Sportvilág

2011.08.01. 17:51

Aranyérmes a női és a férfi váltó is az öttusa Eb-n

Gillingham - Aranyérmet szerzett - ezzel megvédte címét - a Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila összeállítású csapat az angliai öttusa Európa-bajnokság hétfői váltóversenyében. A női után a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence összeállítású férfi csapat is aranyérmet szerzett az öttusa Eb-n.

MTI

Aranyérmes a női váltó

Aranyérmet szerzett - ezzel megvédte címét - a Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila összeállítású csapat az angliai öttusa Európa-bajnokság hétfői váltóversenyében.
A magyarok - mindhárman több győzelmet aratva, mint amennyi vereséget elszenvedve - megnyerték a vívást, majd nagy fölénnyel a 3x100 méteres úszást is, így két szám összesítésében magabiztosan álltak az élen a kilenc együttest felvonultató mezőnyben. A lovaglásban ezek után mindössze egy verőhibával teljesítették a pályát, és mivel közvetlen üldözőik rosszabb eredményt értek el, tovább nőt az előnyük, a lövészetekkel megszakított 3X2000 méteres futás során pedig meg tudták őrizni pozíciójukat.

A kombinált szám izgalmasan alakult, a magyaroknak a hetedik helyről felzárkózó németek lettek a legnagyobb ellenfeleik. Kovács két gyors lövészettel őrizte előnyét az üldözőkkel szemben, Gyeneseinek viszont az első sorozata nem sikerült, sok időt töltött a lőállásban, így több csapat közelebb került. A második lövészetben pedig a technika is ellene dolgozott, hat lövésénél semmit sem jelzett a tábla. Már éppen nagyon elkeseredett volna, amikor kintről bekiabáltak neki, hogy lőjjön tovább - más lehetőség nem is volt -, és aztán csakhamar összejött az öt zöld lámpa. Nagy futás következett, ezzel együtt az egyéniben ezüstérmes Tóth már csak 24 mp-es előnnyel vághatott neki a távnak a friss Európa-bajnok, olimpiai aranyérmes, és nagyon jól futó Lena Schöneborn előtt. Aztán folytatta angliai remeklését, első és második sorozatát is hiba nélkül, nagyon gyorsan tudta le, így a német üldözőnek nem volt esélye befogni őt.

"Már éppen kezdtem elveszteni a fejem, nem tudtam, mit csináljak, amikor nem jelzett a tábla, de szerencsére jó ütemben kiabáltak be, hogy csak csináljam tovább - idézte fel a lőállásban történteket Gyenesei. - A lövészetet leszámítva egyébként az egész napi teljesítményemmel elégedett vagyok. Tegnap el voltam keseredve amiatt, hogy nem jött össze az olimpiai kvótaszerzés, de éjszaka megrágtam magamban a dolgokat, és arra jutottam, hogy mivel a történteken változtatni úgysem tudok, igyekszem odafigyelni a mai versenyre, meg az ezután következőkre."

"Tudtam, hogy csak nagyon jó lövészettel tarthatom magam mögött Schönebornt - mondta Tóth. - Valahogy nem voltam ideges, arra gondoltam, hogy itt mindenképpen győznünk kell. Ma a csapat jól működött, mindig akadt valaki, aki a másik segítségére sietett."
A második helyezett németek mögött a franciák futottak be harmadikként.

Végeredmény:
női váltó, Európa-bajnok:
-------------------------
Magyarország (Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila) 5578 pont (vívás: 45 győzelem/27 vereség/930 pont, úszás: 2:57.99 perc/1208 pont, lovaglás: 1180 pont, lövészet-futás: 23:55.90/2260)
2. Németország (Lena Schöneborn, Eva Trautmann, Annika Schleu) 5458
3. Franciaország (Amélie Cazé, Elfie Arnaud, Anais Eudes) 5398

Aranyérmes a férfi váltó is

A női után a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence összeállítású férfi csapat is aranyérmet szerzett az angliai öttusa Európa-bajnokság hétfői váltóversenyében.

A magyarok megnyerték a vívást és a 3x100 méteres úszást, a lovaglásban pedig megőrizték vezető pozíciójukat, így a lövészetekkel megszakított futásnak elsőként vághattak neki. A 3x2000 méter során fokozatosan növelték előnyüket, köszönhetően annak, hogy Demeter, Marosi, majd Kasza is nagyon jól lőtt, utóbbi például a két sorozatában egyet sem hibázott.

"Hét éve Albenában volt hasonló helyzet, hogy az egyéniben nagyon kiszúrtak velem, aztán a váltóban sikerült javítani - utalt Marosi a bulgáriai kizárására, illetve arra, hogy a mostani Eb-n, szombaton már eleve büntetéssel lovagolt a pályára, mert állítólag a bemelegítőben a megengedettnél többet ugrott. - Két napja azt hittem, mínusz kétszáz ponttal indulok, se kép, se hang nem volt, aztán elkezdtem a pályát, és sorra estek a rudak. Nagyon rosszul éreztem magam a verseny után. Először nem is akartam elindulni a váltóban, aztán Miki bá (Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány) valami olyasmit mondott, hogy így nem lehet befejezni egy Eb-t. Ma mindent elkövettem a sikerért, mert nagyon bennem volt a szombati kudarc. Le kell vonni a tanulságokat, még profibban kell hozzáállni a dolgokhoz."

"A második lövészetem után gondoltam csinálok egy kis műsort, ezért tettem a fülemhez a kezem, hogy nem hallom, mennyi előnyt kiabálnak be nekem, aztán az atlétikai pályára érve még sprinteltem is, amikor pedig már nem kellett volna, de mindez azért történt, mert akkor már felszabadultan futhattam - mondta Kasza. - Ma mindenki nagyon jól szerepelt a csapatban."

"Ez az első érmem a felnőttek között Európa-bajnokságon. Kicsit izgultam a kombinált szám előtt, de szerencsére rendben ment. A célom természetesen az, hogy megragadjak ebben a csapatban" - nyilatkozott a tavaly junior világbajnok Demeter.
Másodikként a lengyelek, harmadikként a fehéroroszok értek a célba.
Tavaly Debrecenen is a magyar váltó győzött, de akkor Marosi és Kasza mellett Németh Róbert volt a harmadik csapattag.

Végeredmény:
férfi váltó, Európa-bajnok:
----------------------------
Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence) 6618 pont (vívás: 35 győzelem/19 vereség/946 pont, úszás: 2:41.79 perc/1400 pont, lovaglás: 1140 pont, lövészet-futás: 20/17.92 perc/3132 pont)
2. Lengyelország (Lukasz Klekot, Bartosz Majewski, Szymon Staskiewicz) 6458
3. Fehéroroszország (Dmitrij Meljah, Mikalaj Gajanuszki, Sztanyiszlau Zsurauliu) 6400



Élen a magyarok az éremtáblázaton

Három első és egy második helyezéssel a magyarok végeztek az éremtáblázat élén az angliai öttusa Európa-bajnokságon.
Egyéniben Tóth Adrienn második lett, Kovács Saroltával és Gyenesei Leilával együtt pedig győzött a hagyományos versenyben és a váltóban. Ugyancsak elsőként végzett a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence férfi váltótrió.

ARANY, EZÜST, BRONZ
Magyarország 3 1 -
Oroszország 2 1 -
Németország 1 2 -
Lengyelország - 1 -
Olaszország - 1 -
Franciaország - - 2
Ukrajna - - 2
Csehország - - 1
Fehéroroszország - - 1


 

 

OLDALTÖRÉS: Három szám után is vezet mindkét magyar váltócsapat







Három szám után is vezet mindkét magyar váltócsapat







Három szám után is vezet mindkét magyar váltócsapat







Három szám után is vezet mindkét magyar váltócsapat


A lövészetekkel megszakított futás, azaz a kombinált szám előtt is a magyarok állnak az élen az angliai öttusa Európa-bajnokság hétfői váltóversenyeiben.
A nőknél a Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila trió egyetlen hibával teljesítette a pályát, Tóth és Kovács nem rontott, Gyenesei lova pedig a kilenc akadály közül egynél húzott le egy rudat. Az 1180 pontnál csak két válogatott hozott össze többet, de azok ezzel is a mezőny második felében állnak.
A férfiaknál hasonló volt a forgatókönyv: ketten - Marosi Ádám és Demeter Bence - hibátlanul mentek végig a pályán, a harmadik csapattagnak - Kasza Róbertnek - azonban ez nem jött össze, lova három akadályba "lépett bele". Az 1140 pontos teljesítménnyel a magyarok megőrizték jelentős előnyüket. 

Az állás három szám után:
    női verseny:
    ------------
1. Magyarország 3318 pont
2. Franciaország 3078
3. Nagy-Britannia 3076

    férfi verseny:
    --------------
1. Magyarország 3486 pont
2. Ukrajna 3362
3. Lengyelország 3302

A nők döntője magyar idő szerint 20, a férfiaké 21 óra körül ér véget.



Az úszást is megnyerték a magyar csapatok

A vívás után az úszást is megnyerte mindkét magyar csapat az angliai öttusa Európa-bajnokság hétfői váltóversenyében.

A Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila összeállítású női válogatott a jobb csapatokat felsorakoztató második futamban, a 3x100 méteres távon fél hosszt vert a mögötte célba csapó ukránokra a 25 méteres medencében. A 2:57.99 perces eredményért 1208 pont járt, ez 76-tal volt több, mint a két futam alapján második legjobb oroszoké.
   
A férfiaknál szorosabb volt a verseny az élen, de a Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence trió azért megnyerte a számot, mégpedig 1400 pontot érő 2:41.79-es idővel. A magyarokhoz csak a fehéroroszok tudtak közel kerülni, akik szűk egy másodperccel úsztak lassabban, így 12 ponttal kaptak kevesebbet.
   
Az állás két szám után:
    női verseny:
    ------------
1. Magyarország 2138
2. Franciaország 1938
3. Nagy-Britannia 1916

    férfi verseny:
    --------------
1. Magyarország 2346
2. Ukrajna 2222
3. Lengyelország 2142

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!