Sportvilág

2011.08.01. 15:18

Button, a meglepetésember

Mogyoród – Az előzetes esélylatolgatások során fel sem bukkant a McLaren két évvel ezelőtt világbajnoki címet szerző pilótájának neve, csapattársának, Hamiltonnak jóval több esélyt adtak a szakemberek. Az egy héttel korábban a Nürburgringen győztes, színesbőrű pilóta nyerhetett volna nálunk is, ám hibázott.

Horog László

Egy nehéz nap délutánja – mondhatnánk a Magyar Nagydíjról, ugyanis volt itt minden, eső, szél, helyenként felbukkanó nap, de jobbára borongós idő, ami komoly próbatételt jelentett a csapatoknak. A rajt előtt fél órával a boxutcában bár nem honolt csend, méhkashoz sem lehetett hasonlítani a paddock környékét. A médiamunkások, leginkább a fotósok számára az első feladatot dr. Schmitt Pál látogatása jelentette, akit a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt kísért az istállók futurisztikus házai között. A két olimpiai bajnok – előbbi vívásban, utóbbi kajakban szerezett ötkarikás aranyakat – kérdésemre Hamilton nevezte meg végső győztesként. Mindketten hozzátették, ez pusztán megérzés, úgy ítélik meg, az eső a brit világbajnoknak kedvez majd.


A körülöttük tébláboló médiamunkások általános meglepetésére nem valamelyik topcsapatot, hanem a Force Indiát látogatták meg, hazánk első emberét az ázsiai istálló milliárdos, rendkívül szimpatikus tulajdonosa – Vijay Mallya a világ hétszázadik leggazdagabb embere – látta vendégül. Egy éve a köztársasági elnök a Forma-1 mindenható főnöke, Bernie Ecclestone invitálására mondott igent a viadalt megelőzően, ezúttal Mallyával folytatott rövid eszmecserét.
A rajt előtt távozott, miként az indiai tulajdonos is elhagyta a luxuskamiont, a boxból tekintette meg a versenyt, érkezett viszont Anthony Hamilton, Lewis Hamilton édesapja. Kérdésemre - miért itt időzik, hiszen éveken át fiának munkáltatója, a McLaren vendégszeretetét élvezte - nem ő válaszolt, hanem a mellette ülő enyhén szeplős, csinos, barna hajú hölgy, akiről gyorsan kiderült, ő a csapat brit pilótájának, Paul Di Restának a barátnője, Laura. Ő közölte velem halkan: kedvesének Anthony Hamilton a menedzsere.

A futam első felében minden tökéletesen alakult a menedzser számára, fia addig üldözte az élen álló Vettelt, míg a német hibázott, az angol fiú át is vette a vezetést, úgy tűnt, megállíthatatlanul halad a végső siker felé. Di Resta is remekelt, egyre feljebb kapaszkodott, a dicséretes kilencedik helyen rótta a köröket. „Ilyenkor jó apának lenni, meg persze menedzsernek...” – fordultam Anthonyhoz, aki bólintott, s hozzátette: „Most valóban minden tökéletes. Maradjon is így. De nagyon messze még a vége”. Elköszönt, azt már másutt tekintette meg, amint fia megpördült az esőben, ráadásul boxutca áthajtásos büntetést is kapott, vissza is csúszott a negyedik helyre, ahonnan már nem is tudott előrébb jönni. Ellenben Di Resta még feljebb furakodott, be is futott a 7. helyre.

A futam zárása előtt a boxutca népe mindössze egyszer jött lázba, amikor Michael Schumacher kiesését követően a Mercedes istálló rövid sajtótájékoztató hirdetett. Schumit vagy ötvenen várták a csapat egyik kamionja mellett, nem sokat időzött, a főként német kollégáknak elmondta, feltétlenül bízott a pontszerzésben, amire meg is volt esélye, sajnos ezúttal nem sikerült. Legközelebb biztosan javítanak.


A többiek még szorgalmasan rótták a köröket, dolgukat nagyban könnyítette, hogy a futam második felében az eső elállt. Nyert Button, akinek a diadalára kevesen fogadtak volna, mögötte Vettel és Alonso érkezett. „Majdnem bejött, tulajdonképpen nem tippeltem rosszul Aminek viszont örülök, problémamentesen zárult a hétvége. Bár a pontos számot nem ismerem, bár vasárnap, a versenynapon kifejezetten sokan voltak, 65 ezren, minden jel arra mutat, nem tudtuk megismételni a tavalyi bevételt. A 15 ezer, Kubica rajongó lengyel ezúttal hiányzott.” – közölte Gyulay Zsolt az eredményhirdetés után.

A Ferrari boxában, a média képviselőienk fenntartott szekcióban az olasz csapatfőnök, Stefano Domenicali számolt be a futamról, elmondta, a Alonso dobogós helyezésének örül. Hozzátette, előreléptek az utóbbi időben, igaz, nem tétlenkedett a másik két rivális, a Red Bull és a McLaren sem. A versenyzők közül érthetően a közeli kamionba érkező Jenson Button volt a legmosolygósabb. Látszott sietne, közös fotókat nem vállalt, ám két, futva megtett lépés között néhány aláírást azért kiosztott.


A szerelők elpakolták az alkatrészeket és a boxutcában tornyosuló gumikat, majd megkezdték a kamionokból kialakított házak – inkább paloták – szétszerelését. A versenyzők a viadal befejezése után egy-másfél órával már el is hagyták a helyszínt, Hamilton közös fotókat vállalt néhány fiatal hölgy rajongóval, majd az öccsével és a vele egykorú úriemberrel - aki ezúttal sofőrként funkcionált  - autóba szállt, Lewis a hátsó ülésen foglalt helyet, lázasan keresni kezdett valamit a csomagjában, majd elhajtottak.


Az F-1-es pálya bejáratánál fiatal, német hölgyek hatalmas, Sebastian Vettel feliratú, német nemzeti színű zászlót feszítettek ki, hangosan skandálták a világbajnoki pontversenyt toronymagasan vezető kedvencük nevét. Tőlük pár méterre két úriember is molinót tartott a kezében: két ököl, McLaren és Ferrari felirattal összeroppant egy energiaitalos dobozt. Utóbbi fiúk vélhetően nem Vettelnek drukkolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!