eközben összeütközött saját csapattársával, Sainz versenyének vége, a Safety Car pedig a pályán. A verseny jelenlegi állása: Hamilton, Räikkönen, Verstappen, Vettel, Hülkenberg, Ocon, Bottas, Perez, Vandoorne, Massa.

4. kör: Wehrlein túl van a kötelező kerékcseréjén. A biztonsági autó a kör végén elhagyta a pályát, a verseny újraindult.

5. kör: Ricciardo Grosjean-nal való csatározás következtében lecsúszott a pályáról, és visszaesett az utolsó helyre. Eközben Bottas már a hatodik.

7. kör: Bottas folyamatosan előzi meg az előtte haladókat, jelenleg az ötödik helyen autózik. Kvjatnak rádión szóltak, hogy vigyázni kell a autójára, mert padlólemez sérülése van.

8-9. kör: Vettel Verstappen nyakán, folyamatosan nyomás alatt tartja a hollandot. Kvjat boxutcaáthajtásos büntetést kap a Sainz-szal való ütközés miatt.

10. kör: Ricciardo Alonso-val küzd a 13. helyért.

12-13. kör: Megelőzi Ricciardo a spanyol pilótát, majd nem sokkal később Stroll-on is átverekszi magát.

Eközben óriási csata zajlik Max Verstappen és Sebastian Vettel között a harmadik pozícióért.

Forrás: F1.com twitter

15. kör: Vettel a nagy csatározás közben megcsúszik, ezzel lendületet is veszít, leszakad egy picit Verstappen-től, miközben a háttérben egyre veszélyesebben közeledik Bottas. Top10: Hamilton, Räikkönen, Verstappen, Vettel, Bottas, Hülkenberg, Ocon, Perez, Vandoorne, Massa.

17. kör: Kvjat, aki időközben letöltötte büntetését és visszaesett az utolsó helyre, esőcseppekről számol be a 7-es kanyarban.

19. kör: Vettel-t kihívják a boxba, lágy gumikat kap, ezzel akár végig is mehet a versenyen. Ricciardo-nak sikerül megelőznie Massa-t.

20. kör: Azonnal reagál a Red Bull, hívják Verstappen-t a boxba. Felkerülnek a lágy gumik, de a kerékcsere nagyon lassúra sikeredett, így a holland csak Vettel mögé tudott visszajönni a pályára.

21. kör: Megindulnak a kerékcserék, zajlik az élet a boxutcában.

24. kör: Perez jön a boxba. A verseny jelenlegi állása: Hamilton, Räikkönen, Bottas, Vettel, Verstappen, Hülkenberg, Ricciardo, Vandoorne, Massa, Magnussen.

25. kör: Räikkönen érkezik a boxba, megkapja a lágy gumikat és már újra a pályán. Rendkívül gyorsan dolgoztak a Ferrari szerelői. Hívják Hamilton-t is kerékcserére, felmennek a lágyak, itt is gyorsan dolgoztak, ennek eredményeként Hamilton visszaáll az első helyre csapattársa, Bottas elé.

27. kör: Räikkönen megfutja a verseny jelenlegi leggyorsabb körét, 1.31.903.

28. kör: Kvjat jelzi, hogy valami eltört autóján, rögtön hívják a boxba. Kerékcsere után visszaengedik a pályára. Top10: Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Magnussen, Ocon, Perez.

32. kör: Valtteri Bottas érkezik friss gumikért. Szuperlágyak kerültek fel, a finn Vettel mögé jön vissza a negyedik helyre.

Daniel Ricciardo is megkapta a friss abroncsokat, a 10. helyre jön vissza.

34. kör: Alonso erőhiányra panaszkodik, vélhetően motorhiba, a spanyol versenyének vége.

35. kör: Ricciardo körbeautózza Perez-t és Ocon-t, feljön a 8. pozícióba.

38. kör: Hamilton arról rádiózik, hogy felhólyagosodtak a gumijai.

40. kör: Bottas nagyon közelít Vettelre, kettejük között alig több, mint két másodperces különbség van. A verseny jelenlegi állása: Hamilton, Räikkönen, Vettel, Bottas, Verstappen, Hülkenberg, Ricciardo, Ocon, Perez, Massa.

43. kör: Hatalmas csata alakul ki Bottas és Vettel között a harmadik helyért. Egyelőre tartja magát a német.

44. kör: Eddig tartott a dolog, Bottas körbeautózta Vettel-t, ami óriási érvégés a világbajnoki pontversenyben a német számára. Räikkönen rákapcsolt a második helyen.

50. kör: Räikkönen bal első kereke elkezdett foszlani, levált a futófelület. Bottas átveszi a második helyet az utolsó előtti körben. Ki kell jönnie kerékcserére, a 4. helyre tér vissza.

Verstappen is a boxban.

Vettel bal első gumija is megadja magát, defekt: a pálya szélén a német. Drámai fordult a verseny utolsó előtti körében!

51. kör/Befutó: Hamilton tökéletesen kontrollált versenyen szerzi meg rajt-cél győzelmét, ezzel ötödszörre nyeri meg a Brit Nagydíjat. A második helyre csapattársa, Bottas hozza be a Mercedest, míg a harmadik pozícióban Räikkönen-t intik le.

Hamilton Jim Clark és Alain Prost rekordját állítja be ezzel a győzelemmel.

A VÉGEREDMÉNY:

Forrás: F1.com twitter

Folytatás két hét múlva Budapesten, a Magyar Nagydíjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!