Sümeg

2011.09.22. 14:51

Huppanós a körte

Dudar - Első alkalommal rendezik meg hétvégén, szombaton a településen a Körte- és Diófesztivált, amit hetek óta sok lelkes szervező készít elő.

Mátételki András

- Számos település büszkélkedhet hagyományaira épülő fesztivállal, mi is szeretnénk közéjük tartozni  - mondta érdeklődésünkre Tóth Edina Kitti polgármester. 

- Nagyszüleink udvarán régen biztosan állt legalább egy körte- és egy diófa, illetve a falu határában számos gyümölcsös, ahonnan a piacra vitték a termést. Megjegyzem, a dudari körte amolyan huppanós körte. Hogy honnan kapta a nevét? Erről anekdota szól. Aki szeretné a történetet hallani, látogasson el a fesztiválra, elmeséljük.A mai világban az emberek többsége eltávolodott egymástól, a fiatalok kimaradnak a falu életéből, pedig szükség van az összetartásra, az egymás megismerésére, a közös emlékek gyűjtésére. Éppen ezért, olyan programokat terveztünk, ahol az óvodásoktól az idősekig a családok együtt tölthetnek egy kellemes napot.
 
A település polgármestere hozzátette: büszkeséggel tölti el, hogy számos helyi és környékbeli kézműves mesterséget űző alkotó is színesíti majd a fesztiváljukat, ők igazi hagyományőrzők, akik múltidéző foglalkozásaikkal dédszüleink mindennapjait varázsolják elénk. Több közeli település lelkes zenésze, dalnoka vállalt fellépést a kis faluban hétvégén. A rendezők különböző versenyeket is hirdettek, melyek természetesen a körtéhez és a dióhoz kapcsolódnak. Több mint negyven önkéntes vállalta a rendezvény előkészítését és lebonyolítását. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!